Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

150 milyar liralık yapılandırma fırsatı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (tbmm) Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Tasarısı’nın Yasalaşmasıyla 150 Milyar Türk Lirası Değerinde Kamu Alacağının Yapılandırılacağını Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2016 11:56
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2016 11:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
150 milyar liralık yapılandırma fırsatı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Tasarısı’nın yasalaşmasıyla 150 milyar Türk Lirası değerinde kamu alacağının yapılandırılacağını söyledi.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı, Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Isparta’da katıldığı demokrasi nöbetinde Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Tasarısı hakkında bilgi verdi. Düzenlemenin aslında bir prim borcu affı olmadığını bunu bir vergi barışı olarak görmek gerektiğini kaydeden Bilgiç, "Ağırlıklı olarak bu düzenleme maliye borçları, sosyal güvenlik prim borçları, gümrük borçları ve belediyelerin bazı vergi alacaklarını kapsıyor. Komisyon aşamasında bunlara trafik cezaları borçları, bazı idari para ceza borçları, ticaret sanayi odalarına olan borçlar, muhasebe borçları da eklendi. TBMM’de görüşmelere başlanacak. Son derece önemli bir düzenleme. Toplumun önemli bir kesiminin beklediği bir yapılandırma. Bütününe baktığınızda 25 milyon vatandaşın yararlanacağı bir düzenleme. Bu yapılandırmada vergi cezaları daha önceki yapılandırmalardan farklı olarak tamamen ortadan kaldırılıyor. Gecikme zammı ile ilgili olarak bunlar siliniyor ve güncelleniyor. Borcunu peşin ödeyenlere güncellenen borçların yüzde 50’sinin silinme imkanı getirildi" dedi
"Kapsamı genişleyebilir"
Düzenlemeyle sadece yapılandırmanın söz konusu olmadığını, düzenlemenin matrah artırımı, stok affı gibi konuları da kapsadığını ileten Bilgiç, "Aynı zamanda uyuşmazlıkla, itilaflı alacaklarla ilgili çözüm getiren bir düzenleme. Toplumun çok geniş bir kesimi kapsayan düzenleme. Ben umut ediyorum ki, çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları da Genel Kurul aşamasında buna dahil olur. Yine Belediye, Özel İdare, vakıf gibi kira borçları var. Bunu da Genel Kurul aşamasında geçirmek istiyoruz. En geç Perşembe günü yasalaşıp önümüzdeki hafta başından itibaren vatandaşların müracaatlarını yapabileceklerini sanıyorum" diye konuştu.
"150 milyar TL borç yapılandırılabilecek"
Kamu maliyesi açısından bakıldığında sadece SGK’nın 67 milyar TL gibi alacağı olduğunu anımsatan Bilgiç, "Toplamda 150 milyar TL’ye yakın bir yapılandırma söz konusu. Bu hem kamu maliyesi hem vatandaş açısından önemli bir fırsat. Umuyorum ki vatandaşlarımız bu fırsatı değerlendirecektir" açıklamasında bulundu.
"Varlık barışı geliyor"
Yasada yurt içi ve yurt dışındaki daha önce beyan edilmemiş varlıkların beyanına ilişkin de düzenleme söz konusu olduğunu kaydeden Bilgiç, "Beyan edilmemiş varlıklar şirketlerin işletme defterlerine kaydedildiği takdirde bunlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Yurt dışındaki varlıkların Türkiye’ye getirilmesine ilişkin bir düzenleme. Asla birilerinin iddia ettiği gibi kara para gelmesi veya terör finansmanı gelmesi durumu söz konusu değildir. Bunlarla ilgili kanun açıktır. Bu düzenleme sadece ve sadece Türkiye’de beyan edilen paralarla vergisel bir denetim yapılmayacağına ilişkin düzenlemedir. Kara para rüşvet veya terör finansmanı söz konusuysa ilgili kanunlar geçerlidir. Bununla ilgi soruşturmalar yapılacaktır. Ama bunun dışında ticaret yapmış, yurt dışında yaşamış mal edinmiş herkes serbestçe vergiye maruz kalmadan parasını getirip Türkiye’de beyan edecektir. Başka ülkelerde de bu düzenlemeler yapılmaktadır" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.