Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adanalı Yatırımcılara Hong Kong Daveti

Hong Kong Ticaret Geliştirme Konseyi (HKTDC) İstanbul Temsilcisi Perran Ersu Özçaldıran, Türkiye ile Hong Kong arasındaki ithalatın son 5 yılda yüzde 27, ihracatın ise yüzde 111 artmasına rağmen toplam ticaret hacminin hala 1.2 milyar Dolar...

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2015 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2015 16:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hong Kong Ticaret Geliştirme Konseyi (HKTDC) İstanbul Temsilcisi Perran Ersu Özçaldıran, Türkiye ile Hong Kong arasındaki ithalatın son 5 yılda yüzde 27, ihracatın ise yüzde 111 artmasına rağmen toplam ticaret hacminin hala 1.2 milyar Dolar olduğunu belirterek, yatırımcıları Hong Kong’a davet etti.
HKTDC ve Adana Ticaret Odası (ATO) işbirliğiyle düzenlenen “Hong Kong Ticaret Geliştirme Konseyi Bilgilendirme Semineri”nin açılış konuşmasını yapan ATO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özel, 2012 yılında Adana’dan Hong Kong’a yapılan ihracatın 8.5 milyon Dolar, 2013 yılında 7 milyon Dolar ve 2014 yılı Eylül ayına kadar 4 milyon 400 bin Dolar olduğunu söyledi. İthalat rakamlarına da değinen Özel, Hong Kong’tan 2013 yılında 540 bin Dolar, 2014 Eylül ayına kadar ise 600 bin Dolarlık ithalat yapıldığını kaydetti.
Mehmet Özel, seminerin Adana ile Hong Kong arasında kurulacak ticaret köprüsünün ilk taşını oluşturacağını belirterek, “Teşvikler, destekler, vergi muafiyetleri, serbest bölgeler, organize sanayi bölgesi, iki büyük liman, kara, deniz, demiryolu bağlantıları ve uluslararası havalimanlarıyla Adana, yatırım ve iş yapmak için Hong Konglu iş adamları için uygun bir şehirdir” dedi.
“BİR ÜLKE İKİ SİSTEM”
Perran Ersu Özçaldıran ise yatırımcılara Hong Kong hakkında bilgiler verip Türk firmaları için sağlanan avantajları anlattı. Çin’de “1 ülke 2 sistem” politikası olduğunu söyleyen Özçaldıran, Hong Kong’un idari olarak Çin’e bağlı bir ada şehir olduğunu ancak kendine ait para birimi, anayasası ve bankacılık sistemi olduğuna değindi. Bunun ticarette büyük avantaj sağladığını vurgulayan Özçaldıran, 5 saatte Hong Kong’tan, dünya nüfusunun yarısına malların ulaştırılabilmesi sebebiyle kentin dünyanın en büyük hava kargo ve konteyner limanı olduğuna dikkat çekti.
“MODEL TERSİNE DÖNÜYOR”
Son 30 yılda gözlemlenen ekonomik modele Çin’in üretim üssü olduğunu ancak önümüzdeki 20 yıl için tersine bir modelin öngörüldüğünü belirten Perran Ersu Özçaldıran, artık Kuzey Amerika ve Avrupa’dan gelen ürünlerin Hong Kong üzerinden Çin ve diğer Asya ülkelerine satılmaya başlandığını kaydetti. Artık Çin’de tüketimin artırılmasının bir devlet politikası haline getirildiğine değinen Özçaldıran, Çin’de tüketime yönelik ithalatın yılda ortalama yüzde 38 arttığını ve hızla büyüyen orta sınıf kesimin, 230 milyon vatandaşı bulduğunu anlattı.
