Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akhisar'daki Romanlar işgücüne kazandırılacak

Manisa'nın Akhisar ilçesindeki Roman vatandaşlar için bir istihdam projesi uygulanacak. Akhisar Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği’nin Zafer Kalkınma Ajansı desteğiyle hazırladığı "Manisa ve Akhisar'da İşgücünde Romanlar:...

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2015 11:22
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2015 11:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Akhisar'daki Romanlar işgücüne kazandırılacak
Manisa'nın Akhisar ilçesindeki Roman vatandaşlar için bir istihdam projesi uygulanacak. Akhisar Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği’nin Zafer Kalkınma Ajansı desteğiyle hazırladığı "Manisa ve Akhisar'da İşgücünde Romanlar: Sorunlar ve Çözümler Araştırması" projesi tamamlandı. İzmir Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) tarafından yapılan çalışmanın ilk aşamasını saha araştırması oluşturdu. İkinci aşamada ise Akhisar'da yaşayan Roman kökenli vatandaşların istihdama katılmasını engelleyen belirleyici faktörlerin tespit edilmesi ve buna yönelik çözüm önerileri için bir çalıştay düzenlendi. Çalışmaların sonucunda, Roman vatandaşların sürekli işlerde istihdam edilmesi amaçlanıyor.

Proje kapsamında yapılan çalışmayla yerel düzeyde Romanların istihdamının arttırılması için gereken girişimlere ve bundan sonraki aşamada yapılacak daha kapsamlı araştırmalara referans olacak bir kaynak çalışma olacak. Araştırma kapsamında Roman kökenli vatandaşlara ve ilçede sanayi ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelere yönelik olmak üzere iki anket yapıldı. Ayrı ayrı yapılandırılmış soru formlarında demografik özellikler, mesleki nitelikler, çalışma durumu, iş arama durumu, iş arama yöntemleri, iş bulamama sebepleri, kadın istihdamına bakış açısı, hayattan beklentiler başlıkları altında sorular yöneltildi.

ANKETTE 200 KİŞİYLE GÖRÜŞÜLDÜ

İşletmelere yönelik ankette ise kurum kapasitesi, personel tercihleri, personel ihtiyacı, ihtiyacı olan personelde aradığı nitelikler, kadın istihdamına bakış açısı, Roman kökenli vatandaş istihdam edip etmediği, Roman kökenli vatandaşların istihdamına bakış açısı kayıt altına alındı. Akhisar’da yaklaşık 4 bin 500 Roman kökenli vatandaşın katılmasının öngörüldüğü çalışma için "kazara örnekleme" yöntemi kullanıldı, 18-65 yaş aralığındaki 200 kişiyle görüşüldü. Ayrıca Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 2 bin 667 işletmenin yüzde 60’ıyla görüşme yapıldı. Anket tamamlandıktan sonra Romanların istihdama erişiminin önündeki engellerin ve bunlara yönelik çözüm önerilerinin değerlendirildiği çalıştay, önceki gün Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası'nda il ve ilçe düzeyinde ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, işçi ve işveren temsilcileri, üniversiteler, Zafer Kalkınma Ajansı gibi yapıların temsilcileriyle düzenlendi. Çalıştayda elde edilen veriler, anketlerle birlikte raporlanacak ve çözüm önerilerine yönelik bir kaynak oluşturulacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.