Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Unutulmaya yüz tutmuş keçe sanatı atölye çalıştayı yapıldı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tarafından kültürel miras olan ve unutulmaya yüz tutan mesleklerden ‘Keçe Sanatı’ üzerine söyleşi ve atölye çalıştayı düzenlendi. UNESCO’nun “Türkiye’de Yaşayan İnsan Hazinesi Listesi”nde...

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2017 11:04
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2017 11:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Unutulmaya yüz tutmuş keçe sanatı atölye çalıştayı yapıldı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tarafından kültürel miras olan ve unutulmaya yüz tutan mesleklerden ‘Keçe Sanatı’ üzerine söyleşi ve atölye çalıştayı düzenlendi. UNESCO’nun “Türkiye’de Yaşayan İnsan Hazinesi Listesi”nde yer alan keçe ustası Mehmet Girgiç’in oğlu Salih Girgiç öğrencilerle buluştu.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü ve Halk Bilimi Kulübü işbirliğinde Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen söyleşiye; Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Adem Öger, Türk Halk Bilimi öğretim üyeleri ve üniversitenin öğrencileri katıldı.

Türk kültürü içerisinde geleneksel mesleklerin büyük önem taşıdığını belirten Doç. Dr. Adem Öger, bu mesleklerin gelecek kuşaklara daha sağlıklı ve nitelikli bir şekilde aktarılması üzerinde durulması gerektiğini söyledi. Öger, “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü ve Halk Bilimi Kulübü işbirliğiyle düzenlediğimiz ve iki gün sürecek olan keçe üzerine şöylesi ve çalıştayımıza öncelikle hoş geldiniz. Yeni bir bölüm olarak güzel etkinliklere ve işlere imza atmaya çalışıyoruz. Bu noktada davetimize icabet eden ve bizleri kırmayan Salih Girgiç’e de teşekkür ediyorum. Tabi ki Türk kültürünün içerisinde geleneksel meslekler büyük yer tutmaktadır. Maalesef her geçen gün geleneksel meslekleri icra eden ustaların, kalfaların ve çırakların sayısında bir azalma olduğunu görüyoruz. Türk Halk Bilimi üzerinde çalışan bizlerin yapmamız gereken, bu mesleklerin kültürel miras olaraktan nasıl devam ettirilebileceği, bu mesleklerin kendisini nasıl güncelleyebileceği ve ürettiği ürünleri nasıl pazarlayabileyeceği noktalarında kafa yormak olmalıdır. Türk Halk Bilimi; turizm ile, ekonomi ile, kültür enstitüsü ve kültür ekonomisi ile oldukça iç içe bir alandır. Dolayısıyla biz sadece meslekleri araştıran ve inceleyen değil, aynı zamanda bu meslekleri gelecek kuşaklara daha sağlıklı ve nitelikli nasıl aktarabiliriz bunun üzerinde durmamız gerekiyor. Bugün bu münasebetle bugün Salih Bey aramızda. UNESCO’nun “Türkiye’de Yaşayan İnsan Hazinesi Listesi”nde yer alan ve büyük bir keçe ustası olan Mehmet Girgiç’in oğlu olan Salih Girgiç, bir üniversite öğrencisi olmasının yanı sıra bu mesleğin içerisinde yıllardır kendisini yetiştirmiş ve geliştirmiş bir ustadır. Bugün bize keçe sanatının özellikleri hakkında bilgi verecek olup, kendisine şimdiden teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Dördüncü kuşaktan keçe ustası olan Salih Girgiç ise, keçe sanatı üzerine deneyim ve tecrübelerini öğrenciler ile paylaşarak, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümüne kaybolmaya yüz tutan geleneksel sanat ve mesleklerine sahip çıkmasından dolayı teşekkür etti. Girçi, “Keçecilik mesleğiyle çocukluğumdan beri uğraşıyorum ve ben dördüncü kuşak oluyorum. Bu mesleği babamın dedesinden beri yapıyoruz ve bu işin mutfağında yetiştik. Keçenin tarihine baktığımızda Pazırık Kurganı, Altay bölgesinde, MÖ 3. ve 6. Yüzyıllardan günümüze devam ettiğini görmekteyiz. UNESCO Somut olmayan kültürel miras sözleşmesinden sonra Batı ülkelerinin bu sanata ilgisi de artmıştır. Kendisi de keçe ustası olan babam Mehmet Girgiç tarafından da geçtiğimiz yıllarda OXFORD Üniversitesinde sürdürebilir bir keçe atölyesi yapıldı. Halkbilimcilerin bu sanat ile yapacağı kültür yönetimi çalışmaları, yaratıcı kültür endüstrisine de farklı bakış açısı getirecektir. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi bölümünün, konuya dikkat çekmesi geleneksel sanat ve mesleklerin geleceği için önemli olup kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Adem Öger söyleşi sonunda katılımcıların sorularını cevaplayan Salih Girgiç’e katılımlarından ve birikimlerini paylaşmasından dolayı teşekkür ederek, kendisine teşekkür belgesi takdiminde bulundu.

Halk Bilimi Kulübünün etkinliği; öğleden önce Keçe Çalıştayı, öğleden sonra da Keçe Atölyesi şeklinde gerçekleştirildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.