Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2012/3305 Sayılı ’Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da değişiklik yapılmasına dair Bakanlar Kurulu kararı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Yaptığımız bu yeni düzenleme ile yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilecek kazançlara uygulanacak oranını tüm bölgelerde yüzde 80’e çıkartarak yatırımcılarımızın...

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2016 13:23
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2016 13:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Yaptığımız bu yeni düzenleme ile yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilecek kazançlara uygulanacak oranını tüm bölgelerde yüzde 80’e çıkartarak yatırımcılarımızın vergi indirimi desteğinden daha kısa sürede yararlanabilmesini ve desteğin etkinliğini artırmış olacağız" dedi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, 2012/3305 Sayılı ’Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da değişiklik yapılmasına dair Bakanlar Kurulu kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Mevcut yatırım teşvik sisteminin etkinliğinin artırılması yönünde önemli düzenlemelerin gerçekleştirildiğini belirten Zeybekci, "Yaptığımız bu düzenleme ile 31.12.2016 tarihine kadar başlanılacak yatırımlar için halihazırda geçerli olan avantajlı vergi indirimi oranları ile sigorta primi işveren hissesi desteği sürelerinin kalıcı olarak uygulanmasını sağlayacağız. Orta-yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan motorlu kara taşıtları imalatı, makine imalatı, kimyasal madde imalatı gibi daha çok gelişmiş bölgelerde yoğunlaşan, teknolojisi görece daha yüksek olan seçilmiş ürünlerin üretimine yönelik yatırımları 1’inci, 2’nci ve 3’üncü bölgelerde yer alsalar dahi 4’üncü bölge destek oran ve sürelerinden yararlandıracağız" ifadelerini kullandı.
Mevcut teşvik sisteminin uygulanmasına yönelik 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın 19/6/2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Zeybekci, "Mevzuatın yayımını müteakip de özel sektörün ve ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli düzenlemeler yapılarak Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bugünkü resmi gazetede yayımlanan son Karar değişikliği ile de mevcut yatırım teşvik sisteminin etkinliğinin artırılması yönünde önemli düzenlemeler gerçekleştirdik" dedi.
Yatırıma Katkı Tutarının yatırım döneminde diğer kazançlara uygulanacak oranının yükseltilmesi
Zeybekci, vergi indirimi desteğinin etkinliğinin artırılmasına ilişkin önemli bir düzenlemeyi uygulamaya koyduklarını belirterek, "Mevcut uygulamada, yeni yatırımlardan kazanç elde edilmesinin zaman alması nedeniyle, işletme döneminde kullanılan vergi indirimi hakkı uzun yıllar içerisinde tüketilebilmekte ve bu nedenle desteğin reel tutarı azalabilmektedir. Yaptığımız bu yeni düzenleme ile yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilecek kazançlara uygulanacak oranını tüm bölgelerde yüzde 80’e çıkartarak yatırımcılarımızın vergi indirimi desteğinden daha kısa sürede yararlanabilmesini ve desteğin etkinliği artmış olacağız. Ayrıca, yatırımcılarımız yatırım döneminde elde ettikleri bu finansman imkanını, belgeye konu yatırımlarına kanalize ederek yatırımlarını beklenenden daha önce faaliyete geçirebilecekler" ifadelerini kullandı.
Avantajlı desteklerin oran ve sürelerinin kalıcı hale getirilmesi
Yatırımcıların vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği açısından yararlandıkları yüksek destek oran ve sürelerinin 31.12.2016 tarihinden sonra başlanılacak yatırımlar için düşeceğini kaydeden Zeybekci, "Örneğin, Vergi indiriminde yatırıma katkı oranları bölgeler itibariyle 5 ila 15 puan arasında düşecek, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği süreleri ise 1. ve 2. bölgede kalkacak, diğer bölgelerde de 1 ila 3 yıl arasında azalacaktı. Yaptığımız bu düzenleme ile 31.12.2016 tarihine kadar başlanılacak yatırımlar için halihazırda geçerli olan avantajlı vergi indirimi oranları ile sigorta primi işveren hissesi desteği sürelerinin kalıcı olarak uygulanmasını sağlayacağız" dedi.
Orta yüksek teknolojili yatırımların daha avantajlı olarak desteklenmesi
Geçtiğimiz yıl yine bir Karar değişikliği ile OECD teknoloji yoğunluk tanıma göre ’yüksek teknolojili’ sanayi sınıfında yer alan ürünlerinin üretimine yönelik yatırımları öncelikli yatırımlar kapsamına alarak 5. Bölge desteklerinden yararlandırılmalarını sağladıklarına dikkati çeken Zeybekci, "Bu defa ise yine sanayimizde yapısal dönüşümü sağlayacak ve rekabet gücümüzü artıracak OECD teknoloji yoğunluk tanımına göre ’orta-yüksek teknolojili’ sanayi sınıfında yer alan motorlu kara taşıtları imalatı, makine imalatı, kimyasal madde imalatı gibi daha çok gelişmiş bölgelerde yoğunlaşan, teknolojisi görece daha yüksek olan seçilmiş ürünlerin üretimine yönelik yatırımları 1’inci, 2’nci ve 3’üncü bölgelerde yer alsalar dahi 4’üncü bölge destek oran ve sürelerinden yararlandıracağız. Yaptığımız bu önemli düzenlemenin sanayi sektöründeki düşük katma değerli üretim, ithalat ve ihracat yapısının dönüştürülmesi yoluyla dünya ticaretine uyum sağlayabilen sürdürülebilir bir imalat sanayii yapısı, sürdürülebilir cari açık ve sürdürülebilir büyüme hedeflerine ulaşılması yönünde katkı sağlayacağını öngörüyoruz" açıklamasında bulundu.
Zeybekci, hususlara ilave olarak sektörden gelen talepler doğrultusunda ve uygulamada ortaya çıkan bir takım sorunların giderilmesi yönünde de düzenlemelerin yapıldığını belirtti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.