Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aksaray’da kuraklık rekolteyi vurdu

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Türkiye’nin en az yağış alan ilk 5 ili arasında yer alan Aksaray’da bu yıl hububat hasadında ciddi oranda rekolte kaybı yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl 850 bin ton rekolteye...

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2016 14:33
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2016 14:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Türkiye’nin en az yağış alan ilk 5 ili arasında yer alan Aksaray’da bu yıl hububat hasadında ciddi oranda rekolte kaybı yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl 850 bin ton rekolteye sahip olan Aksaray, bu yıl 650 bin ton civarında rekolte bekliyor.
Hasat alımlarının sürdüğü Aksaray Ticaret Borsası Tarım Ticaret Merkezi Satış Salonu’nda üreticiler hasatlarını satışa sunarken, Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök hasat alım ve çalışmaları yerinde inceledi. Burada bir açıklama yapan Başkan Özkök, Aksaray’da bu yıl kuraklık yaşandığını ve bu kuraklığın ciddi anlamda rekolte kaybına neden olduğunu söyledi. Aksaray’ın Türkiye’de en az yağış alan iller arasında yer aldığına dikkat çeken Başkan Özkök, “Türkiye’nin ve İç Anadolu’nun en az yağış alan 5. ili Aksaray’dır. Şunu ifade etmek istiyorum ki, bu yıl kuraklık tabiri caizse rekolteyi vurdu. Yani rekoltenin eksikliği tamamen kuraklığa dayalı. Hasat dönemimiz başladı fakat geçen yıllara oranla hakikaten rekolte düşüklüğü var ve bu bizi karamsarlığa sürüklüyor. Ancak biz biliyoruz ki bizim tüccarlarımız inadına mücadele ederek iyi fiyatlarla üreticilerin ürettiği ürünleri değer fiyatı ile alarak bunu yem hammaddesinde kullanmak üzere sanayicilere ulaştırmanın gayreti içindeler. Biz biliyoruz ki, Türkiye şu anda kuraklıkla mücadele eden ülkeler arasında. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu kuraklığı bir nebze de olsa atacağımızı ve bundan sonra da rekoltenin yükseleceğini umut ediyoruz. Geçen yıl rekoltemiz yaklaşık 850 bin ton civarındaydı. Ama bu sene beklenen rekoltemiz 650 bin ton civarında. İnşallah bundan da aşağıya düşmemesini umut ediyoruz. 420 bin hektar tarım alanımız var. Bunun 320 bin hektarı sulu. Bunu da yarıya böldüğümüzde 160 bin hektar alanda tarım yapılmakta ama bildiğiniz gibi bizimki daha çok kıraç, kurak alanlarda hububat ürünlerimiz ekiliyor” dedi.
Esnaflar ise Aksaray’da kuraklığın bu yıl yüzde 40 civarında olduğunu belirtti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.