Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanından LYS İçin Tavsiyeler

Milyonlarca Öğrencinin Gireceği Lisans Yerleştirme Sınavı'na (lys) Az Bir Zaman Kala Bahçeşehir Okulları Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Bölüm Başkanı Özen Yazğan, Öğrencilerin Son Dönemeçte Neler Yapması Gerektiği Konusunda Bilgiler Verdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2016 11:14
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2016 11:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uzmanından LYS İçin Tavsiyeler
Milyonlarca öğrencinin gireceği Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) az bir zaman kala Bahçeşehir Okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı Özen Yazğan, öğrencilerin son dönemeçte neler yapması gerektiği konusunda bilgiler verdi.
Üniversiteye giriş sınavlarının ikinci etabı olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) çok az bir süre kaldı. Yaklaşık 1 milyon 600 bin aday 18 Haziran’daki sınav için son düzlüğe girdi. Sınava girecek öğrencilere uzmanlardan tavsiyeler de gecikmedi. Bahçeşehir Okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı Özen Yazğan adayların son günlerini nasıl değerlendirmesi gerektiğini belirtti.
Adayların son günlerini nasıl değerlendireceklerini açıklayan Özen Yazğan, "YGS sonucunuzun hedeflediğinizin üstünde ya da altında olması LYS çalışmalarınızı olumsuz etkilememelidir. LYS sonucunuz ile fark yaratabilirsiniz. Kalan süre çalışma performansınızı en üst düzeye çıkarmanız gereken süredir. Tempoyu düşürmek, vazgeçmek, çalışmaları ertelemek bu süreçte yapılabilecek en büyük hatadır. Temponuzu düşürmeden çalışmaya devam edin. LYS, YGS’ye göre daha fazla bilgi ağırlıklı ve detaylı bir sınavdır. Bu nedenle de LYS’ deki konulara yüzeysel çalışılmaması gerekir. Konular mümkün olduğunca özümsenmelidir. Sınava yakın süreçte özellikle hafızaya atılması gereken ezber bilgiler içeren derslere ilişkin kavram, terim vb. tekrar edilmelidir. İdeal LYS’ye hazırlık temposunda bütün konuların şu zamana kadar bitirilmiş olması ve bu dönemde artık çalışmanın cila kısmı denilebilecek tekrar ve detaylara ağırlık verilmesi gerekir. Bunu yaparken de mümkün olduğunca çok sorunun farklı kaynaklardan çözülmesi faydalıdır. Ancak hala çalışmanız gereken konular varsa bunları önem derecesi ve yoğunluğuna bağlı olarak çalışma takviminize yerleştirebilirsiniz. Bu dönemde uyguladığınız deneme sınavları çok büyük önem taşır. Eksik bıraktığınız ya da hata yaptığınız konuları tespit etmenizi sağlayarak çalışma programınız konusunda yol gösterici olduğu gibi kullandığınız test teknikleri nedeniyle yaptığınız hataların nedenlerini görmeniz ve bunları düzeltmeniz için de fırsat sağlar. Bu nedenle her bir deneme sınavı ciddiyetle sınav süresi kadar zaman ayrılarak uygulanmalı, ara verilmemelidir" dedi.
