Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akçakale'de 120 bin dönüm ekili pamuk ve mısır tarlada kurudu

Elektriklerin tamamen kesilmesi ile Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde 120 bin dönüme ekili pamuk ve mısır tarlada kurudu. Elektrik ödemeleri sulama birlikleri üzerinde olduğu için TEDAŞ’a hiçbir borcu olmayan yüzlerce çiftçi ekinlerinin...

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2014 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2014 17:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Akçakale'de 120 bin dönüm ekili pamuk ve mısır tarlada kurudu
Elektriklerin tamamen kesilmesi ile Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde 120 bin dönüme ekili pamuk ve mısır tarlada kurudu. Elektrik ödemeleri sulama birlikleri üzerinde olduğu için TEDAŞ’a hiçbir borcu olmayan yüzlerce çiftçi ekinlerinin tarlada kurumasıyla birlikte perişan oldu.

Akçakale Ziraat Odası Başkanı Hamet Topdemir daha önce sık sık yaşanan elektrik kesintilerinden dolayı ilçe geneli 80 bin dönüm arazi üzerinde kurulu ekinler zarar görmüşken son olarak tamamen kesilen ve bir daha bırakılmayan elektriklerden dolayı ilçe genelinde 120 bin dönümde ekili pamuk ve mısırın kuruduğunu söyledi. Açılan tespit davaları ile ortaya çıkacak olan zararın milyonları bulacağını dile getiren Topdemir çiftçinin büyük bir zarar ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

Akçakale’de en çok Tatlıca, Bilece ve Salihler mahallerinde çiftçinin zarar gördüğü bildirildi. Tatlıca’da 5, Bilece’de 2, Salihlerde ise 8 bin dönümde çiftçiler zarar görürken ilçe geneli bu zararın 120 bin dönüm araziye denk geliyor. Tatlıca Mahallesinde çiftçilik yapan Mehmet Dağbaşı bir aydan beridir tarlasına hiç su gelmediğini belirtirken ayda 3-4 sefer kesilen elektrikler yüzünden ekinlerinin kuruduğunu söyledi. Çiftçi Dağbaşı, “25 Ağustos sonrasında tarlamıza su veremiyoruz. Kuyudan 10 kişi sulama yapıyor. 20 günde bir gelen su az olmasına rağmen idare ediyorduk. Elektrikler kesilince mahsulümüz öldü gitti.” şeklinde tepkisini dile getirdi.

'YETER CANIMIZA TAK ETTİ'

Turgut Özal Mahalle Muhtarı Halil Sueri de seçimlerde oylarını AK Partiye vermelerine rağmen Bakan Faruk Çelik’in kendileriyle ilgilenmediğini dile getirerek, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bölge milletvekilimiz olduğu için olaya el atmasını bekliyorduk. Çiftçilerimizin hepsi öldü gitti. 15 dönüm arazi ekip biçiyorum. Ama şimdi bakmak bile istemiyorum. Devletimiz bu kadar aciz mi ki sorunlarımıza çözüm bulmuyor. Elektriklerimiz verildikten sonra herkes borcunu ödemeye hazır. Devlet alacağını her zaman tahsil edebilir. Bütün vatandaşlarımızın durumu kötü. Çiftçi gübreyi borç aldı. Traktör ve mazot pahalı. İlaç öyle. Bu soruna yetkililer çözüm bulmalı. 12 çocuğum var nereye gideyim ben? Başka bir devlete mı sığınayım? Elektriklerimizi bıraksınlar. Yeter canımıza tak etti.”

Tatlıca Mahallesinde oturan çiftçi Mehmet Yiğit ise 20 dönüme 30 bin lira masraf yaptığını, pamuğunun tamamen kuruduğunu, bu borçları nasıl ödeyeceğini bilemediğini belirterek yetkililerden yardım talep etti. Yiğit ilçede AK Partiye yüzde 90 oy verilmesine karşılık çiftçilerin tarlada yüzde 90 oranında zarar gördüğünü söyledi.

MAHKEME KARARI UYGULANMADI

Diğer yandan Akçakale’de Fethullah Işıkdoğan ve Salih Işıkdoğan’nın Akçakale Sulh Hukuk Mahkemesine açtıkları dava, kendi lehlerine sonuçlanmasına rağmen elektrikler serbest bırakılmadı. Mahkeme 29 Ağustos tarihli kararı ile “Davacı tarım arazileri için gerekli elektriğin davalı DEDAŞ kurumu tarafından aktif olarak sağlanmasına” karar verdi. Çiftçiler mahkeme tarafından verilen kararın bir an önce uygulamasını beklediklerini belirterek aksi halde tüm çiftçilerin yetkililer hakkında dava açacaklarını dile getirdiler.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.