Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

7. Akdeniz Turizm Forumu Mersin’de başladı (2)

Akdeniz ülkeleri arası turizm hareketini artırmak adına iki yılda bir Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) tarafından organize edilen Akdeniz Turizm Forumu-MEDITOUR 2016, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) ev sahipliğinde...

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2016 15:21
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2016 15:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Akdeniz ülkeleri arası turizm hareketini artırmak adına iki yılda bir Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) tarafından organize edilen Akdeniz Turizm Forumu-MEDITOUR 2016, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) ev sahipliğinde Mersin’de yapılıyor. ASCAME Turizm Komisyonu Başkanı Jeronimo Perez Casero, Akdeniz turizmini geliştirmek için ülkelere birlik çağrısı yaptı.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Kalkınma Bakanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan’ın katılımlarıyla Divan Otel’de gerçekleştirilen MEDITOUR 2016’nın açılışında, Akdeniz ülkelerinin turizminin geliştirilmesi için çalışmaların birlikte yapılması gerektiği mesajları verildi. Bu yıl ‘Akdeniz’in Yükselen Destinasyonları Yükselen Destinasyon Olarak Akdeniz’ sloganıyla düzenlenen forumda, Akdeniz’in vazgeçilmez bir turizm destinasyonu olması yönünde somut öneriler paylaşılarak, yol haritaları çizilmesi hedefleniyor.
“Turizm huzur ister, barış ister. Turizm birbirini tanımak ister”
Forumun açılış konuşmasını yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve ASCAME Lojistik Komisyonu Başkanı Şerafettin Aşut, turizmin, doğrudan insana dokunan, merkezinde insan olan, insana en çok hitap eden bir sektör olduğunu söyledi. Bu nedenle turizme verilen rolün ve bu sektörden beklentinin paranın ötesine geçtiğini vurgulayan Aşut, “Barışın olmadığı yerde sanayi belki olabilir. Başka sektörler, sıkıntıların arasında da devam edebilir. Ancak, turizm huzur ister, barış ister. Turizm birbirini tanımak ister. Bundan dolayı bizler turizmi desteklerken, aslında dünyanın ihtiyacı olan sosyal huzuru, siyasi istikrarı ve sonunda oluşan ekonomik zenginliği destekliyoruz. Birbirimize ne kadar uzak kalırsak dostluğa değil, düşmanlığa pirim veririz. İnsan, bilmediğine düşman olur. İşte turizm bu anlamda bu yakınlaşmayı ve birbirimizi tanımayı sağlayacak, sonunda da beklenen ekonomik katma değeri oluşturacak bir enstrümandır. Bizce esas önemi de budur” dedi.
“Küresel sorunlar ancak küresel ve bölgesel işbirliği ile çözülebilir”
Akdeniz’in, medeniyetlere hayat veren kadim bir ticaretin merkezi olduğunun altını çizen Aşut, Akdeniz havzasının ulaşım rotalarının birleştiği yer olduğunu belirtti. Dünyanın başka hiçbir bölgesinde Akdeniz kıyılarında ve adalarındaki kadar çok devlet ve medeniyet kurulmadığını dile getiren Aşut, MEDITOUR 2016 kapsamında bu zenginliğin geleceğe nasıl taşınacağının, sürdürülebilir kılınabileceğinin tartışılacağını kaydetti. Son 10 yıldır sürekli küresel değişimlerden, değişen ticaret haritalarından ve değişen pazarlardan bahsedildiğini ifade eden Aşut, küresel sorunların ancak küresel ve bölgesel işbirliği ve her düzeyde bütünleşme ile çözülebileceğini vurguladı. Beraberinde kırka yakın sektörü kalkındıran turizmdeki işbirliğinin, dalga dalga diğer sektörlere de yayılacağını anlatan Aşut, “Bölge olarak belki zor bir dönemden geçiyoruz. Ancak, zorluklara boyun eğmeyen bir coğrafyanın evlatlarıyız. Böylesi buluşmalar aramızdaki diyaloğu ve birlikteliği hiç kuşkusuz daha da perçinliyor” diye konuştu.
“Ülkeler, ancak birbirini daha iyi tanımaları halinde ilerleyebilirler”
