Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2020 için geliştirilen özel elektrikli otomobilin bataryası Türkiye’de üretilecek

Stok Enerji, Avrupa Birliği’nde 2020’de seri üretime geçilecek elektrikli otomobilin batarya ve batarya yönetim sistemini üreterek proje ortağı olduğunu açıkladı.Türkiye’nin ilk yerli power bank üreticisi Stok Enerji, Avrupa Birliği’nde...

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2016 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2016 10:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Stok Enerji, Avrupa Birliği’nde 2020’de seri üretime geçilecek elektrikli otomobilin batarya ve batarya yönetim sistemini üreterek proje ortağı olduğunu açıkladı.
Türkiye’nin ilk yerli power bank üreticisi Stok Enerji, Avrupa Birliği’nde 2020’de seri üretime geçilecek elektrikli otomobilin batarya ve batarya yönetim sistemini üreterek proje ortağı oldu. Yapılan açıklamada, Tente Global şirketler grubuna bağlı Stok Enerji’nin Volkswagen, Fiat ve Michelin’in ile birlikte yer aldığı çalışmanın proje ayağı 2015 yılında tamamlandığı, aracın da 2020’de seri üretime geçilerek trafiğe çıkarılacağı bildirildi.
Tente Global Şirketler Grubu Üretici İlişkileri Yöneticisi Ahmet Furkan Ekinci, "Avrupa Birliği 7’inci çerçeve kapsamında yer alan destek projesinde E7 sınıf bir araç geliştiriyorlardı. Batarya için bir İspanyol firmadan destek almışlardı ancak firmanın çekilmesiyle proje tıkanmıştı. Casio gibi büyük bir iş ortağımızın referansı ile biz de projeye dahil olduk. Sunumlar yaptık, beğenildi. Hem batarya, hem de batarya yönetim sistemini yaptık. Teslim ettik. Araç 2020’de yollarda olacak. Yüzde yüz Türk markası olarak böyle büyük bir projenin batarya tedarikçisi olmak bizi çok mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.
Cep telefonu, PC ve diz üstü bilgisayarlara yüzde yüz yerli batarya geliyor
Stok Enerji, cep telefonunda da yerli batarya üretimine hazırlandığını açıkladı. Bunun için Ar-Ge çalışmalarına başlandığını, fabrikanın yakında açılacağını söyleyen Ahmet Furkan Ekinci "Hedefimiz pil hücre üretimi. Hücrenin kalitesi pilin de kalitesini oluşturuyor. Buradaki üretim dünya standartlarında en iyisi olacak. Panasonic, Samsung ve LG ile iş birliğimiz var. Şu anda bu alanda yerli üretim yok. İthalat sebebiyle ciddi bir para yurtdışına çıkıyor. 1000 TL’lik bir mobil cihazın yüzde 0.5’ini pil oluşturuyor. Yılda 13 milyon cep telefonu ile birlikte PC, dizüstü bilgisayarlar gibi cihazları da düşündüğünüzde, ülkemizde kalacak paranın büyüklüğü de ortaya çıkacaktır" şeklinde konuştu.
Son yıllarda cep telefonu pillerinin çabuk tükenmesi sebebiyle hemen herkesin vazgeçilmez telefon tamamlayıcısı olan power bank üretiminde de atılım içinde olduklarını söyleyen Ahmet Furkan Ekinci, "Bunun için 25 kişilik bir ekip kurduk. 2007’de başladığımızda tasarım ve Ar-Ge bizde, üretim yurtdışındaydı. Montajı yurtdışında büyük firmalara yaptırıyorduk. Şu anda üretimi de bünyemize aldık. Bunun için 200 bin dolardan fazla robotik yatırım yaptık. Afrika ve özellikle Avrupa’ya yakınlığımızın avantajını kullanmak istiyoruz. Türkiye’de yılda 2 milyonun üzerinde power bank ithalatı var. Geçen yıl bizim üretimimiz 200-300 bin aralığındaydı. Bu yıl ise hedefimiz üretimi 3 kat arttırmak" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.