Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akhisar’da zeytin hasadı başladı

Manisa’nın Akhisar ilçesinde zeytin hasadı başladı. Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahattin Alkın, 120 bin ton zeytin beklendiğini belirterek, rekoltedeki yükselmenin üreticiyi memnun edeceğini söyledi.Türkiye’nin zeytin başkenti...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2016 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2016 14:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Manisa’nın Akhisar ilçesinde zeytin hasadı başladı. Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahattin Alkın, 120 bin ton zeytin beklendiğini belirterek, rekoltedeki yükselmenin üreticiyi memnun edeceğini söyledi.
Türkiye’nin zeytin başkenti olarak adlandırılan Akhisar’da hasat başladı. Türkiye’nin sofralık yeşil zeytin ihtiyacının yüzde 70’ini, sofralık siyah zeytin ihtiyacının yüzde 30’unu karşılayan Akhisar’da, Aralık ayı sonuna kadar sürecek hasat, sektör için olumlu mesajları da beraberinde getirdi. Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahattin Alkın, "Bizlerin beklentisi 90 bin ton yemeklik, 30 bin ton yağlık olmak üzere 120 bin ton zeytin bekliyoruz. Üretici anlamında fiyat olarak geçtiğimiz sezonun rakamlarına ulaşılamasa da aslında rekoltenin yüksekliği nedeniyle üreticinin de memnun olacağını düşünüyoruz. Çünkü alıcı firmalar rekoltenin iyi olması sebebiyle ihracat bağlantılarını daha kolay yapma imkanı elde edecek. En önemlisi de ülkemize daha çok döviz girdisi olacak" dedi.
Akhisar Domat tipinin hasadı ile başlayan sezonun Uslu ve Trilye zeytinin hasadıyla devam edeceğini belirten Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat ise üretici açısından rekoltenin iyi olması nedeniyle pozitif bir durumun ortaya çıktığını söyledi. Alhat, "Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar, tam zamanında ilaçlama yöntemleri ve iyi tarım uygulamalarıyla bu sezon, çok başarılı zeytin üretimi yaptık. Kalite yüksek ve bu da rekabette bizi üst sıraya koyuyor. Ayrıca yüksek rekolte nedeniyle alıcı firmalar daha rahat ihracat bağlantısını kurabilecek ve üreticinin elindeki zeytini daha rahat alabilecek. Böylece hem üreten hem tüketen için iyi bir sezon olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
“KDV yüzde 1’e düşsün”
Alhat, zeytinyağı fiyatlarının düşmesi için devletin yüzde 8 KDV oranını hala aldığını belirterek bu yönde yapılacak iyileştirme çalışmalarına da ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. KDV oranın yüzde 1’e indirilmesiyle üretici ve tüketicinin rahatlayacağını söyleyen Alhat, "Tüketim ve pazarlamada istikrar ve kontrol sistemi lazım. Artan ağaç sayısı da tüketimi etkileyecek. Geçen sezon fiyatlar yüksekti, bu yıl dünya ile eşdeğer görülüyor. Eğer KDV yüzde 1’e düşürse bu tüm kesimin elini güçlendirir" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.