Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ambalajlı Süt Ve Süt Ürünleri Sanayicileri 4. Olağan Genel Kurulu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, sütle ilgili, “Biz 9 bin ton beklerken 900 ton geldi. Dolayısıyla sektör, üreticiler, sanayiciler, buradaki fazla sütle ilgili gerekli alım yapılınca bir rahatlama olduğunu söyleyebilirim. Birkaç...

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2016 12:31
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2016 12:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, sütle ilgili, “Biz 9 bin ton beklerken 900 ton geldi. Dolayısıyla sektör, üreticiler, sanayiciler, buradaki fazla sütle ilgili gerekli alım yapılınca bir rahatlama olduğunu söyleyebilirim. Birkaç aylık dönem içerisinde sıkıntıların yaşanabileceğini tüm sektör temsilcileri söylemişti, bizde ifade ettik. Bu süreci aşmak için elbirliği içerisindeyiz” dedi.
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri (ASÜD) 4. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Genel kurula Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ASÜD Başkanı Harun Çallı, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve sektör temsilcileri katıldı. Bakan Çelik, genel kurulda yaptığı konuşmada, “4 aylık süreci gözlemlediğimiz zaman ağırlıklı olarak süt üreticileriyle ve süt sanayicileriyle bir araya geldiğimizi de rahat bir şekilde gözlemleme imkanımız var. Bu sektör çok önemli, çünkü bu sektör sadece süt ve süt ürünlerinden ibaret değil. Bu sektörün aynı zamanda direkt etle de irtibatı var. Yani sektörün ayakta olması demek, sektörün sorunlarını çözüyor olması demek, aynı zamanda hayvan varlığımız, aynı zamanda kırmızı etle ilgili sorunumuzun da ortadan kalkması anlamında olduğu için çok yoğun bir şekilde bu değerlendirmeleri yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“HÜKÜMET OLARAK TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYMUŞ BULUNUYORUZ”
Et ve Süt Kurumu’nun bugüne kadar regülasyon görevini yerine getirmediğini ancak alt yapısının oluşturulduğunu belirten Çelik, “Biz sektör temsilcileriyle görüştük, şimdi süt alımını ve süt tozuna dönüştürmeyle ilgili çalışmalarını başlattı. Bugün yanılmıyorsam 7. günü, 6 günde 900 ton süt geldi. Aslında biz günlük bin 600 ton kota vermiştik, toplam 6 günde gelen 900 ton. Yani tablo açık, rakamlar açık ortada; dokuzda bir, onda bir noktasında süt alımı ve süt tozuna dönüştürme mesaisi var. Dolayısıyla o konuda da özellikle Ege, Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz’de yaşandığı ifade edilen sorunun çözümü için biz hükümet olarak taşın altına elimizi koymuş bulunuyoruz. Peki gelecek dönemlerde bahsedildiği gibi 23 milyon ton süt olursa, 20 milyon ton sütü yakalarsak, o zaman da hükümet olarak deriz ki bu konuda talebi arttırıcı, az önceki genelgeleri tabi ki konuşmamız gerekiyor. Çocuklar için yaygın bir şekilde engellenmesiyle ilgili belki çıkarılması gereken süt ürünlerinden önce çok genelge var. Bakan arkadaşlarımız hangi tetkiklerle bunları yapmışlarsa bizzat kendileriyle bunları görüşeceğiz. Bu değerlendirmeyi yapacağız. Gerçekten de ürünlerin çocuklara hitap etmesiyle, içeriğiyle ilgili bir değerlendirme yapmak gerekiyorsa onu da değerlendirmek gerekiyor. Çocuklarımıza o yaşta obeziteye yol açacak beslenme alışkanlığını tabi ki destekleyemeyiz” şeklinde konuştu.
“BİZ 9 BİN TON BEKLERKEN 900 TON GELDİ”
Genel kurul sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, süt fiyatları hakkında sorulan bir soruya, “Bir konuda taraflar varsa herkes kendine göre değerlendirme yapar. Daha yüksekte olsa onu da beğenmeyecek yaklaşım içinde olanlar olabilir, düşük olduğu zaman yükselmesini isteyen olabilir. Biz kuralların hakim olmasını istiyoruz. 1 lira 15 kuruş belirlenmiş, belirlenmişse buna sadık kalmak gerekiyor anlamında bir değerlendirme yaptık. Tabi bu anlamda 80-90 kuruşlara aracılar vasıtasıyla belli bölgelerde sütün fiyatının düştüğünü görünce ister istemez o verilen sözler çerçevesinde bir değerlendirme yapma durumu oldu. Ayrıca bir şeyi söylemek de önemli değil, gereğini yapmak gerekiyor. Bu konuda sanayicilerimize destek verdik, üreticilerimize süt tozuna dönüştürmeyle ilgili destek verdik. Bunun yanında da Et ve Süt Kurumu devreye girdi. Gördük ki şuan itibariyle biz 9 bin ton beklerken, 900 ton geldi. Dolayısıyla sektör, üreticiler, sanayiciler buradaki fazla sütle ilgili gerekli alım yapılınca bir rahatlama olduğunu söyleyebilirim. Birkaç aylık dönem içerisinde sıkıntıların yaşanabileceğini tüm sektör temsilcileri söylemişti, bizde ifade ettik. Bu süreci aşmak için elbirliği içerisindeyiz şuanda. İnşallah üreticilerimiz açısından, sütümüzün geleceği, hayvancılığın geleceği açısından güzel şeyler olacağı inancındayız” cevabını verdi.
Bakan Çelik, “Süt üretiminin artışıyla birlikte et fiyatlarında bir değişiklik olacak mı?” sorusu üzerine şunları kaydetti:
“Sütün varlığının artmasına, hayvan varlığının artmasına katkı sağlar ama bugün süt aldınız şeklinde değilde, süte talep oluyorsa, süt arzı devam ediyorsa hayvan varlığımız da gelişiyor demektir. O açıdan önemli.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.