Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alper Konan’dan ikinci el araç satışlarıyla ilgili açıklama

Parkgaraj Genel Müdürü Alper Konan, İkinci El Araç Satışına Getirilecek Yeni Düzenlemeyle İlgili Konuştu. Konan, Yeni Düzenlemenin Vergi Kaçırmaları Artırabileceğini Belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2016 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2016 13:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Alper Konan’dan ikinci el araç satışlarıyla ilgili açıklama
Parkgaraj Genel Müdürü Alper Konan, ikinci el araç satışına getirilecek yeni düzenlemeyle ilgili konuştu. Konan, yeni düzenlemenin vergi kaçırmaları artırabileceğini belirtti.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İkinci el araç satışına getirilecek yeni düzenlemelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Konan, yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle vergi kaçırmaların artabileceğini söyledi. Konan, "Yapılan düzenlemenin doğru olup olmadığı tartışılır durumda 5 milyon araç satıldı 3 milyon aracın faturası kesilmeyip vergi kaçırıldığı iddia ediliyor. Tabi ki 3 milyon aracın büyük bir bölümü kişilere ait araçlar olup ticari satılmamış olabilir tabii ki bu arada vergi kaçıran bu işi yapan arkadaşların ve akrabaların üzerinden alım satım yapanlar da vardır bunu da engellemenin bana göre bahsedilen düzenlemede gerekli tedbirleri alınmış gözükmüyor" dedi.
Bakanlığın hazırladığı düzenekte eksikler gözüktüğünü dile getiren Konan, "Serbest piyasaya müdahale acaba yarar mı getirecek zarar mı merdivenaltı bir masa bir kasa diye tabir ettiği bir çok kişiye araba alım satımına hak vermiş olan bakanlık yeni düzenlemede yetki belgesi vermeyerek vergi vermesini de engelliyor olacaktır. Bu konuyu da ciddiye almak gerekir bundan oluşacak açıklar çok yüksek düzeyde olacaktır. Çünkü bu kişiler vergi vermekten engellenmiş olacak çünkü araç satış belgesi alamayacakları için işlerine devam etmek için devlete vermek istedikleri halde kaçırmaya mecbur kalacaklar. Bunu da çevrelerini kullanarak onların üzerinden alım satım yaparak bu dezavantajı kapatacaklar. Bildiğiniz üzere araç satışı vergisi noterde satışı aldığımız bedelin yüzde 1’i katma değer vergisi olarak alınmaktadır. Yani 20 bin liralık bir aracın yatırılan vergisi sadece 200 TL Ama 500 bin liralık bir aracın vergisi 5 bin TL satıştan edilen karın yüzde 15’i de kar vergisi olarak alınıyor. Bana göre burada incelenmesi gereken yüksek fiyatlı araçların vergisi ödeniyor mu ödenmiyor mu burada günah keçisi arayacak olursak daha çok büyük galericilerin denetlenmesi daha doğru olacaktır acaba ucuz arabaların vergilerini ödeyip yüksek rakamlı otomobillerin başkalarının üzerinden satılarak vergi kaçırılıyor olamaz mı? Galericiler de vergi kaçağı yapabilirler mi günah keçisi vergisini ödeyerek araç alım satımı yapan kişiler mi sadece bu günlerde bir kasa bir masa olarak tabir ediliyor. Bana göre çok kötü bir tabir. Bu kişiler vergilerini düzgün ödediği sürece ne suçları var ve yıllardır bu işi yapan biri olarak yeni düzenleme getirildiği taktirde vergi kaçaklarının daha da çoğalacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
"İkinci el araçlarda çıkacak problemlerden neden galerici sorumlu olsun?"
