Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

15. Türk-Alman Ekonomi Günü

Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann, "Türkiye yatırım sahası olarak hakkettiği değerlere sahip olmalıdır ve taktir edilmelidir. Türkiye Almanya’nın iki buçuk katı büyüklüğündedir. 80 milyon nüfusa sahip olan bu ülkeyi hayal etsenize,...

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2016 13:18
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2016 13:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann, "Türkiye yatırım sahası olarak hakkettiği değerlere sahip olmalıdır ve taktir edilmelidir. Türkiye Almanya’nın iki buçuk katı büyüklüğündedir. 80 milyon nüfusa sahip olan bu ülkeyi hayal etsenize, mesela rüzgar tribünleri Türkiye’de inşa edilse, Avrupa’da alt yapı özelliklerine baktığımızda da diğer ülkelerle rekabet halindedir Türkiye" dedi.
Almanya Büyükelçiliği, Alman Dış Ticaret Odası (AHK) ve Ankara Sanayi Odası (ASO) ile yeni ticari ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesi amacıyla düzenlenen ekonomi günlerinde bir araya geldi.
Almanya Büyükelçiliği 2007 yılından beri Türkiye’de özellikle ekonomik açıdan gelişmekte olan bölgelerde işbirliği ve yatırım imkanlarını araştırmak ve Alman yatırımcıları yeni pazarlarla buluşturmak amacıyla Türkiye ile etkinlikler düzenliyor. Bu yıl Ankara Sanayi Odası (ASO) ile düzenlenen etkinlikte ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Hüsnü Dilemre ve Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann bir araya geldi.
Ankara’da Büyükelçi olarak bu bölgede çok etkileyici ivmeler yaşandığını görmekten büyük memnuniyet duyduğunu vurgulayan Erdmann, "Bugün bu Türk-Alman ekonomi günlerinde sizlerle bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Ankara tabi ki hem yerel yönetim olarak çok önemli bir şehir ama aynı zamanda ben Ankara’da büyükelçi olarak gerçekten bu bölgeden ne denli çok etkileyici ivmeler yaşandığını görmekten büyük memnuniyet duyuyorum, çok heycan verici buluyorum. Türk-Alman Ekonomi Günü’nün 15’incisini gerçekleştiriyoruz, 2007 yılından beri düzenlediğimiz bu etkinlikte özellikle çok sayıda ekonomi temsilcilerini ve Almanya’dan katılan konuklarımızı görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. ASO Başkanı Nurettin Özdebir’in desteği ve yardımıyla bu ekonomi gününü gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Ankara’nın ekonomisi hem coğrafik bölgede bulunduğu özelliklerden faydalanıyor hem de Türkiye’nin kalbinde yer alıyor ama ve aynı zamanda gelişmiş alt yapısından faydalanıyor” şeklinde konuştu.

"Ankara hem ticari hem de ekonomik anlamda son derece etkin bir role sahip"
Türkiye’nin modernleşme sürecine değinen Erdmann, "Almanya’daki Türkiye’nin resmine gelecek olursak daha çok geçmişten etkilenen resimlerden bahsetmemiz gerekir. Benim gibi Türkiye’de yaşama fırsatını yakalayanlar gerçekten bin yıllık modernleşme sürecini görmekten derinden etkilenecektir. Özellikle alt yapılar, üçüncü boğaz köprüsü, otoyollar, çok sayıda havalimanları açıldı tüm Türkiye çapında ve demiryolu hayranı olarak ben Türk demiryollarının özellikle hızlı tren sektörüne çok sayıda yatırımda bulunduklarından büyük memnuniyet duyuyorum. Almanya’dan iki buçuk katı büyüklüğünde bir alana bu yatırımlar yapılıyor şuanda. Ankara hem ticari hem de ekonomik anlamda son derece etkin bir role sahip. Stratejik olarak büyük role sahip olan çok sayıda şirket hem tıp alanında, hem savunma, lojistik ve bilgi işlem gibi alanlardaki temsilciler çok sayıda çalışma alanlarına imkan sunuyor" ifadelerini kullandı.

