Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Almanya'da vergi kaçıranlar yeni kanun öncesi kendini ihbar kuyruğuna girdi

Almanya'da kendini ihbar ederek cezadan kurtulmak isteyen vergi kaçakçıları için zaman daralıyor. 1 Ocak tarihinden itibaren cezadan muaf tutan kanunun bariz bir şekilde sertleşeceğini bilenler ise elini çabuk tutuyor. Kendini ihbar edenlerin sayısı...

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2014 19:56
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2014 19:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya'da kendini ihbar ederek cezadan kurtulmak isteyen vergi kaçakçıları için zaman daralıyor. 1 Ocak tarihinden itibaren cezadan muaf tutan kanunun bariz bir şekilde sertleşeceğini bilenler ise elini çabuk tutuyor. Kendini ihbar edenlerin sayısı bu sebeple bu yıl rekor seviyeye ulaştı. Bugüne kadar elde edilen gelir ise 1 milyar Euro’dan fazla. Almanya’da kaçırdığı vergilerden dolayı kendini ihbar ederek cezadan kurtulmak isteyenlerin sayısı rekor seviyeye ulaştı. Sebebi ise 2015 yılından itibaren bunu daha zor hale getirecek bir kanunun çıkarılmak istenmesi. Welt am Sonntag gazetesinin haberine göre, bu yıl içinde vergi kaçırdığı için kendini ihbar edenlerin sayısı 31 bin 927’yi buldu.

Eyaletlerin maliye bakanlıklarının bilgisine de başvuran gazete, geçen yıl kendi kendisini ihbar edenlerin sayısının 24 bin olduğunu duyurdu. Ocak ayında çıkması beklenen sertleştirilmiş kanundan bu şekilde kurtulma yolunu seçen vergi kaçağı suçlularının çoğu Baden-Württemberg eyaletinden. Araştırmaya göre bu eyalette alelacele kendini ihbar edenlerin sayısı 7 bin 214. Bu eyaleti ise 6 bin 300 vergi suçlusu ile Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaleti izliyor. Üçüncü sırada ise 4 bin 600 kişi ile Bavyera eyaleti geliyor.

Bazı eyaletlerde ise kendini ihbar etme dalgası yaşanmış. Bunun bir sonucu olarak Schleswig-Holstein’da itirafçıların sayısı geçen yıla göre üç kat artmış. En az kendini ihbar ise Mecklenburg-Vorpommern’da yaşanmış. Bu eyalette suçunu itiraf ederek cezadan kurtulmak isteyenlerin sayısı sadece 24. 1 Ocak tarihinde sadece cezadan muaf tutan kendini ihbar etme yasasını sertleştiren kanun tasarısının yürürlüğe girmesi beklenmiyor. Aynı zamanda kaçırılmış vergiler için sonradan ödenen miktarın da arttırılması söz konusu. Federal Hükümet mayıs ayında bir sertleştirme kararı almıştı.

Buna göre kendini ihbar sadece bariz bir şekilde dar sınırlar çerçevesinde muafiyeti beraberinde getiriyor ve muafiyet dışında kalan kısmı da önemli ölçüde pahalı hale getiriyor. Bavyera Maliye Bakanı Markus Söder de (CSU) bu yüzden bu yılın sonuna kadar kendini ihbar edenlerin sayısında bariz artış beklediğini söyledi. Yeni kanuna göre sınır miktarı 50 bin Euro’dan 25 bin Euro’ya düşürülecek. Bu miktarın aşılması durumunda yüzde on oranında bir zam söz konusu olacak. 100 bin Euro’dan başlayan vergi kaçırma vakalarında yüzde 15, 1 milyon Euro’dan itibaren ise yüzde 20 oranında zam öngörülüyor.

Buna ek olarak her yıl için yüzde 6 oranında faiz miktarı da vergi kaçıranın cebinden alınacak ve zaman aşımı da on seneye çıkarılacak. Kendini ihbar ederek sert yaptırımlardan kurtulmak isteyenlerin bu yıl devlet hazinesine kazandırdığı miktar dün itibariyle 1,26 milyar olarak hesap ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.