Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Arslanoğlu: "Sigorta şirketlerinin primle alakalı manipülesi asılsızdır"

Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Arslanoğlu, 'karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlari' Düzenlemesinin Danıştay Tarafından Durdurulması Kararının Yerinde Olduğunu, Ancak Danıştay'ın Bu Kararının Sigorta Şirketleri Tarafından Manipüle Edildiğini Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2016 10:01
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2016 10:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Arslanoğlu: "Sigorta şirketlerinin primle alakalı manipülesi asılsızdır"
Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Arslanoğlu, ’Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları’ düzenlemesinin Danıştay tarafından durdurulması kararının yerinde olduğunu, ancak Danıştay’ın bu kararının sigorta şirketleri tarafından manipüle edildiğini söyledi.
Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan ve 1 Haziran 2015 tarihinde yürürlüğe giren ’Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları’ düzenlemesine Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası tarafından dava açılmıştı. Açılan davada Anayasa’ya, Karayolları Trafik Kanunu’na, Avukatlık Kanunu’na, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesiyle düzenlemenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istenmişti. Davayı gören Danıştay 15. Dairesi, düzenlemede yer alan çıkma ve sökme parçaların sigorta şirketlerince karşılanan hasar onarımlarında sigortalı ya da mağdur onayı haricinde kullanılmasına imkan veren maddenin yürütmesini durdurdu. Eşdeğer parça adı altında orijinal ya da eşdeğer parçalara göre düşük kalitede ve fiyatta olan, kısaca ’yan sanayi’ denen düşük kalite parçaların kullanılmasının sık karşılaşılan bir durum olduğunun vurgulandığı kararda, "Çıkma ve sökme parçaların sigorta şirketlerinde karşılanan hasar onarımlarında sigortalı ya da mağdur onayı haricinde hiçbir şekilde kullanılmamaları kişi ve kamu yararı gereğidir. Sigorta ilişkisinin tarafı olmayan ve doğrudan zarar gören üçüncü kişilerin araçlarının da meydana gelen hasarların rızaları alınmaksızın çıkma parça ile değiştirilmesine imkan tanıyarak mülkiyet hakkına kısıtlama getiren böyle düzenlemeye gidilmesi hukuka aykırıdır" denildi.
"Araçlara çıkma parça takılması büyük bir sorun"
İHA muhabirlerine konuyla ilgili açıklama yapan Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Arslanoğlu, Danıştay’ın Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan ve 1 Haziran 2015 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeyi durdurma kararının yerinde olduğunu belirterek, araçlara çıkma parça takılmasının büyük bir sorun olduğunu, bu sorunun araçların değerinin düşmesine dahi etki yaptığını ifade etti. Danıştay’ın bu kararının sigorta şirketleri tarafından manipüle edildiğini savunan Arslanoğlu, "Bu konuyla alakalı haberlere baktığımız zaman sigorta primlerinin artacağına dair manipüle haber yapılmaya başlandı. Halbuki bu olay 2015’ten itibaren devam ediyordu. 2015’e kadar sigorta şirketleri zaten yeterince kar ediyordu. 2015 yılında prim fiyatları yükseldi ama buna istinaden hasar oranları aynı oranda kaldı. Sigorta şirketlerinin bu primle alakalı manipülesi asılsızdır. Yetkililerin buna çare bulmasını bekliyoruz" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.