Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alışverişte Sms Oyunu

Tüketiciyi Koruma Derneği Eskişehir Şube Başkanı Sülahi Özalp tüketicilere ’SMS’ uyarısında bulundu.Son günlerde tüketicilerin istenmeyen reklam mesajları nedeniyle şikayetlerinin arttığını vurgulayan Tüketiciyi Koruma Derneği Eskişehir...

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2015 16:17
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2015 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tüketiciyi Koruma Derneği Eskişehir Şube Başkanı Sülahi Özalp tüketicilere ’SMS’ uyarısında bulundu.
Son günlerde tüketicilerin istenmeyen reklam mesajları nedeniyle şikayetlerinin arttığını vurgulayan Tüketiciyi Koruma Derneği Eskişehir Şube Başkanı Sülahi Özalp, alışverişlerinde tüketiciden istenen telefon numaralarını vermemelerini istedi. 23 Ekim 2014’te Resmi Gazete’de yayımlanan, 1 Mayıs 2015’te yürürlüğe giren yasayla telefonlara ve e-posta kutularına, izinsiz reklam mesajı gönderilemeyeceğini hatırlatan TÜKODER Şube Başkanı Özalp, bıktırmaya başlayan bu durumun bir nedeni de tüketicilerin istenmeyen SMS veya doğrudan gelen telefonları tam olarak nereye şikâyet edeceklerini bilmemelerinden kaynaklı olduğunu söyledi.
“Rahatsız olduğunuz ve cep telefonunuza gelen SMS’lerin bulunduğunuz Gümrük ve Ticaret bakanlığına bağlı ilçe ya da il ticaret müdürlüklerine başvurarak bıktıran mesajları gönderen ilgili kişi ya da kuruluşların kanun gereğince cezalandırılmalarını sağlayabilirsiniz” diye seslenen TÜKODER Başkanı Özalp şunları söyledi:
“Tüketicinin izni dışında reklam ve pazarlama mesajı gönderenler önce uyarılacak, daha sonra ise 50 bin liraya kadar ceza verilecek. Yasaya göre internet ve cep telefonu üzerinden ticari elektronik iletiler sadece tüketici onayı halinde gönderilebilecek. Bu onay yazılı veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilecek. Onay almadan mesaj ve ileti gönderenlere 1000 liradan 5 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. İzinsiz iletiler birden fazla kişiye gönderildiğinde ceza 10 kata kadar artacak ve 50 bin liraya ulaşabilecek. Alıcılar bu güne kadar onay vermiş olsalar dahi, diledikleri zaman hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilirler. Hizmet sağlayıcı ret bildiriminin elektronik iletişim aracıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlamakla ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunmakla yükümlüdür."
İşletmelerin kısa mesaj yolu ile istek dışı haberleşme yapamayacağını kaydeden Özalp, "Talebin ulaşmasını müteakip hizmet sağlayıcı üç iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durdurur. Alıcının kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla iletişim bilgilerini vermesi halinde, mal ve hizmetlere ilişkin değişiklik ile ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınmayacak. Başka bir deyişle, herhangi bir mağazada tüketicinin iletişim bilgilerinin alınması, onay alınması anlamına da gelecek. Esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilecek. Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecek. İşletmeciler; kendi sundukları hizmetlere ilişkin olarak abone ve kullanıcılarla, önceden izinleri alınmaksızın elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması suretiyle doğrudan pazarlama veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla istek dışı haberleşme yapamayacak. İşletmeler, siyasi propaganda faaliyetinde de bulunamayacak" ifadelerini kullandı.
TUZAĞA DÜŞMEYİN
İzinsiz SMS yasağının başlamasıyla, şirketlerin tüketicilerden onay yarışının da hız kazandığını aktaran Özalp, "Yaptığınız alışverişlerde sizden istenen telefon numaranızı vermek zorunda değilsiniz eğer ki sizden telefon numarası isteniyorsa mutlaka ileriki zamanlarda reklam amaçlı mesajları göndereceklerdir. Yine SMS’ler de mesaj sonunda istemiyorsanız hayır yazın denmektedir bunu da yazmak zorunda değilsiniz sessiz kalmak hayır anlamı taşımaktadır zaten” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.