Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yunus Emre Meslek Yüksekokulu Yenilenmeye Devam Ediyor

Türkiye’de bir ilk olan Eczane Hizmetleri Programıyla 2008 yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Meslek Yüksekokulu, altyapı çalışmalarıyla her geçen gün kendini yenilemeye ve geliştirmeye devam...

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2016 11:09
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2016 11:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yunus Emre Meslek Yüksekokulu Yenilenmeye Devam Ediyor
Türkiye’de bir ilk olan Eczane Hizmetleri Programıyla 2008 yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Meslek Yüksekokulu, altyapı çalışmalarıyla her geçen gün kendini yenilemeye ve geliştirmeye devam ediyor.
Yunus Emre Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Göksel Arli, Saç Bakımı ve Tasarımı Eğitim Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı, Kimya Laboratuvarı ile Yaşlı Bakım ve Çocuk Gelişimi Uygulama Salonlarını öğrencilerin ve öğretim elemanlarının hizmetine sunan yüksekokulun projeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Bugün itibarıyla Türkiye’de sayısı neredeyse 200’e ulaşan üniversitede, bine yakın meslek yüksekokulu bulunduğunu aktaran Arli, “Öğrenci tercihi ile mezunlara olan talebin eş değer düzeyde tutulması anlayışının önemli olduğu vakıf üniversitelerindeki meslek yüksekokullarına olan ve gittikçe artan ilgi, bu okulların, Türkiye’de önemli bir yer tuttuğunun, mezunlarının da aranılan elemanlar olduğunun göstergelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte meslek yüksekokulları da iş yapma bilgi ve becerisine kavuşma isteğine sahip öğrencilerin tercih ettiği eğitim kurumları hâline gelmeye devam ediyor. Bu çerçevede özellikle iş dünyasının beklentilerini karşılayacak nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde meslek yüksekokullarının büyük bir öneme sahip olduğu görülüyor. Örgün öğretim içerisindeki yaklaşık 1,8 milyona yakın öğrenci sayısı ile meslek yüksekokulları, Türkiye’deki toplam yükseköğretim öğrencilerinin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Özellikle son yıllarda vakıf üniversitelerinde meslek yüksekokullarının açılma oranında büyük artış görülüyor. Ağırlıklı olarak sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinin ihtiyaç duyduğu, alanlarında yeterli bilgi ve beceriye sahip ara elemanların yetiştirilmesi amacıyla kurulmuş olan meslek yüksekokulları, meslekî ve teknik eğitim sisteminin önemli bileşenlerinden birini oluşturuyor. Ancak meslek yüksekokulları, pek çok sorun nedeniyle kendilerinden beklenen katkıları ve beklentileri tam anlamıyla karşılayamıyor” dedi.
“UYGULAMALARLA, ÖĞRENCİLERİN HEM DERSLERİNE HEM MESLEKÎ ÖĞRENİMLERİNE HEM DE KİŞİSEL GELİŞMELERİNE KATKI SAĞLIYORUZ”
“Meslek yüksekokullarının en temel sorunlarından biri, meslekî ve teknik ortaöğretim kurumlarından yüksekokullara sınavsız geçiş olanağının sağlanıyor olması” diyen Arli, “Ayrıca meslek lisesi mezunlarının, mezun oldukları bölümlere uygun meslek yüksekokulu programlarına sınavsız geçiş hakları ile birlikte öğrenci sayısı da artıyor. Ancak okulların altyapı, mekân, donanım ve öğretim elemanı gereksinimleri aynı oranda geliştirilemiyor. Bu durum eğitimin kalitesinin de düşmesine neden oluyor. Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Meslek Yüksekokulu da bütün bu sorunlarla ilgili çeşitli girişimlerde bulunarak pek çok projeye imza atıyor. Toplamda 616 öğrencisi bulunan Yunus Emre Meslek Yüksekokulu, öğrencilerinin yüzde 60’ını sınavsız, yüzde 40’ını ise değiştirilen sistemle birlikte sınav sonucuna göre alıyor. Öğrencilere yönelik teorik ve pratik bilgilerin yeterli olarak verilebilmesi için gerekli altyapının sağlanması gerektiğinin bilincinde olan Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Meslek Yüksekokulu, bunun için gerekli olan pek çok laboratuvarı ve çalışma alanını öğrencilerinin hizmetine sunarak alanlarında kişisel gelişimlerini tamamlayabilmeleri için, konularında usta öğretici ve eğiticilerden belirli dönemlerde eğitim almalarına destek oluyor. Bu tür modeller aracılığıyla öğrencilerin mezuniyetleri öncesinde pratik uygulamalara hâkim olması sağlanarak, mezun olmadan önce sektörlerinin durumunu ve beklentilerini de yakından görme ve tanıma fırsatı veriliyor. Söz konusu uygulamalar, öğrencilerin hem derslerine hem meslekî öğrenimlerine hem de kişisel gelişmelerine katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.
