Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

65 ülkeye ’ticareti artırma’ çağrısı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 65 ülkenin büyükelçisini Mardin’de ağırladı; ticareti artırma çağrısında bulundu. Türkiye’nin 400 milyar doları aşan dış ticaretinin yüzde 50’sini karşılayan ülkelerin büyükelçilerinin...

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2014 13:23
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2014 13:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
65 ülkeye ’ticareti artırma’ çağrısı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 65 ülkenin büyükelçisini Mardin’de ağırladı; ticareti artırma çağrısında bulundu.

Türkiye’nin 400 milyar doları aşan dış ticaretinin yüzde 50’sini karşılayan ülkelerin büyükelçilerinin katıldığı Mardin buluşmasında konu ihracat idi. Etkinlikte söz alan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatı 36 milyar dolardan 152 milyar dolara çıkardıklarını vurguladı. Büyükekşi, “2014 ilk 6 ayında dünyanın ilk 70 ekonomisinin ihracatı yüzde 2,4 artarken, biz yüzde 6,7 artış yakaladık. 2023’te de ihracatımızı 500 milyar dolara, dış ticaret hacmimizi 1,1 trilyon dolara ve dünya payımızı yüzde 1,5’e taşıyarak tamamen dışa açılmayı diliyoruz. Parlak hedefler için, sizlerden daha fazla yatırım çekeceğimize kanaat getiriyoruz. 1,1 trilyon dolar dış ticaret, 500 milyar dolar ihracat, 625 milyar dolar ithalat büyük oranda dışa açılmş bir ekonomi olmak demek. Bu ikili ticareti üç katına çıkarmak demek. Türkiye’nin 65 ülke ile neler yapabileceğini ele almakta yarar var.” dedi.

Büyükekşi, ihracatta hem rakamı hem katma değeri artıracaklarını anlatırken, şunları kaydetti:

“Bu amaçla yabancı ülkelerden gelecek ileri teknik yatırımlarına ve iki taraflı, hatta üçlü bölgesel tüm ortaklıklara sıcak bakıyoruz. Katma değerli ihracat artışına için belirlediğimiz dört ana kulvarda önemli bir ivme yakaladık. 2023 yolunda rekabet gücüne, her sektörde Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve tasarıma daha fazla önem vererek yakalayacağımız kanaatindeyiz. Bölgede inovatif ürün, servis sunmak için en uygun yatırım noktası Türkiye’dir.”

Kuveyt Büyükelçisi Abdullah A. Al-Duwaikh de “Mardin’de kapılardan evvel gönüllerin bize açıldığını gördük. Bize Mardin’i görme imkanı verdiniz. Biz de ülkemize gördüğümüz samimiyeti anlatmayı görev addediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Meksika Büyükelçisi Martha Barcena Coqui ise “TİM bize Türkiye toplumunun yüreğine dokunma imkânı sundu. Buradan aldığımız moral ile ülkelerin el ele vereceğine, karşılıklı hedeflerin yakalanacağına kanaat getiriyoruz.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.