Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

YÖK’te "Sağlık Bilimleri Alanında Lisansüstü Eğitim Çalıştayı" Düzenlendi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, sağlık bilimleri alanında lisansüstü eğitimin tüm yönleriyle görüşülmesi için "Sağlık Bilimleri Alanında Lisansüstü Eğitim Çalıştayı" düzenledi.YÖK Başkanlığı’nca sağlık bilimleri...

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2016 17:17
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2016 17:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, sağlık bilimleri alanında lisansüstü eğitimin tüm yönleriyle görüşülmesi için "Sağlık Bilimleri Alanında Lisansüstü Eğitim Çalıştayı" düzenledi.
YÖK Başkanlığı’nca sağlık bilimleri alanında lisansüstü eğitimin tüm yönleriyle görüşülmesi için YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın katılımıyla "Sağlık Bilimleri Alanında Lisansüstü Eğitim Çalıştayı" düzenlendi. YÖK Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya bir dönem Avrupa Üniversiteler Birliği’nde (EUA) başkan yardımcılığı görevinde bulunan Prof. Dr. Michael J. Mulvany ve YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, YÖK Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu da katıldı. Üniversitelerin sağlık bilimleri enstitü müdürleri, yöneticileri ile bazı üniversitelerin sağlık bilimleri alanında lisansüstü eğitim gören öğrencilerinin yer aldığı çalıştayın açılışında YÖK Başkanı Saraç ve YÖK Başkan Vekili Kapıcıoğlu konuşma yaptı. Saraç, bugünkü çalıştayın önemli bir konusunun da kalite kavramı olması ve bu kavramın doktora eğitiminde de ısrarla ve hızla yerleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Son olarak 11 Mayıs 2016’da yapılan Yürütme Kurulu’nda aldıkları bir kararı paylaşmak istediğini belirten Başkan Saraç, şunları kaydetti:
"Sağlık alanındaki doktora eğitimleri planlanırken bazı alanlarda eğitici kriterinin sağlanmasında zorluklar yaşanmaktadır. Bu zorluğu aşmak için YÖK olarak sağlık alanında açılacak doktora programı açılmasına ilişkin ilkelere ‘Sağlıkla ilgili anabilim dallarında doktora programı açılabilmesi için lisansüstü eğitim öğretim programı açılmasına ilişkin ilkelerin birinci ve ikinci maddesi uyarınca, üniversite kadrosunda önerilen alandan en az ikisi doçent veya birisi profesör olmak üzere üç öğretim üyesi olması gerekmektedir. Diğer üç öğretim üyesi ise ilgili veya yakın alandan olabilecektir’ ibaresi eklenerek doktora eğitimi verecek hoca sıkıntısı çekilen alanlarda doktora programlarının açılabilmesine imkan sağlanmıştır."
Bu yeni düzenleme ile birlikte sağlık alanında doktora programı açılabilmesi için gerekli 6 öğretim üyesinin de aynı alandan olma şartını kaldırıldığını belirten Saraç, 6 öğretim üyesinin 3’ü aynı alandan, 3’ü ise ilgili veya yakın alandan olabileceğini sözlerine ekledi.
YÖK Başkan Vekili Safa Kapıcıoğlu’nun yaptığı "Yükseköğretimde Geleceği Tasarlamak" adlı konuşma ile Michael J. Mulvany’nin yaptığı "ORPHEUS’un Sağlık Bilimlerinde Doktora Alanında İyi Uygulama Önerileri" sunum sonrası YÖK Başkan Danışmanı Komsuoğlu ise çalışma gruplarının işleyişi hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Açılış konuşmaları ve sunumların ardından 6 tema üzerinden gerçekleştirilen çalıştaya geçildi.
Çalıştayda “Özgün Araştırma ve İnovasyon Odaklı Doktora Eğitimi ( Vizyon, strateji ve hedeflenen sonuçlar)”, “Doktora Programlarının Yapılandırılması (Süre, ders, yeterlilik, tez, tezin değerlendirilmesi)”, “Doktora Danışmanlarının Profesyonel Eğitimi”, “Sanayi Destekli Doktora Programları, Proje Kültürü, Proje Destekleri”, “İnterdisipliner Doktora Programlarının Geliştirilmesi”, “Sağlık Bilimlerinde Doktora Programlarının Kalitesi ve Akreditasyon” konuları ele alındı. Temaların çalışmaları sonunda ortaya konulan raporlar okunarak genel bir değerlendirme yapıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.