Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD'deki bal yarışmasında Datça birinci oldu

ABD'nin Kuzey Karolina eyaletinde her yıl düzenlenen "Siyah Kavanoz" isimli bal yarışmasına Muğla'nın Datça ilçesinden katılan 35 yaşındaki Arıcı Ahmet Kuyucu, kekik ve keçiboynuzu ballarıyla şifalı bitkiler dalında birincilik ödülüne...

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2015 14:51
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2015 14:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ABD'deki bal yarışmasında Datça birinci oldu
ABD'nin Kuzey Karolina eyaletinde her yıl düzenlenen "Siyah Kavanoz" isimli bal yarışmasına Muğla'nın Datça ilçesinden katılan 35 yaşındaki Arıcı Ahmet Kuyucu, kekik ve keçiboynuzu ballarıyla şifalı bitkiler dalında birincilik ödülüne layık görüldü. Yarışmada 40 kategoride, çeşitli ülkelerinden 50'ye yakın bal sergilendi. Altı uzman tarafından değerlendiren ballar arasında Datça'nınki en kalitelisi seçildi.

ABD'de doğal arıcılık araştırma uzmanı olan Debra Roberts, Datça'da arıcılık ve bal konusunda yaptığı araştırmadan sonra Kuyucu ile birlikte doğal arıcılık konusunda eğitimler verdi. Roberts, Kuyucu'nun çam balını beğenerek, ABD'deki yarışmaya götürdü. Kuyucu da 2013 yılında çam balı ile ikinci olunca bu yıl kekik ve keçiboynuzu ballarıyla katıldı. Yarışmada kekik balı, şifalı bitkiler dalında birinci seçildi. Türkiye'den yarışmaya ayrıca katılan İstanbul Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Onur Çilenk'in kestane ve komar balları "Dark Woodland", İznik'ten katılan bahçe balı da "Floral" dalında ödül aldı. Alper Kuyucu'ya ödül kurdelesi, yazısı ve sembolik çeki postayla gönderildi.

Kuyucu, 25 yıldır arıcılık mesleğiyle uğraştığını belirterek, "Çocukluğumdan bu yana arıcılığa merakım vardı. Her gün arıcılıkla ilgili yeni bir şeyler öğreniyordum. Arıları anladıkça doğayı anladım. Doğayı anladıkça kendimi, çiçeği ve böcekleri anlamaya başladım. Dünyaya arı gibi bakmaya, arı gibi çalışmaya başladım. Doğa ve arı âşığı biri olarak, daha sonra Amerikalı bal uzmanı Debra Roberts'le tanıştım. Doğal bal üretimi konusunda beraber çalışmaya başladık. Yöremizin ballarını çok beğendi ve Amerika'ya götüreceğini söyledi. Kuzey Karolina'da her yıl bir bal yarışması düzenleniyormuş. Önce çam balı ile katıldığım yarışmada ikinci, daha sonra kekik balı ile birinci oldum. Datça'yı ve Türkiye'yi temsil ettiğim ve birinci olduğum için çok mutluyum." dedi. Kuyucu, Türk balının hak ettiği yerde olmadığını ifade ederek, "Maalesef dünya üzerinde bal üretmeye çok müsait, mükemmel doğaya sahip bir memlekette yaşıyoruz ancak bal üretiminde yapılan sahtekârlık ve işi bilmeyen insanların bilinçsizce üretim yapmaları, balımızın kalitesini düşürüyor. Amacım, doğal olarak ürettiğim balları birçok dünya ülkesinde tescilleterek, Türk balını hak ettiği yere taşımaktır." şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.