ASCAME Turizm Komisyonu Başkanı Jeronimo Perez Casero ise konuşmasında, Akdeniz turizmini geliştirmek için ülkelere birlik çağrısı yaptı. ASCAME olarak 20 yıl önce önlerine turizm hedefini koyduklarını belirten Casero, bugün Akdeniz çanağında turizmde istedikleri noktaya yaklaştıklarını, sıkıntıları aştıklarını söyledi. Günümüzde artık bölgede önemli turizm yatırımlarının gerçekleştiğini, tüm turizm çalışanlarının Akdeniz dillerine hakim olduğunu vurgulayan Casero, “MEDITOUR 2016 Forumu’nun mesajları da bu yönde olmalı. Hepimiz birbirimizi daha yakından tanımaya devam etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Akdeniz’de turizmi geliştirmek ve turistleri çekmek için onlara hem ideal hem farklı bir hayat şartı sunmaları gerektiğinin altını çizen Casero, şöyle devam etti: “Bu şekilde gerçekten büyük bir ivme kat etmiş olacağız. Tabii ki, bu sayede büyük gelişim sağlayacağız. Günümüzde derin dönüşümler yaşanıyor. Bu derin dönüşümler, dünyanın panoramalarını da değiştirebilirler. Bu büyük dönüşümler, hepimizi etkileyecektir. Bu forum, bütün Akdeniz ülkelerine mesaj iletiyor ve tüm ülkelerin birbirini daha iyi tanımaları lazım. Sonuçta bildiğiniz sürece ilerleyebilirsiniz. Hepimizin aynı doğrultuda ekonomilerimizi yükseltmemiz için çalışmamız lazım. Bu şekilde adaleti, barışı sağlayabiliriz.”
“Hedefimiz, bu kalp atışlarını hiç durdurmamak, Mersinimizi el birliğiyle hak ettiği yere taşımak ve her alanda ‘marka şehir’ haline getirmektir”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da 23 ülkede faaliyet gösteren, 300’den fazla ticaret ve sanayi odasının katılımıyla küresel bir güce ulaşan ASCAME’nin Akdeniz Turizm Forumu’nun 7’ncisini Mersin’de düzenlemesinden büyük onur ve mutluluk duyduklarını kaydetti. Mersin’in bütün kurumlarıyla birlikte iki yıldır, “Turizmin kalbi Mersin’de atacak” dediklerini anımsatan Kocamaz, “Hedefimiz, bu kalp atışlarını hiç durdurmamak, Mersinimizi el birliğiyle hak ettiği yere taşımak ve her alanda ‘marka şehir’ haline getirmektir” dedi.
Turizmin kırılgan bir sektör olduğuna dikkat çeken Kocamaz, şunları söyledi: “Kaos ve belirsizliklerin neden olduğu güvensizlik ortamı her sektörden önce turizmi etkiler. Son iki yıldır tüm dünyada olduğu kadar bölgemizde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bu büyük organizasyonun ülkemiz ve Mersinimize kazandırılması, ilimizin ve ülkemizin uluslararası imajının ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği, sadece turizm potansiyelini en verimli şekilde değerlendirmekle kalmıyor, Akdeniz’de kıyısı bulunan ülke vatandaşları arasındaki sosyokültürel kaynaşma ve dayanışmaya, aynı zamanda da barışa katkı sağlıyor. 7. Akdeniz Turizm Forumu’nu, sadece ticari kaygılar bakımından değil, evrensel değerler bağlamında da önemli hale getiriyor.”
“Turizm sektörünün geliştirilmesi ve sürdürülebilir kılınması, tüm Akdeniz ülkeleri için hayati önem taşımaktadır”
Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise Akdeniz çanağının, tarih boyunca dünyaya yön vermiş büyük medeniyetlerin bıraktığı insanlık mirasına ve son derece zengin kültür hazinelerine sahip önemli bir coğrafya olduğunu söyledi. Akdeniz’in turizm sektörü için büyük önem arz eden bu kültürel değerlerin yanında sahip olduğu iklim ve doğa harikası güzellikleri ile turizmin her çeşidine hizmet verecek potansiyele sahip olduğunu da vurgulayan Çakacak, “Akdeniz havzası ülkelerinin sahip olduğu bu potansiyel, bölgeyi dünyanın lider turizm destinasyonu kılmakta ve dünya turizminin merkezi konumuna taşımaktadır” diye konuştu.
Turizm sektörünün, Akdeniz ülkelerinin gayri safi milli hasılalarının önemli bir kalemini oluşturduğuna işaret eden Çakacak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu nedenle turizm sektörünün geliştirilmesi ve sürdürülebilir kılınması, tüm Akdeniz ülkeleri için hayati önem taşımaktadır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.