"YUNUS EMRE MESLEK YÜKSEKOKULU, HALKLA BÜTÜNLEŞİYOR"
Prof. Dr. Göksel Arli, yeni bölümlerin müjdesini de vererek, şöyle konuştu:
“Göreve başladığımızda büyük bir altyapı projesi aldık. O proje kapsamında da pek çok laboratuvarı hizmete açtık. Tek bölümle eğitim vermeye başlayan Yunus Emre Meslek Yüksekokulu, şu anda 6 bölümde öğrenci kabul ediyor. Bununla da sınırlı kalmayacağız. Önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde yeni bölümler açmayı düşündüğümüzün de müjdesini veriyorum. Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Meslek Yüksekokulunun yaptığı yenilikler, öğrencilerin ve öğretim elemanlarının hizmetine sunduğu yeni çalışma alanlarıyla da sınırlı kalmıyor. Pek çok sosyal sorumluluk projesine de imza atan Yunus Emre Meslek Yüksekokulu, halkla da bütünleşiyor. Bu projelerden biri Eskişehir Alzheimer Bakım Merkeziyle yürütülüyor. Saç Bakım ve Güzellik Hizmetleri Programı öğrencileri, belirli dönemlerde Alzheimer Bakım Merkezine giderek oradaki insanlarını bakımlarını yapıyor. Bu durum hem hastalar için bir motivasyon kaynağı oluyor hem de öğrencilerin toplumsal projelere katılmaları kendilerini geliştirmeleri açısından fayda sağlıyor. Bunun yanı sıra Eskişehir’deki otizmli çocuklarla ilgili derneklerle de iletişim halinde olan Yunus Emre Meslek Yüksekokulu, çeşitli eğitimler düzenleyerek bu derneklerle birlikte hareket ediyor. Özellikle Çocuk Gelişimi Programında eğitim gören öğrenciler bu derneklerin eğitimlerine katılarak, çeşitli etkinliklerle alanlarında karşılaşabilecekleri sorunlara hazırlıklı oluyor. Şu anda bir fakültede olması gereken ne varsa yüksekokulumuzda da mevcut. Düşündüğümüz her şeyi gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye de devam ediyoruz.”
YUNUS EMRE MESLEK YÜKSEKOKULU 6 BÖLÜMDE HİZMET VERİYOR
2008 yılında kurulan ve kuruluşunun 8. yılında toplam 616 öğrencisi bulunan Yunus Emre Meslek Yüksekokulu; Eczane Hizmetleri, Çocuk Gelişimi, Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri, Yaşlı Bakımı, Tıbbi Laboratuvar Teknikerliği ve Biyomedikal Bilimler Programları olmak üzere 6 bölümde hizmet veriyor. Her bölümde 50 kişilik kontenjan bulunan programlarda öğrencilerin, hem uygulamalı hem teorik dersler alarak donanımlı bir şekilde mezun olması ve istihdam konusunda sorun yaşamaması hedefleniyor.
ECZANE HİZMETLERİ PROGRAMI
Türkiye’de bir ilk olan Eczane Hizmetleri Programında öğrenim gören öğrenciler, eczanelerin ve ilaç sektörünün ihtiyaç duyduğu ara elemanlar olarak yetiştiriliyor. Bu mesleği tercih edenler, 2 yıllık meslek yüksekokulu diplomasına sahip olup kamu ve özel kuruluşlarda çalışabiliyor. Ayrıca ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavlarında başarılı oldukları takdirde, Kimya ve Kimya Mühendisliği lisans programlarına geçiş yapabiliyorlar.
ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI
2 yıllık eğitim veren Çocuk Gelişimi ön lisans programında, 0-18 yaş çocukların özelliklerini bilen ve özel eğitim konusunda tecrübe edinen elemanlar yetiştiriliyor. Program mezunları; Millî Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı resmî ve okul öncesi eğitim kurumlarında, özel yuva ve anaokullarında, rehabilitasyon merkezlerinde görev alabiliyor.
Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Meslek Yüksekokulu, teorik eğitimlerini yeni açtığı uygulama salonuyla pekiştirerek öğrencilerine yeni olanaklar da sunuyor. 2015 yılında açılan yeni drama salonuyla birlikte çeşitli tiyatro ve kukla gösterilerinin de hazırlanması mümkün oluyor.
SAÇ BAKIMI VE GÜZELLİK HİZMETLERİ PROGRAMI
Uygulama ağırlıklı eğitim verilen bu programda ise yetişen öğrenciler; uzman eğitici, usta öğretici, saç tasarım uzmanı, estetisyen, makyöz ve masör olarak görev yapabiliyor. Ayrıca güzellik salonları, kuaför salonları, kozmetik sektörü, sağlık ve masaj merkezleri, hastane, TV stüdyoları, turizm sektörü gibi alanlarda da çalışabiliyorlar. Dikey geçişle kimya lisans programlarına geçme hakkına sahip olunan program kontenjanı, diğer programlar gibi 50 öğrenciden oluşuyor.
Yunus Emre Meslek Yüksekokulunun çok tercih edilen bölümlerinden biri olan Saç ve Güzellik Hizmetleri Programı, artık modern cihazlarla beraber donanımlı bir kuaför salonuna da sahip. Öğrencilerin staj yaptıkları bu kuaför salonu aynı zamanda Anadolu Üniversitesi akademik ve idari personeline uygun ücretler karşılığında da hizmet veriyor. Böylelikle öğrenciler, hem uygulama yapma olanağı buluyor hem de mezun olduktan sonra karşılaşacakları iş hayatını erkenden deneyimleyebiliyor.
YAŞLI BAKIMI PROGRAMI
Bu programda yaşlı bireyleri, sağlık ve sosyal hizmet boyutuyla ele alabilecek öğrenciler yetiştiriliyor. Öğrenciler eğitimlerinde yaşlı bakımı ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazanıyor. Buradan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş sınavı ile Gerontoloji, Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik ve Sağlık hizmetleri bölümlerine geçiş yapabiliyor. Bu bölüm mezunları KPSS ile kamu hastanelerinde, huzur evlerinde, bakım merkezlerinde görev yapabilmelerinin yanında özel hastaneler, huzurevleri, Alzheimer merkezleri ve yaşlı bakım merkezlerinde de çalışabiliyor.
2015 yılında altyapı çalışmaları kapsamında açılan Yunus Emre Meslek Yüksekokulu laboratuvarlarından biri de Yaşlı Bakım Uygulama Salonu. Öğrencilere insan fizyolojisini ve anatomisini öğretmenin gerekliliğinden yola çıkılarak hazırlanan bu salonda, yaşlı bir bireyin bütün bakımlarının yapılabilmesi için gereken her şey mevcut.
TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI
2 yıllık eğitim veren Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programında hastane, laboratuvar ve kliniklerde kullanılan cihazların çalıştırılması, sağlık kuruluşlarında çeşitli tahlillerin yapılması konularında teorik ve pratik eğitimler veriliyor. Devlet ve özel kuruluşlarda tüm tıbbi tahlil laboratuvarlarında çalışma imkânına sahip mezun öğrenciler, KPSS ile atanarak devlet hastaneleri, sağlık ocakları, üniversite hastanelerinde de görev yapabiliyor. Teorik ve uygulamalı derslerin yürütüldüğü programda 40 gün staj yapma zorunluluğu bulunuyor.
Yakın bir zamana kadar Fen Fakültesi ya da Eczacılık Fakültesinin laboratuvarlarını kullanan Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı öğrencileri, artık kendi laboratuvarlarına sahip. Altyapı projesi kapsamında açılan Biyokimya Laboratuvarı, öğrencilerin çalışmalarını kolaylaştırdığı gibi öğretim elemanlarına da daha kolay araştırma yapma olanağı sunuyor.
BİYOMEDİKAL BİLİMLER PROGRAMI
2015-2016 öğretim yılı itibarıyla öğrenci alımı yapılmayan Biyomedikal Bilimler Programında mevcut kayıtlı öğrenciler eğitimlerine devam ediyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.