Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Afyon'da 18 bin işsiz var, iş dünyası Suriyelilerin çalıştırılmasına temkinli

18 bin işsizin bulunduğu Afyonkarahisar’da iş dünyası Suriyelilerin asgari ücretle çalışmasının önünün açılmasına temkinli yaklaşıyor. İş dünyasına göre, "Asgari ücretle çalışma izni verdim" demek yeterli değil. Bu ilk bakışta...

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2014 15:19
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2014 15:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Afyon'da 18 bin işsiz var, iş dünyası Suriyelilerin çalıştırılmasına temkinli
18 bin işsizin bulunduğu Afyonkarahisar’da iş dünyası Suriyelilerin asgari ücretle çalışmasının önünün açılmasına temkinli yaklaşıyor. İş dünyasına göre, "Asgari ücretle çalışma izni verdim" demek yeterli değil. Bu ilk bakışta işçi açığı olan işveren açısından bir umut gibi görünse de dil, adaptasyon ve eğitim gibi problemlerin çözülmesi yanında iş veren ve Türkiye’deki işsizlerin hak ve hukukunu koruyacak yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor.

Diğer yandan hükümetin Suriyelilerin asgari ücretle çalışmasının önünün açılmasına niteliksiz işsizleri daha da sıkıntıya sokacağı, bu kişilerin herhangi bir mesleği olmadığı için Suriyeli sığınmacılarla yarışmak zorunda kalacağı belirtiliyor. İş dünyası sahipleri beden gücü gerektiren işlerde Suriyelilerin çalıştırılabileceğini ifade ederken, herhangi bir mesleği olmadığı halde Türkiye’de gençlerin iş beğendirmenin zor olduğunu, Suriyelilerin kas gücüyle yapılan işlerde tercih edilebileceği görüşünde. Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı Niyazi Diler, işçi bulamama sıkıntısı yaşayan işveren açısından bakıldığında cazip gibi durduğunu, ancak yasal düzenleme yapılmadan konunun daha büyük sıkıntılar oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

Türkiye’de olduğu gibi Afyonkarahisar’da iş beğenmeme sorununun bulunduğunu belirten Diler, "Ancak bunun çözümü Suriyeliler midir onu bilemiyorum. Ayrıca bunların uyum süreci, dil problemleri entegre süreci iş piyasasına risk olabilir. Uygulamada faydası olur mu, olmaz mı bunları kestirmek zor. Bir de bunların iyi denetlenmesi gerekiyor. Kayıtlı olması adına güzel bir şey olabilir. Rekabet açısından iyi bir şeydir. Bizim işsizlerimiz en azından bu insanlarla yarışacaktır. Hem rekabet, hem de işin kıymetini bilmek adına serbest piyasa bunu çözer. Ancak, bunun beraberinde getireceği pek çok sosyal ve ekonomik sorunlar ortaya çıkacaktır." dedi.

Diler, en azından yasal alt yapı oluşturulduktan sonra iş yerlerine kontenjan verilerek sistemin denenebileceğini anlattı.

"ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞTIRIYORUZ DEMEK YETERLİ DEĞİL"

Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği(AFSİAD) Başkanı Hüseyin Şehitoğlu da "Ben asgari ücretle çalışmasına izin veriyorum” demekle bu işin olmayacağını söyledi. Herhangi bir iş yerinde işçi çalıştırmak için gerekli koşullar olduğun belirten Şehitoğlu, "Genel olarak dünyada kabul edilmiş iş sağlığı ve iş kanunu kapsamında gerekli koşullar var. Sadece Suriyeliler için değil hangi işçi olursa olsun ‘ben izin veriyorum’ demekle bu iş bitmiyor. İşverenin mali ve idari yükümlülükleri var. Yani biz işveren olarak Suriyeli kardeşlerimiz kapımızı açarız iş, emek vermek isteriz. Bunlar boş boş vakit geçirdiklerinde de sosyal patlamaya sebebiyet verebilir. Ancak bunların çalışma koşulları var eğitim ve dil problemi var. Bu insanlar Türkçe bilmiyor." diye konuştu.

Şehitoğlu, iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından yabancı uyruklu işçilerin çalıştırılması noktasında gerekli düzenlemelerinde yapılması gerektiğini, işveren ve Türkiye’deki işsizlerinde haklarının, hukuklarının da korunması gerektiğini dile getirdi. Alt yapı oluşturulmadan bu işin daha büyük sıkıntılar oluşturabileceğini dile getirdi.

AFYON’DA 3 BİN MÜLTECİ VAR

Afyonkarahisar’da değişik ülkelerden yaklaşık 3 bin mülteci bulunuyor. Son zamanlarda Suriyelilerin şehir merkezinde yoğun olarak görülmeye başlayan Suriyelilerden bazılarının cadde ve sokaklarda dilencilik yaparak vatandaşları rahatsız etmesi de tepkilere neden oluyor. Bu insanlar nerede belli değil. Kimisi dilencilik yapıyor, kimisi cami önlerinde yaşıyor, ellerindeki kağıtlarla yardım istiyorlar. Bazı Suriyelilerin ise kaçak olarak çalıştırıldığı iddia ediliyor.

SEKTÖRLER ELEMAN BULAMIYOR

Öte yandan Çalışma ve İş Kurumu Afyonkarahisar İl Müdürlüğünün verilerine göre il genelinde 18 bin 733 kayıtlı işsiz bulunuyor. Kurumun yaptığı araştırmaya göre Afyonkarahisar'da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin başında mermer işçisi, çağrı merkezi görevlisi, makineci (dikiş), kaynakçı, garson, ön muhasebeci, mermer blok kesme makinesi operatörü, hamal, satış danışmanı ve müşteri temsilcisinin geldiği tespit edildi. Çalışma kapsamında ziyaret edilen işyerlerinin yüzde 40,6'sı, eleman temininde güçlük çektiğini belirtti. Başka bir deyişle yaklaşık her beş işverenden ikisi, işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken zorlanıyor.



En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.