Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Almanya'da denk bütçe kabul edildi

Almanya'da Federal Meclis Bütçe Komisyonu’nun ardından Federal Meclis de hükümetin hazırladığı 2015 bütçesini kabul etti. 1969 yılından bugüne tarihi bir anı yaşayan hükümet, ilk defa yeni borç almadan bütçe hazırladı. Uyum çalışmaları...

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2014 18:58
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2014 18:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya'da Federal Meclis Bütçe Komisyonu’nun ardından Federal Meclis de hükümetin hazırladığı 2015 bütçesini kabul etti. 1969 yılından bugüne tarihi bir anı yaşayan hükümet, ilk defa yeni borç almadan bütçe hazırladı. Uyum çalışmaları için hükümet sekiz milyon Euro artırılırken meclis öğrenci yardımını düzenleyen bütçeyi onayladı.

Almanya tarihi günlerinden birisini yaşıyor. Hükümet 45 yıl sonar ilk defa bütçeyi yeniden borçlanmaya gerek kalmadan hazırladı. Federal Meclis Bütçe Komisyonu’nda kabul edildikten sonra meclisinde onay verdiği 2015 bütçesi 1969 yılından bugüne borçsuz hazırlanan ilk bütçe olma özelliğini taşıyor. Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin borçsuz bütçeyi tanımlamak için kullandığı “Kara sıfır” koalisyon hükümetinin milyarlarca Euro’yu bulacak yeni yatırımlarına rağmen gelecek yıllarda da devam ettirilmeye çalışılacak.

Schäuble’nin hazırladığı bütçeye göre gelecek yıl 299,1 milyar Euro harcama yapılacak. Yatırımlar ise 364 milyon Euro artırılarak 26,453 milyar Euro’ya yükseltildi. Almanya’nın 2015 bütçesini sıfır borçla yapmasına rağmen toplam devlet borcunun 1,28 trilyon Euro olduğu açıklandı.

MUHALEFET, HÜKÜMETİ ŞOV YAPMAKLA SUÇLADI

Koalisyon ortakları Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) sıfır borçla hazırladıkları bütçeyi “Tarihi an. Hükümet tarih yazdı.” sözleriyle ifade ederken, muhalefet hükümeti şov yapmakla suçladı. Yeşiller Partisi Maliye Uzmanı Sven-Christian Kindler, Maliye Bakanı Schäuble’nin borçları gölge bütçeye gizlediğini iddia etti. Kindler, hükümetin sağlık ve emeklilik sigortalarına borçlandığını ve yatırımdan kaçınarak ülkenin geleceğine zarar verdiğini ileri sürdü.

Almanya’da borçlanma rekorunu ilk defa 1996 yılında CSU’lu Maliye Bakanı Theo Waigel 40 milyar Euro yeni borç kredisi almak zorunda kalarak kırmıştı. CSU’lu Waigel’i ise 2010 yılında 44 milyar Euro kredi alarak Wolfgang Schäuble geçmişti.

GÖÇMEN DANIŞMA BÜTÇESİ 8 MİLYON EURO ARTTI

2015 bütçesinde dikkat çeken diğer önemli taraf ise uyum harcamalarına ayrılan bütçenin 8 milyon Euro artırılması oldu. Hükümet göçmen danışmanlık hizmetlerine (MBE) ek 8 milyon Euro aktararak 34 milyon Euro’ya çıkardı. Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz (SPD), göçmen danışmanlık bütçesinin artırılmasının önemli bir adım olduğunu söyleyerek, Almanya’ya gelen göçmenlerin uyum kurslarından topluma başarılı şekilde uyum sağlamalarına kadar birçok konusunda danışmanlık hizmetlerinin çok önemli olduğunu belirtti.

2016’DA ÖĞRENCİLER DAHA FAZLA YARDIM ALACAK

Federal Meclis, meslek eğitimi ve yüksek okul öğrencilerinin aldığı eğitim yardımı BAföG’un artışını ön gören reformu onayladı. Yeni yasayla birlikte 2016’dan itibaren öğrenciler yüzde 7 daha fazla yardım alacaklar. 670 Euro olan BAföG yardımı 735 Euro’ya yükselecek. Öğrencilere konaklama yardımı ve vergisiz kazanma imkanları artırılacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.