Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Almanya'da posta çalışanlarının grevinde mutlu son

Almanya'da Deutsche Post çalışanlarının dört haftadır sürdürdüğü grevde nihayet mutlu sona ulaşıldı. Ver.di sendikası ile Deutsche Post’un anlaşma sağlaması sonucu dün gece greve son verildi. Böylece Almanya’da nihayet postalar vaktinde...

Haber Giriş Tarihi: 06.07.2015 18:16
Haber Güncellenme Tarihi: 06.07.2015 18:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya'da Deutsche Post çalışanlarının dört haftadır sürdürdüğü grevde nihayet mutlu sona ulaşıldı. Ver.di sendikası ile Deutsche Post’un anlaşma sağlaması sonucu dün gece greve son verildi. Böylece Almanya’da nihayet postalar vaktinde yerine ulaşacak. Ülkede dört haftadan beridir milyonlarca mektup ve paket ya yerine ulaşmıyor veya gecikmeli şekilde varıyordu. Zam ve ek ödeme talep eden Ver.di sendikasına mensup Deutsche Post çalışanları, dört hafta boyunca sürekli grev yaptı. Ancak uzun süren görüşmeler sonrasında posta firmaları ve Ver.di sendikası Pazar akşamı Bad Neuenahr’da anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Grevler sonucu varılan anlaşmayla yaklaşık 140 bin posta çalışanı, 1 Ekim 2015’ten itibaren bir defalığına 400 euroluk ek ödeme alacak. Çalışanlar ayrıca 1 Ekim 2016’da yüzde 2, 1 Ekim 2017’de de yüzde 1,7 olmak üzere yıllık zamlar alacak. Grevlerin ardından varılan anlaşmayı değerlendiren Deutsche Post Personel Müdiresi Melanie Kreis, kapsamlı bir paket konusunda anlaşmaya vardıklarını bildirdi. Kreis, “Kapsamlı, içerikli bir paket konusunda anlaşmaya vardık. Bu paket çalışanlarımıza güven ve perspektif sunuyor ve aynı zamanda da gelecekte büyümeyi mümkün kılıyor.” dedi.

Ver.di müzakereler sorumlusu Andrea Kocsis de anlaşmayı “Çalışanlar için kapsamlı bir güvence paketi” olarak nitelendirdi.
Ücret zamları konusunda sert bir anlaşmazlık yaşandıktan sonra bu noktaya geldiklerini hatırlatan Deutsche Post Yönetim Kurulu Başkanı Jürgen Gerdes ise artık tüm Deutsche Post çalışanlarının tekrar kucaklaşması gerektiğini kaydetti. Posta teşkilatı ile sendikanın vardığı anlaşma ile Deutsche Post’un bu yılın başında kurduğu ve kötü ödeme koşulları ile eleştirilen paket taşıma firmasının ise kapatılmayacağı veya Deutsche Post’un ücret zam tarifelerine dahil edilmeyeceği bildirdi. Oysa grev sırasında bunlar Ver.di sendikasının ana talepleri arasında yer alıyordu.

Buna karşılık Deutsche Post, şu anda söz konusu paket firmasında çalışanları ana firmaya almayı kabul etti. Ver.di sendikası bu kapsama giren toplam 7 bin 650 çalışan olduğunu bildiriyor. Ancak anlaşmayla, paket firmasına yeni alınacak çalışanların kadroları bu paket firmasında olacak. Varılan anlaşmayla Deutsche Post’ta işten çıkarılmalar da yeniden düzenleniyor. Buna göre posta teşkilatında işten çıkarılmalar dört yıl, yani 2019 yılının sonuna kadar uzatılıyor. Öte yandan mektup veya kompine mektup ve paket dağıtıcılarının başka bir firmaya devredilmesine ise 2018 yılının sonuna kadar izin verilmiyor.

Posta çalışanlarının yaklaşık bir aydır süren grevleri sadece ülke içinde posta aksamalarıyla kalmamış, yurt dışından da çok sayıda kişinin durumdan şikayetçi olmasına neden olmuştu. Mektup ve paketler bazı kentlerde haftalarca beklemede kalmıştı. Durumdan özellikle online ticaret yapanlar önemli zarar gördü.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.