Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akıllı ulaşım teknolojisi projesi ‘CoMoSeF’ basına tanıtıldı

Otokar, KoçSistem ve İSBAK işbirliği ile yürütülen akıllı ulaşım teknolojisi projesi ‘CoMoSeF’ Sakarya’da basın mensuplarına tanıtıldı. Akıllı otobüsler birbirleriyle, yol kenar üniteleri ve trafik sinyalizasyon sistemiyle konuşacak....

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2016 17:01
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2016 17:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Otokar, KoçSistem ve İSBAK işbirliği ile yürütülen akıllı ulaşım teknolojisi projesi ‘CoMoSeF’ Sakarya’da basın mensuplarına tanıtıldı. Akıllı otobüsler birbirleriyle, yol kenar üniteleri ve trafik sinyalizasyon sistemiyle konuşacak. Proje ile sürüş kalitesi artarak, trafikte maksimum güvenlik sağlanacak.
Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, KoçSistem ve İstanbul Belediyeler Bakım Ulaşım Sanayii ve Ticaret A.Ş. (İSBAK) konsorsiyumu ile yürütülen Akıllı Trafik Sistemlerine Yönelik Geleceğin İşbirlikçi Mobil Hizmetleri Projesi (CoMoSeF) tamamlandı.
Pilot uygulama Sakarya ve İstanbul’da yapıldı
Önümüzdeki 5 yıl içinde dünyada 50 milyar, Türkiye’de ise 10 milyona yakın cihazın birbiriyle konuşacağı nesnelerin interneti dönemine Türkiye’de öncülük edecek proje; Otokar Genel Müdür Yardımcısı Murat Ulutaş, KoçSistem Genel Müdür Yardımcısı Can Barış Öztok, İSBAK Genel Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Gündoğan’ın katılımı ile Otokar’ın Sakarya fabrikasında tanıtıldı. Avrupa Birliği programı olan CoMoSeF projesinin pilot uygulamaları ise İstanbul ve Sakarya’da gerçekleştirildi.
Güvenli sürüş sağlanması
Proje yol, hava ve trafik durumu bilgilerini araçlara aktararak güvenli sürüş sağlanmasını hedefliyor. Geleceğin akıllı trafik sistemlerini ortaya koyma hedefiyle yürütülen proje kapsamında geliştirilen sistem sayesinde artık araçlar birbiriyle konuşup, yol kenarı üniteleriyle haberleşip, trafik sinyalitasyon sistemlerinden an ve an bilgi alabilecek. Özellikle büyükşehirlerde trafik yönetimini önemli ölçüde kolaylaştıracak CoMoSeF ile elde edilen veriler, sürüş güvenliğini artırmak ve trafik yönetimini desteklemek için kullanılacak. Bu bilgiler mobil uygulamalar ve servis aracılığıyla sürücü, yolcu ve trafik otoritelerinin hizmetine sunulacak.
Kaza durumunda araçlar farklı güzergâha yönlendirilebilecek
Ulaşımda dünyaya örnek teşkil eden proje sayesinde trafik ile ilgili tüm oluşumlara ortak bir alt yapı faydası sunulacak. Örneğin yolda bir kaza varsa diğer araçlar için yol güvenliğinin sağlanması, araçlardan istasyona kaza bilgisinin gelmesi, istasyonun en yakın kurtarma servisine bu haberi iletmesi, acil servis görevlilerinin en kısa sürede olay yerine ulaşmaları ve duruma müdahale ederek trafiği açmaları mümkün olacak. Proje sayesinde yolda gerçekleşen bir kaza durumunda araçlar farklı güzergâha yönlendirilebilecek. CoMoSeF hayata geçtiğinde araçlar arası iletişim hem GPS hem de wireless olarak sağlanacak. Araçlardan hız bilgisi, yol durumu, trafik yoğunluğu, kavşak bilgileri, hava koşulları hakkında bilgi alınacak ve araçlar bu bilgileri sistem üzerinden paylaşacak.
“Projenin 2020’li yılların başında hayatın olmazsa olmazları arasında olacağına inanıyorum”
Proje hakkında bilgiler veren Otokar Genel Müdür Yardımcısı Murat Ulutaş, “Bugünün gündemi daha güvenli, daha akıllı araçlar. Türkiye’de yapılan bir istatistiğe göre 1 milyon 300 bin trafik kazası var. Son 10 yılda iki kat artmış. Bunun içerisinde 83 bin ölümlü ve yaralamalı kazalar. Bunların şoför hatası oranı yüzde 90. Akıllı sistemler ile şoförün hata yapsa bile aracın kaza yapmasına engel olursak, bunların sayesinde hayat kurtarabiliriz. Şehir içi ulaşımında güvenli ve konforlu seyahat sunabiliriz. Şehir içerisinde akıllı sistem ile bekleme süresini ortadan kaldırabiliriz. Bir altyapı var, altyapı sensörler vasıtasıyla trafiğin nasıl seyrettiğini, hava durumunu, bulunan güzergahlardaki gidişatın ne olduğunu topluyor, bir merkezde biriktiriyor. Bunu araçlara bilgi olarak yayınlıyor. Bunu almaya uygun araçlar ise şoföre akıllı ekranda sesli ve görselle aktarıyor” dedi.
Ulutaş, projenin 2020 yılların ilk dönemlerinde hayatın olmazsa olmazları arasında olacağına inandığını söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.