"MAZERET ÜRETMEK VAZGEÇENLERİN YÖNTEMİDİR"
"Deneme sınavlarının sonuçları çok iyi analiz edilmelidir. Yanlış yaptığınız ya da çözemediğiniz soruların mutlaka çözümlerini öğrenmeniz gerekir" diyen Yazğan, "Çalışmalarınız sırasında hiçbir soruyu çözülmemiş bırakmayın. Zorlandığınız bu soruları çözmenize yardımcı olabilecek öğretmen ve arkadaşlarınıza danışın. Önceki yıllarda LYS’de çıkmış olan soruları mutlaka çözün. Çalışmanıza engel olan ne varsa onlara LYS’ye kadar ara verin. Televizyon, sosyal medya, uzun telefon konuşmaları, bilgisayar oyunları, çalışma saatlerinizi bölen arkadaşlar vb. Özellikle sizin için verimli olan zaman dilimlerinde sizi engelleyebilecek unsurlara karşı önlemler alın. Yapabileceklerinize ve başarmak istediklerinize odaklanın ve elinizden gelenin en iyisini yapın. Motivasyonunuzu sürdürmek ve yüksek tutmak için hedeflerinizi kendinize hatırlatın. Mazeret üretmek vazgeçenlerin yöntemidir. Başarılı olanlar engele değil, onu nasıl aşacaklarına odaklanırlar. Sınava bu kadar az zaman kaldığında sınav sistemini sorgulamanın, çevrenizdekileri eleştirmenin ve kendinizi yargılamanın bir yararı yoktur. Tam tersine sahip olduğunuz için şanslı olduğunuzu düşündüğünüz ve şükran duyduğunuz şeylere odaklanmanız gerekir. Bunların çok büyük şeyler olması gerekmez ancak bu düşünce yapısı size kendinizi güçlü hissettirir. Fiziksel olarak aktif olmanızın zihinsel performansınız üzerinde olumlu etkisi vardır. Çalışmalarınıza belli aralıklarla mola vermeniz, hareket etmeniz, yürüyüş yapmanız faydalı olacaktır. Kendinizi ruhsal ve fiziksel olarak iyi hissediyorsanız son güne kadar ders çalışabilirsiniz. Ortada bir neden yokken çalışmayı çok erken bırakmak bir hatadır" ifadelerini kullandı.
"SÜRENİZİ DOĞRU KULLANMAK İÇİN ’TURLAMA TEKNİĞİ’ UYGULAYIN"
Adayların soruları çözerken nelere dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Yazğan, "Sorulardaki detaylara dikkat edin. Okuma hatalarından kaçınmak için soruları bir kez hızlı bir şekilde okuduktan sonra ikinci kez önemli noktalarını belirleyerek ve gerekli noktaların altını çizerek tekrar okuyun. Seçeneklere geçmeden önce ya da soruda verilen grafik ya da görseli incelemeden önce soru kökünü doğru bir şekilde anladığınızdan emin olun. İşlem hatalarından kaçınmak için de soru çözümünde kullandığınız alanı düzenli kullanın.
Sürenizi doğru kullanmak için ’Turlama Tekniği’ uygulayın. Soruları çözerken hemen yapabileceğinizi düşündüğünüz soruları yapın. Zamanınızı alacak ama yapabileceğinizi düşündüğünüz soruların yanına daha sonra geri dönmek üzere bir işaret koyun. İlk turu tamamladıktan sonra 2. turda bu sorulara geri dönün. Çok zor ya da yapamayacağınızı düşündüğünüz soruların yanına ise daha farklı bir işaret koyun ve ancak 2. turdaki soruları çözdükten sonra zamanınız kalırsa bu sorulara geri dönün. Sınav sırasında çevrenizi gözlemleyerek kendinizi başkaları ile kıyaslamayın. Bu tarz bir kıyaslama telaşa kapılmanıza neden olabilir. Tüm seçenekleri okumadan doğru olduğunu düşündüğünüz bir maddeyi işaretlemeyin. Bazen en doğru cevabı bulmanız gerekir. Üstü üste birkaç soruyu yapamadığınızda paniğe kapılmayın. Her sınavda zor soru vardır. Derin bir nefes alıp yapabileceğiniz sorulardan devam edin. Sınav sırasında daha önce hiç kullanmadığınız bir stratejiyi ilk defa denemekten kaçının. Standart bir kodlama yönetimi belirleyin ve sınav boyunca onu uygulayın. Bazı öğrenciler her sorudan sonra kodlama yapıp yeni bir soruya geçmeden önce zihnini tazelemeyi tercih ederken bazı öğrenciler ise karşılıklı iki sayfayı tamamladıktan sonra kodlama yapmayı tercih eder. Hangi yöntemi uygularsanız uygulayın dikkat etmeniz gereken kodlamayı asla son ana bırakmamaktır. Kaydırma yapmamak için doğru seçeneği işaretlerken tınılayarak kodlama yapabilirsiniz: 14. soru ’B’, 15. soru ’D’ gibi. Her soruda tek odağınız o soru olsun. Aklınız önceki soruda ya da sonrasında karşılaşacağınızı düşündüğünüz zor bir soruda olmasın. Odaklanmamak zaman kaybına ve hataya neden olur. Soruyu kendinize göre yorumlamaktan kaçının; sadece sizden istenen cevabı bulmaya odaklanın. Gereksiz detayların içinde boğulmak doğru seçenekten uzaklaşmanıza neden olur" diyerek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.