“TİCARETİN ANAHTARI HONG KONG”
Çin vatandaşlarının tüketim rakamlarına dikkat çeken Özçaldıran, ülkede 1 milyar 250 milyon cep telefonu ve 618 milyon internet kullanıcısının bulunduğunu dile getirdi. Dünyanın en büyük lüks ürün tüketicisinin Çin’de yer aldığını ifade eden Özçaldıran, sadece 2013 yılında Çin’de trafiğe 22 milyon aracın çıktığını anlattı. Dünyadaki lüks ürünlerin yüzde 29’unun Çinliler tarafından satın aldığını vurgulayan Özçaldıran, ülkede 2.4 milyon dolar milyoneri olduğuna ve vatandaşların markalı ürün tercih ettiğine vurgu yaptı. Özçaldıran, “Bu ticaretin anahtarı da Hong Kong” dedi.
HKTDC’NİN 43 ÜLKEDE OFİSİ VAR
HKTDC’nin 1966’da yasayla kurulduğunu açıklayan Perran Ersu Özçaldıran, dünya üzerinde 43 ofisi bulunan HKTDC çalışmaları hakkında şu bilgilere yer verdi:
“Kurumun hedefi Hong Kong’un ihracatını artırmaktı ama zaman içinde görüldü ki sadece ihracatla varabilecekleri bir sınır ve nokta var ama başka şeylere de odaklanırlarsa daha karlı çıkacaklar. Sonuçta dünyadaki kobileri Hong Kong platformunda bir araya getirmek, Hong Konglu şirketlere iş olanağı sağlamak açısından en karlısı. Sadece ihracat değil, ticareti geliştirmek odaklı. Birinci misyonumuz bilgi sağlamak. HKTDC, 2 binden fazla rapor çıkarıyor kimisi kısa makaleler kimisi kitaplar hepsi ücretsiz olarak internetten ulaşılabilecek sektör analizleri, yeni gelişmelerle ilgili yorumlar edinebileceğiniz bilgiler.”
YATIRIMCILAR SİTEDE BULUŞUYOR
Perran Ersu Özçaldıran, yatırımcılar ve satın almacılar için oluşturulan internet sitesiyle ilgili bilgiler de verdi. http://hktdc.com adresinden ulaşılabilen portalda 120 bin tedarikçi ve 1.5 milyon satın almacının bulunduğunu söyleyen Özçaldıran, sitede 9 bin ürün kategorisi bulunduğunu anlattı. HKTDC olarak 35 uluslararası ihtisas fuarı açtıklarını anlatan Özçaldıran, 35 bin katılımcı ve 755 bin ziyaretçiyi konuk ettiklerini söyledi. İstanbul’da da 2 fuar gerçekleştirdiklerini dile getiren Özçaldıran, 200’den fazla katılımcı firma ve 3 bin ziyaretçi ağırladıklarını kaydetti. Yatırımcıları da bir araya getirdiklerini ifade eden Özçaldıran, İstanbul’da bin 800 ’ikili görüşme’ sağladıklarını aktardı.
“HONG KONG’TA ÇOK BÜYÜK PAZAR VAR”
Hong Kong’un 2013 yılında yaptığı 456 milyar Dolar ihracat rakamıyla, Türkiye’nin hedeflediği 2023 rakamlarını şimdiden yakaladığını söyleyen HKTDC İstanbul Temsilcisi Perran Ersu Özçaldıran, ülkenin tek başına Çin’in toplam ticaretinin yüzde 40’ını gerçekleştirdiğini vurguladı. Özçaldıran, diğer ülkelerden Çin’e gelen yabancı yatırımın yüzde 44’ünün Hong Kong üzerinden gittiğini ve Çin’den başka ülkelere yapılan yatırımın da yüzde 57’sinin Hong Kong üzerinden geçtiğini ifade etti. Türkiye’nin Hong Kong’la ticaretinin arttığını söyleyen Özçaldıran, “Son 5 yılda Hong Kong’tan ithalatımız yüzde 27 artmış ama çok daha önemlisi, oraya ihracatımız yüzde 111 artmış durumda. Artış oranları çok yüksek ama toplam ticaret hacmimiz hala 1.2 milyar Dolarda. Bu gerek Türkiye’nin, gerek Hong Kong’un ticaret hacmi için de gerçekten küçücük bir nokta. Çok büyük pazar var hep beraber kullanabileceğimiz” şeklinde konuştu.
Seminerin ardından Özçaldıran, yatırımcıların sorularını yanıtladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.