Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2023 ihracat hedefine yeşil pasaport takviyesi

Türkiye’ye yıllık 143 milyar dolar döviz kazandıran 65 bin ihracatçının uzun yıllardır talep ettiği yeşil pasaport ile ilgili ilk somut adım atıldı. İhracatçılar, yeşil pasaport ile pazar çeşitlendirmesini sağlayacak ve yeni pazarlar...

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2016 09:45
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2016 09:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
2023 ihracat hedefine yeşil pasaport takviyesi
Türkiye’ye yıllık 143 milyar dolar döviz kazandıran 65 bin ihracatçının uzun yıllardır talep ettiği yeşil pasaport ile ilgili ilk somut adım atıldı. İhracatçılar, yeşil pasaport ile pazar çeşitlendirmesini sağlayacak ve yeni pazarlar kazanacak.
Resmi Gazete’nin 9 Ağustos tarihli sayısında yayınlanan, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 7. maddesiyle, “son üç yılda Bakanlar Kurulunca belirlenecek ortalama tutarın üzerinde ihracat gerçekleştiren firmanın yetkililerine, iki yıl süreyle hususi damgalı (yeşil) pasaport verilebilir” hükmü getirildiği ifade edildi.
İhracatta hızlı hareket kabiliyetinin çok önemli olduğunu vurgulayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, özellikle yeni pazarlara girişte yeşil pasaportun ihracatçılara hızlı hareket edebilme olanağı sağlayacağını anlattı. Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşmak için pazar çeşitlendirmesinin şart olduğuna işaret eden Kızılgüneşler, “Özellikle Uzakdoğu ülkelerinde vize başvuruları 2-3 haftadan önce çıkmıyor. Yeşil pasaport ile pazar çeşitlendirmek hız kazanacak. Türkiye’de binlerce ihracatçı firma bu kararla hareket kabiliyeti kazanacak. Yılda bir kez yeşil pasaportu kullanan devlet memurlarında varken, her ay seyahat eden ihracatçılarda yeşil pasaport olmaması büyük eksiklikti. Bu kararla doğru ve önemli bir adım atıldı” diye konuştu.
“İşler kolaylaşacak”
İhracatçılara yeşil pasaport uygulamasına en çok sevinen sektörlerin başında Türk Doğaltaş Sektörü geliyor. Türk doğaltaş sektörünün ihracatında Uzakdoğu ülkelerinin payının yüzde 50 civarında olduğuna işaret eden Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerine ihracatta yeşil pasaportun ihracatçıların işlerini büyük oranda kolaylaştıracağını kaydetti. Yeşil pasaportun ihracatçılara moral ve motivasyon kaynağı olacağını ve ihracatçılara gecikmiş bir itibar iadesi olacağını vurgulayan Kaya, “15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında ‘inadına üretim, inadına ihracat’ sloganımızı hayata geçirmede itici güç olacak, ihracat dünyasının uzun yıllardır talep ettiği yeşil pasaportu hayata geçiren Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
İhracatçılar, yeşil pasaportun verilirken ihracatçı birlikleri yönetim kurullarına girmek için şart koşulan ihracat rakamının esas alınmasını, her firmada yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu başkan yardımcısı esas alınmak üzere en az iki kişiye verilmesini istiyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.