Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anavarza Bal, Türkiye’nin ilk toz balını üretti

Bal sektörünün önde gelen markalarından olan ve Ar-Ge’ye ağırlık veren Anavarza, krem baldan sonra Türkiye’nin ilk toz bal üretim hattını faaliyete geçirdi. Anvarza’nın toz balı, mamadan gofrete kadar birçok üründe gıda şirketlerinin...

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2016 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2016 14:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Anavarza Bal, Türkiye’nin ilk toz balını üretti
Bal sektörünün önde gelen markalarından olan ve Ar-Ge’ye ağırlık veren Anavarza, krem baldan sonra Türkiye’nin ilk toz bal üretim hattını faaliyete geçirdi. Anvarza’nın toz balı, mamadan gofrete kadar birçok üründe gıda şirketlerinin toz bal ihtiyacını karşılayacak.
Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı Esra Özden ve yönetim kurulu üyelerine üretim tesislerinde bal sektörüyle ilgili bilgi veren Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen, “Aroma çeşitliliği ve rekoltede dünya lideri olan Türkiye, balın katma değerinin artırılması konusunda yeterli düzeyde değil. O yüzden üretimin çilesi bize, kazancın sefası yabancıya kalıyor” dedi. Anavarza Bal olarak bu durumu tersine çevirmeye yönelik ürün geliştirme çalışmalarının devam ettiğini anlatan Sezen, krem balın ardından Türkiye’nin ilk toz bal üretim hattını bünyelerine kazandırdıklarını söyledi.
Dünya lideri Çin’e krem bal ihracatı
Dünyada en fazla bal üreten ülke olan Çin’e krem bal ihracatı gerçekleştirme başarısı yakaladıklarını söyleyen Sezen, “Türkiye, coğrafi ve iklimsel avantajıyla elde ettiği doğal baldan daha fazla kazanç sağlayabilir ama bunun için katma değeri üretiminin kovandan başlaması gerekiyor. Arıcılar, polen, propolis, arı sütü ve arı zehiri üretimi yapacak, bizler de bu ürünlerden katma değeri yüksek, inovatif ürünler geliştireceğiz. Anavarza bu çerçevede görevini yerine getiriyor. 2 milyon liralık yatırımla toz bal ürettik. Gıda endüstrisinin ilgi gösterdiği ürünleri tüketicinin şeker yerine kahve ve çayında kullanabilmesi yönünde çalışma yapıyoruz. Ar-Ge birimimiz durmuyor. Ballı yara bezi, pastil, krem gibi ürünler üzerindeki ürün geliştirme çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
"Gramından 20 bin dolar kazanmalıyız"
GED Başkanı Esra Özden de laboratuvarı, Ar-Ge birimi ve modern tesisleriyle Anavarza Bal’ın Türkiye’nin bu alanda üretim yapan iki büyük tesisinden birine sahip olduğunu ancak, bütün bunlardan daha önemli olanın bu şirketin inovasyon anlayışı olduğunu söyledi.
Anavarza Bal’ın GED’in kurumsal üyesi olduğuna dikkat çeken Özden, “Baldan yeni ürün geliştirme projesi olan genç girişimci adaylarımız için Anavarza iyi bir okul. Adana, bal üretiminde her zaman Türkiye’nin ilk 3 kenti arasında yer alıyor. Bu değerli ürünü sadece bal olarak iç ve dış tüketicinin önüne koymak iş değil. Fransa’da bir şirket baldan ilaçtan kozmetiğe 70 farklı ürün çıkarıyor. Bunu biz de yapacağız. Bir kilogram bal 20 dolar, bir gram arı zehri 2 bin dolar. Arı zehrinden elde edilen ilacın gramı 20 bin dolar. Türk girişimcisini kimse 20 dolara mahkum edemez” dedi.
GED’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Avcı, Genel Sekreter Tezcan Altınordu, Yönetim Kurulu Üyeleri Aysel Eyüpoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Burak Nakıboğlu’nun hazır bulunduğu Anavarza Bal tesisleri ziyaretinde konuklar Anadolu’da yetişen ıhlamurdan maydanoza, pamuktan narenciyeye, lavantadan keven-kekiğe 30’un üzerinde aromaya sahip balı tatma imkanı buldu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.