Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ek vergi ‘ekopolitik” bir karar

Yazının Giriş Tarihi: 13.08.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.08.2018 00:02

Cuma günü sabah saatlerinde beklediğimiz Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yeni ekonomi modeli ile ilgili basın toplantısı öğleden sonraya kaldı.

Ekran başında beklerken döviz kurundaki hareketliliği dakika dakika takip ettik.

Öğleden sonra Bakan Albayrak sunumunu yaparken okyanusun ötesinden bir twitter mesajı geldi.

Başkan Trump göndermiş…

Beyaz Saray tarafından Başkan Donald Trump'ın imzasıyla yayımlanan açıklamada, "Çelik ithalatını daha da azaltmak ve yerli kapasite kullanımını artırmak için 13 Ağustos'tan başlayarak Türkiye'den ithal edilen çelik üzerindeki gümrük tarifesini yüzde 50 oranında uygulamanın gerekli ve uygun olduğuna karar verdim. Türkiye ile ilişkilerimiz bu dönemde iyi değil " ifadesi kullanıldı.

ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatındaki bu ek vergi kararına Dışişleri Bakanlığımız karşı açıklamada gecikmedi.

Dışişleri Bakanlığından, "(ABD tarafından) Türkiye'ye karşı atılan tüm adımlara bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gerekli karşılık verilecektir" açıklaması yapıldı.

Yapan misli ile karşılığını görür. Bu ilahi adalet hiç değişmez.

İnanmazsan yaşa gör…

ABD’nin bu kararından sonra ABD Türkiye’den ne kadarlık çelik ve alüminyum ürünü ithal ediyor diye TİM verilerine baktım.

Bu yılın ilk 7 ayında Türkiye’den ABD’ye sadece 552 milyon dolarlık çelik ürünü ihraç edilmiş ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30’luk gerileme var. Şunu da ekleyelim, ABD Türkiye’ye daha çok çelik satıyor.

Yani aslında bu karardan Türkiye’den daha çok ABD’de etkilenir

Demekki bu ek vergi meselesi çok da ekonomik bir yaptırım olarak gözükmüyor. Bir başka ifadeyle ‘ekopolitik’ demek daha doğru olur.

Bir diğer konu dünya coğrafyası üzerinde Anadolu’nun stratejik konumu. Kendi çıkarlarından başka bir şey düşünmeyen bir ülke yıllardır Türkiye’yi stratejik ortak kabul ederken şimdi bu kritik stratejik ortaklığı bir papaza değişebiliyorsa, sadece kendisini düşünen o ülkenin menfaatlerine dokunan bir durum var demektir.

Ülkemiz için milli bir mesele olan bu durumdan zarar gören de yine sadece kendi çıkarlarını düşünenler olur.

Ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından New York Times'a yazılan makalede, “Kötülüğün dünyanın her yerinde pusuya yattığı bir dönemde, uzun zamandır müttefikimiz olan ABD'nin Türkiye'ye karşı attığı tek taraflı adımlar sadece ABD'nin çıkarlarına ve güvenliğine zarar verir. Çok geç olmadan, Washington ilişkilerimizin asimetrik olabileceği yanlış düşüncesini bir kenara bırakmalı ve Türkiye'nin alternatiflere sahip olduğunu kabul etmelidir. Bu tek taraflılık ve saygısızlık trendini tersine çeviremezlerse yeni dost ve müttefikler aramaya başlayacağız. ABD, Türkiye'nin egemenliğine saygı duymaya başlayıp, milletimizin karşı karşıya olduğu tehlikeleri anladığını ispatlayamazsa ortaklığımız riske girebilir. Türkiye zaman belirledi ve ABD dinlemezse bir kez daha kendi göbeğini kendi kesecek” ifadeleri kullanıldı.

Gayet açık ve net, üzerine ne söylenir ki…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.