Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomi Gündemindeki Öncelikler ve Siyaset…

Yazının Giriş Tarihi: 16.05.2016 01:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.05.2016 01:11

Gündem siyaset, başka bir şey konuşmaz olduk.

Halbuki, Avrupa Birliği üyeliği neredeyse hayal oldu, aynı vize meselesi gibi.

Kısa vadeli dış borç stoku, 2016 yılı Mart sonu itibariyle 2015 yılsonuna göre yüzde 3.9 oranında artışla 106,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), 2016 yılı Mart ayı “Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Kredi Borcu Gelişmeleri” sonuçlarına göre, özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri incelendiğinde, 2015 yılsonuna göre uzun vadeli kredi borcunun 7,5 milyar dolar artarak 203,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiği gözlendi.

Ve, ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin kaynak ihtiyacı olduğunu söyledi. Şimşek, "Türkiye’nin en büyük sorunu kaynak sorunudur. Eskiden kamudan kaynaklanıyordu. Şimdi özel sektörün yatırımları için kaynağa ihtiyacımız var. Bizim yatırımlarımızın daha da artması lazım. Yatırımların milli gelire oranı yüzde 20 civarında bu yetmez. Bunu sınırlayan cari açıktır. Yani iç tasarruflarımızın yetersiz olması. İşte o nedenle bu sektörün önünü açmamız lazım. Dünya fonlarını Türkiye'ye çekmemiz lazım. Burada hepimizin üzerine görev düşüyor" diyor.

TÜİK’in açıkladığı 2016 yılı Mart ayı 'Dış Ticaret Endeksleri'ne göre İhracat Birim Değer Endeksi Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.4 azaldı.

Hal böyleyken, ekonomist Mahfi Eğilmez Hoca “Kendime Yazılar” adıyla ekonomik değerlendirmelerine yer verdiği blog sayfasındaki “Yılın İkinci Yarısı Sıkıntılı Görünüyor” başlıklı yazısında, 2016 yılının ilk yarısı Türkiye ekonomisi açısından fazla sıkıntı yaratmadı. Yaşanan terör olaylarına, jeopolitik sorunlara, ihracattaki gerilemeye karşın Türkiye ekonomisi en azından durumu idare etmeyi başarmış görünüyor. Buradaki kritik soru şu: Bu böyle devam eder mi? Ne yazık ki bu soruya olumlu yanıt vermek mümkün değil. Yılın ikinci yarısında karşımızda daha ciddi sorunlar olacak” diyor.

Bu arada, Deloitte tarafından 17 ülkede 1500 CFO'nun yani, bir kurumda finans fonksiyonunu en üst düzeyde temsil eden ve tüm finans organizasyonu ve süreçlerinden sorumlu olan yönetici pozisyonundaki kişinin katılımı ile gerçekleştirilen Avrupa CFO Araştırması sonuçlarına göre, zor dönemlerden geçilmesine rağmen finansal açıdan mevcut durumun muhafaza edileceğini veya daha iyileşeceğini düşünen Türk CFO'ların önümüzdeki dönem için gördükleri en büyük risk jeopolitik konum. Önümüzdeki dönemde en kritik riskleri sıralamaları istenen Türk CFO’lar jeopolitik riski ilk sıraya koyuyor. Deloitte Türkiye raporunda “Türkiye’yi çevreleyen coğrafyada devam eden çatışma ve istikrarsızlık ortamı ile küreselleşen terör dalgası ve göçmen krizinin ekonomi üzerinde yarattığı etki komşuları ile sıkı ticari ilişkileri olan şirketlerimizi doğal olarak olumsuz etkiliyor. Araştırmada ayrıca Türk CFO’ların yanı sıra Alman CFO’ları da jeopolitik riski ilk sıraya koyuyor. Bu da araştırmanın ilginç sonuçlarından biri olarak karşımıza çıkıyor” deniyor.

Türk CFO’lara göre risk unsuru olarak ikinci sırada ise ‘TL’deki dalgalanmalar’ geliyor. Türk CFO’lar özellikle tahsilatlarda yaşanan zorluklar nedeniyle ‘nakit akışında kötüye gidiş’i riskler sıralamasında üçüncü sıraya koyuyorlar.

Daha önceki senelerden farklı olarak, özellikle agresif büyüme hedefleri olan Türk şirketlerinin son dönemde rotayı gittikçe yurtdışına kaydırmaya başlamalarının bir sonucu olarak dördüncü sırada ise ‘iç talepte daralma’ geliyor. Beşinci risk kalemi olarak da ‘işçilik maliyetlerinde artış’ geliyor ki; özellikle asgari ücretteki artış sonrası, bu konu da CFO’ların gündemini daha fazla işgal edeceğe benziyor.

Evet, değerlendirmeler böyle ve siyaset hâlâ daha öncelikli mesele…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.