Galericiler tarafından verilmesi planlanan garantiler hakkında da açıklamalarda bulunan Konan, "İkinci bir konuda, ikinci el araçlarda ve galericilerin araçlara garanti verme konusu; bu garanti nasıl verilecek? Galericiler tarafından mı verilecek yoksa anlaşmalı kasko şirketleri tarafından mı verilecek? Zaten biz galericiler müşteri istediği doğrultuda 150 bin km kadar ve beş yılını doldurmamış araçlarda şanzıman ve motor garantisi veriyoruz. Sadece 400 TL karşılığında bunu sunuyoruz. Garantiyi de bir çok kasko şirketleri ile olan anlaşmalarımızla yerine getiriyoruz. Eğer ki müşteri ben istemiyorum ben aracımı kendi ustama veya ekspertiz merkezine götürmeyi tercih ediyorum derse buna da müdahale etmiyoruz sonuçta bir çuval bir cıvata tabiriyle ele alırsak yarın ne olacağını nasıl kullanılacağını bilemediğimiz bir araca böyle bir garanti vermek istemiyoruz. Bu da bizim en doğal hakkımız bu durumda kötü niyetli insanlarla karşılaşma durumumuz olacaktır. Bugün için perte ayrılmış araçları dahi satmaktayız müşteriye doğrusunu anlatarak bu araç pert kayıtlıdır diyerek ona göre bir fiyata değerlendiriyoruz. Bunda da bir sakınca olduğunu zannetmiyorum. Kişilerin bilinçli bir şekilde araç alması gerekiyor biz satacağımız araçları zaten ekspertiz yaparak alıyoruz. Tutupta motorun içini açıp bakmıyoruz sıfır araçlarda dahi problemler çıkıyorken ikinci el araçlarda çıkacak problemlerden neden galerici sorumlu olsun bütün bunları ben kendi mantığımla anlamış değilim" dedi.
"Vatandaşımızın kandırılıp orjinal diye pert kayıtlı satılması tamamen kötü niyetli dolandırıcıların işidir" diyen Alper Konan, "Bu konuyla ilgili de önlem almak isteniliyorsa pert kayıtlı araçların ruhsatlarını pert İbaresi konulabilir sonuçta bu araçlar Tüvtürk’te sağlıklı olduğuna dair muayeneden geçiyor. Bunu da ayrıca düşünmek gerekiyor. Son olarak bahsedeceğimiz bizim için asıl önemli olan konu galericilerin şehir içinden kaldırılması gündemde olması. Galericiler nereye gidecek gidecekleri yer onlara yeterli gelecek mi bakıyoruz ki bazı özel inşaat firmalarının galericiler dernekleri ile yapılan bir çok projenin başarısız olacağını düşünmekteyim. Çünkü 10 / 15 araçlık dükkanlar 100 aracı olan 150 aracı olan alım satımcılara hitap etmemektedir. Bu da bu pazarı zayıflatacaktır. Sadece otomobil olarak düşünmeyelim ticari araç satıcıları biz bu projelerde nasıl yer alacağız diye endişelenmektedir. Biz bu projelerdeki dükkanlarımıza iki tane tır yanyana çeke miyiz kaldı ki 50 adet TIR’ım var elimde ben bunu nereye koyacağım veya 20 tane kamyonum var veya 10 tane otobüsüm var sonuçta burada da bir rant var apartman altı galericiler deyip kafaya taktığımız olaylar bizi ne kaoslara sokacak düşünmek lazım" diye konuştu.
Alper Konan, altyapı oluşturmanın önemine dikkat çekerek "Bir de birçok arsada faaliyet gösteren bir çok ticari araç satıcısı var bunları nereye yönlendireceksiniz alt yapıyı nasıl oluşturacaksınız bunlar masaya oturulup çözüm oluşturulması gereken önemli konulardandır. Biliyoruz ki inşaat sektörü ve otomotiv sektörü ülkemizin en önemli sektörlerinden olup burada öncelik verilmesi gereken şey gerekli altyapıyı oluşturulup bu girişimcileri mağdur etmeden bu piyasaya önem verip gerekli olanı yapmak devletimize düşer gerekli altyapı oluşturulduktan sonra herkes zaten kendi ayağıyla gidecektir" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.