Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Amerika kıtasına Batı Akdeniz’den 7.4 milyon dolarlık av tüfeği ihracatı

Batı Akdeniz’den en fazla ihracat Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gerçekleşirken, en fazla ihracat artışı Amerika kıtasında yaşandı. Ağustos ayı itibariyle 322, 3 milyon dolar ihracat gerçekleştiğini bildiren Batı Akdeniz İhracatçılar...

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2017 13:25
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2017 13:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Amerika kıtasına Batı Akdeniz’den 7.4 milyon dolarlık av tüfeği ihracatı

Batı Akdeniz’den en fazla ihracat Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gerçekleşirken, en fazla ihracat artışı Amerika kıtasında yaşandı. Ağustos ayı itibariyle 322, 3 milyon dolar ihracat gerçekleştiğini bildiren Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, rakamların gelecek adına umut verdiğini söyledi. İnce işçiliği ve özel tasarımları ile öne çıkan av tüfeklerinin Amerika kıtasına ihracatında da yüzde 38,8 artış sağlanırken, av tüfeği ihracatı 7,4 milyon dolara ulaştı.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Batı Akdeniz’in Ağustos ayının başlarında ihracatta 1 milyar dolar rakamını geride bıraktığını, yıl sonunda ise bu rakamın 1,6 milyar doları aşmasının beklendiğini söyledi. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin (BAİB) dünyanın 150 ülkesinde, ‘Mevcut pazarlarda yerlerini sağlamlaştırma, alternatif pazarlarda ise etkinliklerini artırma’ parolasıyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Satıcı, “Antalya, Burdur ve Isparta illerinden gerçekleşen ihracata bölgesel bazda bakıldığında en fazla ihracatın Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldığı, en fazla ihracat artışının ise Amerika kıtasındaki ülkelere gerçekleştiği görülüyor” dedi.

“Gelecek adına umut veriyor”

Geçen yıla kıyasla bu yıl ihracatta en çok artışın Amerika kıtasına gerçekleştiğini kaydeden Satıcı, 15 Ağustos tarihi itibariyle Batı Akdeniz’den AB ülkelerine 322,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiğini söyledi. Satıcı, “Aynı dönemde Amerika kıtasına yönelik gerçekleşen 63.7 milyon dolarlık ihracatta geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 62 oranında artış yaşandı. Asya ülkelerine gerçekleşen ihracatta ciddi oranda arttı. Yılın 8.5 aylık döneminde 203,4 milyon dolar ihracat gerçekleşen Asya ülkelerinde yüzde 45.9 ihracat artışı sağlandı. Bu dönemde Ortadoğu ülkelerine 146,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleşirken, sağlanan ihracat artışı ise yüzde 18,3 oldu. Bu rakamlar bölge ihracatının geleceği adına umut verdi” diye konuştu.

Madencilik yine zirvede

Batı Akdeniz ihracatının kıta ve bölgelere ihracatının ürünsel bazdaki ihracatı hakkında da bilgiler paylaşan Satıcı, “Asya’nın madencilik ürünlerimizin 190 milyon dolar ile en büyük alıcısı olduğu görülüyor. Burada öne çıkan ürün mermer, ülke de Çin. Çin bu dönemde bölgemizden yüzde 40 artış ile 4,9 milyon dolarlık kimya ürünleri ithalatı da gerçekleştirdi. İhracatımızın lokomotif sektörlerinden olan yaş meyve sebzede AB ülkeleri öne çıkıyor. AB ülkelerine gerçekleşen yaş meyve sebze ihracatı 169.9 milyon dolar. İhracat artışı ise yüzde 13,28. AB ülkeleri bölgemizden 41 milyon dolarlık maden ürünleri, 27 milyon dolarlık da kimya ürünleri ithal etmiş durumda” dedi.

“Amerika kıtası av tüfeklerini bizden alıyor”

Batı Akdeniz’den en fazla ihracat artışının yaşandığı Amerika kıtası ülkelerin de en çok madencilik ürünlerini aldığını belirten satıcı, bunun yanında Amerika kıtasının savunma ve havacılık ürünlerini de batı Akdeniz’den ihraç ettiğini belirterek “ilk sırada 22.7 milyon dolar ile madencilik ürünlerinin yer aldığını görüyoruz. İkinci sırada 8,6 milyon dolar ile kimya ürünleri gelirken, 7.5 milyon dolarlık tekstil ürünleri ihracatı üçüncü sırada yer almakla birlikte ihracatta da yüzde 83 oranında artış sağlanmış durumda. Amerika kıtası ülkeleri bölgemizin savunma ve havacılık ürünleri ihracatında en büyük pazar olarak da öne çıkıyor. İnce işçiliği ve özel tasarımları ile öne çıkan av tüfeklerimizin bölgeye ihracatında yüzde 38,8 artış sağlanırken, ihracat ise 7,4 milyon dolara ulaştı” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.