"Amacımız Türk ve Alman şirketlerini birbiriyle yakınlaştırmak"
Büyükelçilik olarak ekonomi günlerini düzenlemelerine ilişkin şirketlerden talep aldıklarını belirten Erdmann, "Biz neden bu ekonomi günlerini düzenliyoruz çünkü hem Türk, hem Alman şirket temsilcileri büyük bir talepte bulunmuşlardır. Büyükelçilik olarak bizde 2007’den bu yana böyle etkinlikler düzenleyerek bir araya gelmeye çalışıyoruz. Şirket temsilcileriyle yakın işbirliği halindeyiz. Amacımız Türk ve Alman şirketlerini birbiriyle yakınlaştırmak ve işbirliği ve yatırım imkanlarını araştırmaktır. Aynı zamanda Almanya’yı sizlere yatırım sahası olarak tanıtabilmektir. Almanya’daki 16 eyaletin her biri ekonomik güçlü olan taraflara sahiptir ve her bir eyalet kendi başına baktığımızda bireysel olarak ele alınmalıdır ve her eyalet özel bir marka olma özelliğine sahiptir. Şunu iyi bilmemiz gerekiyor her bir bölge tüm ülkenin gücünü oluşturmaktadır. Bu nedenden dolayıda özellikle Ankara’da ilk kez bu etkinliği gerçekleştirmekten dolayı memnuniyet duyuyoruz. Alman şirketlerinin sayısı Türkiye’de 6 bin 700’dür. Şirketler hem Türk insanları için üretimde bulunuyorlar ama aynı zamanda uluslararası tüketicilere de ürünler sunuyorlar. İkili ticaret hacmine baktığımızda Türkiye’den Rusya’ya, Afrika’ya bir çok yere ve kıtaya ihracat yapılmaktadır. İkili ticaret hacmi son yıllarda sürekli olarak artmıştır, 2015 yılında 37 milyar Euro’ya ulaşmıştır. Almanya böylelikle Türkiye’de tüm yatırım ve dış ticaret partnerleri arasında birinci sıradadır. Ancak yatırımlara da baktığımızda Almanya Türkiye’de lider konumundadır. 1980 yılından beri Alman şirketleri Türkiye’de 12 milyarın üzerinde bir yatırımda bulunmuşlardır bu da Türkiye’e yatırım sahası olarak güveni göstermektedir. Tabi siyasette her zaman ilkim ve hava değişimlerinden etkilenir bazen güzel ortam olur güneş doğar, yağmur yağar. Türkiye ve Almanya arasında ikili ilişkileri de bu şekilde ele almak lazım aslında. Ben çok iyimserim, yakında tekrar güneş doğacak dolayısıyla Alman şirketleri tekrar mutsuz olmamalı tam tersi yarını düşünerek umut dolu olmalıdırlar. Çünkü Türkiye yatırım sahası olarak hakkettiği değerlere sahip olmalıdır ve taktir edilmelidir. Türkiye Almanya’nın iki buçuk katı büyüklüğündedir. 80 milyon nüfusa sahip olan bu ülkeyi hayal etsenize, mesela rüzgar tribünleri Türkiye’de inşa edilse, Avrupa’da alt yapı özelliklerine baktığımızda da diğer ülkelerle rekabet halindedir Türkiye" diye konuştu.
ASO Başkanı Özdebir ise, "Türk Alman ilişkileri çok uzun bir geçmişe sahip, köklü ilişkilerdir, dış ticarette her iki ülke birbirileri için büyük önem taşımaktadır. Almanya bizim en büyük ticari partnerlerimizden birisidir ve yatırımları bulunmaktadır. Yanlış hatırlamıyorsam Almanya’nın Türkiye’de 2.2 milyar Euro’luk bir yatırımı var, Türkiye’nin ise 1.6 milyar dolar civarında bir yatırımı var bunlar iki ülke içinde küçümsenmeyecek bir rakamlardır. Diğer taraftan bazı Alman firmaların uzun zamandan beri ülkemizde faaliyette olduklarını biliyoruz, bu firmalar artık bizim birer firmalarımız olmuştur. Bu ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi gerekir aslında bulunduğumuz coğrafya itibariyle büyük imkanlar sunan bir coğrafyada yaşamaktayız. Bu ilişkilerin geliştirilmesi her iki ülkenin de menfaatine olacaktır. 2009 yılında yaşamış olduğumuz ve hala devam etmekte olan ekonomik kriz bütün dünyada bir takım şeylerin değişmesine sebep olmuştur bunların içinde en önemlisi ve halkları en çok rahatsız eden kısmı ekonomilerdeki büyümenin yavaşlaması buna bağlı olarak da dünya ticaretinin yavaşlaması. Dünya ekonomisi her yıl yüzde 3 büyürken malesef dünya ticareti yüzde 2’lerde ancak büyümektedir. Bu ise toplumların işlevinin kaybetmesine, ticaretin azalmasına ve toplumlarının işlevlerini kaybetmesine sebep olmaktadır. Bu büyük krizlerin getirmiş olduğu en önemli sakıncalardan birisi böyle dönemlerde ülkelerin korumacı tavırlar takınması, kendi ekonomisini korumaya çalışması ve bunun yaratmış olduğu algılarla sinirler biraz daha gerilmekte. Biz ASO olarak bu işbirliğine çok önem veriyoruz ve görüyoruz ki Alman firmaları da aynı şeklide bizimle birlikte bu işbirliklerine önem veriyorlar. Bugün bu toplantıda gerek Türkiye’de yerleşik Alman firmalarının, gerekse Almanya’dan gelen konuklarımız Türk iş adamlarıyla iş birliği yapmak için birbirileriyle tanışacaklar, konuşacaklar. Bu birliktelik mutlaka önemli sonuçlar doğuracaktır, amacımız her iki ülke arasındaki köklü ilişkileri daha da geliştirmektir" dedi.
Ekonomi Müsteşarı Dilemre de, gerçekleştirilen etkinliğin iki ülke arasında var olan güçlü ekonomik işbirliğinin daha da geliştirilmesi yönünde önemli bir fırsat teşkil edeceğini ifade ederek, Türk ve Alman hükümetlerinin katılımıyla, ticaret ve ekonomi alanında ortaya koyulan hedeflere ulaşacaklarına olan inancının tam olduğunu, daha dinamik ve daha sağlam bir zeminde bu ilişkileri teşvik etmeye hazır olduklarını belirtti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.