Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Almanya iyi istihdam ve bol tüketimle rekor seviyede vergi topladı

Almanya’da federal devlet ve eyaletler, 2014 yılında yerel vergi hariç 593 milyar Euro miktarında vergi toplamayı başardı. Federal Maliye Bakanlığının açıkladığı aylık rapora göre,bu miktar bir sene öncesine kıyasla yüzde 4 oranında...

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2015 18:49
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2015 18:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya’da federal devlet ve eyaletler, 2014 yılında yerel vergi hariç 593 milyar Euro miktarında vergi toplamayı başardı.

Federal Maliye Bakanlığının açıkladığı aylık rapora göre,bu miktar bir sene öncesine kıyasla yüzde 4 oranında artışa tekabül ediyor. Devletin vergi dairelerinin elde ettiği bu miktar, şirketlerin elde ettiği yüksek kazançların yanı sıra iyi istihdam ve Alman toplumunda tüketimin artmasıyla mümkün oldu. Devletin elde ettiği kar ise sürpriz olarak algılanmadı. Geleneksel olarak vergilerin en çok toplandığı ay aralık olarak görülürken, vergi daireleri geçtiğimiz senenin bu ayında 81,48 milyar Euro gelir elde ederek rekor kırdı.

GELİR VERGİLERİ 2014 SENESİNDE YÜZDE 8 ORANINDA ARTTI

Aylık rapor, gelire bağlı vergilerin de arttığını gösteriyor. Buna göre gelir vergisi, yüzde 6 artarak 168 milyar Euro’ya ulaştı. Yıl sonunda değerlendirilen gelir vergisi ise yüzde 8’e yükselerek 45,6 milyar Euro’yu buldu. Alınan yüksek rakamların serbest meslek yapan, bireysel şirket işleten ve şahsa ait şirketlerin güçlü kazanç sağladığına işaret ediyor. Büyük şirketlerden alınan kurumlar vergisi ise geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 2,7’ye yükselerek 20 milyar Euro’yu oluşturdu.

Satış vergisi de yüzde 3,2 artarak 203 milyar Euro’ya yükseldi. Stopaj vergisinin güçlü düşüşüne rağmen ücret, gelir ve kurumlar vergisi yüksek oldu. Buradan elde edilen gelir yüzde 4,6’ya yükselerek 15 milyar Euro’yu buldu. Eyaletlerde, gayrimenkul alımlarının yanı sıra miras ve bağıştan elde edilen verginin de payı geçen seneye kıyasla artış kaydetti. Bakanlığın yayınladığı aylık raporda, gayrimenkul alım vergisinde de eyalet kasaları yüksek miktarda vergi topladı.

Buradan elde edilen gelir sadece aralık ayında yüzde 29 oranında artarken, tüm sene boyunca yüzde 11 oranına yükselerek 9,4 milyar Euro’yu buldu. Veraset vergisi ise geçen seneye göre yüzde 17,7 artarak devlete 5,45 milyar Euro kazandırdı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.