Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alman şirketlerini ‘Made in Germany’ endişesi sardı

Avrupa Parlamentosu, ürünlerin üzerine geldiği ülkenin yazılması yönünde karar aldı. Karar Alman üreticileri endişelendirdi. Karar hayata geçtiği takdirde Almanlar yurtdışında üretilen ürünlerinin üzerinde ‘Made in Germany’ ibaresini...

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2013 12:12
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2013 12:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Avrupa Parlamentosu, ürünlerin üzerine geldiği ülkenin yazılması yönünde karar aldı. Karar Alman üreticileri endişelendirdi. Karar hayata geçtiği takdirde Almanlar yurtdışında üretilen ürünlerinin üzerinde ‘Made in Germany’ ibaresini kullanamayacak.

Avrupa Parlamentosu’nun aldığı bir tavsiye kararı, Alman üreticileri endişelendirmeye başladı. Kararın uygulamaya geçmesi halinde ürünlerin üzerine Alman malı veya Almanya yapımı olduğunu belirten ‘Made in Germany’ ibaresini koymak bazı durumlarda zorlaşabilecek. Alman şirketleri, bu sebeple Alman kalitesini ürünlerin üzerinde belirtme imkanının yok olmasından endişe ediyor. Sebebi ise Almanya dışındaki Alman firmalarının ürünlerinin üzerine ‘Made in Germany’ ibaresini koyamayacağından endişe duyması.

Avrupa Parlamentosu, İç Piyasa Komisyonu 17 Ekim’de aldığı bir kararla ürünleri üretenlerin veya ithal edenlerin üretildiği ülkeyi ürünün üzerinde belli etmesi ve bunu yaparken de Avrupa Birliği gümrük kurallarını uygulaması kararını almıştı. Bugüne kadar Alman şirketler kısmen yurtdışında üretilen ürünlere de üretici şirket Alman şirketi olduğu için Made in Germany ibaresini koyuyordu.

MADE İN GERMANY KALİTE SEMBOLÜ

Yeni düzenleme, Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu’nun anlaşması durumunda yürürlüğe girebilecek. Ancak bunun 2014 yılının mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçiminden önce gerçekleşmemesi bekleniyor.

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları (DIHK) Başkanı Eric Schweitzer konuyla ilgili olarak Die Welt gazetesine yaptığı açıklamasında, “100 yıllık kalite simgesi giderek tehlikeye giriyor.” dedi. Avrupa Parlamentosu’da CSU’lu milletvekili Angelika Niebler de Avrupa Parlamentosu’nun kararını eleştirerek, söz konusu düzenlemenin Alman şirketlerinin aleyhine olduğunu ve şirketler için bürokrasiyi artıracağını savundu.

DÜN MADE IN GERMANY, BUGÜN MADE IN CHINA

Alman şirketlerin bunu istememesi ise ‘Made in Germany’ damgasının bugün artık bir kalite ve yüksek teknoloji sembolü haline gelmesi ve Alman ürünlerinin satışını kolaylaştırmasına bağlanıyor. Made in Germany ibaresi ortaya çıktığında bugün olduğu gibi iyi kalite ve yüksek teknoloji ürünlerini değil, bugün tıpkı Çin mallarında olduğu gibi ucuz üretim ve kalitesiz malları ifade ediyordu. 19. yüzyılın sonlarına doğru İngilizler kendi ürettikleri malları Almanya’dan gelen ucuz ve kalitesiz ürünler karşısında korumak için ürünlerin Almanya’dan geldiğinin belli olması için bu ibareyi koymayı zorunlu hale getirmişlerdi. Ancak Almanya sanayi ve teknolojide çok hızlı bir ilerleme kaydetmiş ve zamanla İngiltere’yi de bu alanda geride bırakmıştı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.