Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AAYB’de imzalar atıldı, Türkiye ve Rusya kurucu üye

Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu 100 milyar dolarlık Asya Altyapı Yatırım Bankası’nda (AAYB) imzalar Pekin’de düzenlenen törenle atıldı. Çin’in öncülüğünde kurulan bankanın Dünya Bankası ve IMF’ye rakip olacak. Peskin’de...

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2015 09:24
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2015 09:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu 100 milyar dolarlık Asya Altyapı Yatırım Bankası’nda (AAYB) imzalar Pekin’de düzenlenen törenle atıldı. Çin’in öncülüğünde kurulan bankanın Dünya Bankası ve IMF’ye rakip olacak.

Peskin’de düzenlenen törende kurucu 57 ülkeden 50’si kendi paylarını belirleyen maddelerin altına imza atarken, kalan kurucu üyelerin yıl sonuna kadar imzalarını tamamlamaları bekleniyor.

AAYB’nin en büyük ortağı yüzde 30,3 ile Çin. Hindistan yüzde 8,5 ile ikinci büyük hissedar olurken, Rusya yüzde 6,6 ile üçüncü büyük ortak oldu. Türkiye ise yüzde 2,6’lık payla 12’inci büyük ortak konumunda.

AAYB’nin kurucu üyeleri arasında Almanya, İngiltere, Avustralya ve Güne Kore gibi ülkeler yer alırken, ABD ve Japonya yeni bankanın kuruluşuna katılmadı. ABD Hazine Bakanı Jacob Lew, Amerika’nın uluslararası kredibilitesi ve etkisinin tehdit altında olduğu uyarısında bulunmuştu. Washington’ın karşı çıkmasına rağmen büyük ortak Pekin’in Avrupalı ülkeleri ikna etmiş olması anlamlı bulundu.

Yeni kalkınma bankasının enerji, ulaştırma ve altyapı projelerine kredi desteği sağlayacak. Banka faaliyetlerine 2015 sonunda başlamış olacak.

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerle sorun yaşayan Rusya, Asya bölgesinde ilişkileri geliştirmeyi sürdürüyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.