Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üniversitelerde Başörtüsü Yasağının Tarihçesi Konuşuldu

Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde "Üniversitelerde Başörtüsü Yasağının Tarihçesi" konuşuldu.Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde, Türkiye Üniversiteleri’nde Başörtüsü Yasağının Tarihçesi konulu...

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2016 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2016 14:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde "Üniversitelerde Başörtüsü Yasağının Tarihçesi" konuşuldu.
Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde, Türkiye Üniversiteleri’nde Başörtüsü Yasağının Tarihçesi konulu bir panel düzenlendi ve aynı konulu sergi açıldı.
Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Sezayi Küçük’ün yaptığı panele Okutman Sümeyye Koç ve Ahmet Koç konuşmacı olarak katıldı. Ahmet Koç, 28 Şubat Süreci diye de bilinen süreçte özellikle Marmara İlahiyat Fakültesi’nde 2001 yılında uygulamaya konulan başörtüsü yasağına ve bu yasak karşısında öğrencilerin gerçekleştirdiği eylemlere ışık tutan bir konuşma yaptı.
Koç, konuşmasında öncelikle böyle bir programı tertip etmelerindeki amacın geçmişte yaşananların unutulmasını engellemek, böylece de tarihin tekerrür etmemesini sağlamak olduğunu belirtti.
Erkeklerin eylemlerdeki duruş ve rolü üzerinde durduğu konuşmada kendi yaşadıklarını anlatan Koç, başörtüsü yasağı sürecinde slogan atmadan, kırıp dökmeden süreci idare ettiklerini, yasağın üç ay sürmesine rağmen sonuçta öğrencilerin başarılı olduğunu belirtti. Eylem günlerini konu edinen ’Unutmak pusudur’ başlıklı sinevizyon gösteriminin ardından konuşmasına devam eden Koç, "Yasakla öğrencilerin dönüştürülmesi hedefleniyordu, ancak bu ne ilahiyat fakültelerinde ne de sokakta gerçekleşmedi. İlahiyat fakültelerindeki yasak, yasağın sokağa taşınmasından önceki son adımdı, bunu başarabilmiş olsalardı yasağı sokaklara da taşıyacaklardı. Çünkü o dönemde yasakçı zihniyete sahip yöneticilerin yasağın sokaklarda uygulandığı ülkelerden ilham aldıklarını çevreleriyle paylaştıklarına şahit olmuştuk. İlgili süreçte yasak üç defa gelip gitti, süreklilik kazanamadan uygulamadan kaldırıldı" dedi.
"YASAKLARLA ERKEN DÖNEMDE TANIŞTIM"
Daha sonra söz alan Sümeyye Koç ise yasaklarla hayatının erken bir döneminde tanıştığını, ilkokul üçüncü sınıftan itibaren başörtüsü yasağıyla karşı karşıya geldiğini belirtti. Hayatının hep yasaklar içinde geçtiğini dile getiren Sümeyye Koç, "Bu sebeple ciddi travmalar geçiren, ciddi korkular yaşayan bir neslin temsilcisi olarak salonda bulunuyorum. Biz devlet dairelerine girme korkusu olan bir neslin temsilcisi olarak karşınızdayım. Biz ciddi kaygıları olan, her sınava girdiğinde acaba biri beni durduracak mı diye korkan bir neslin temsilcisi olarak karşınızdayım. Yasak ateşinin fitilinin tutuştuğu yer Cumhuriyet Üniversitesi hemşirelik yüksekokulu; orada birinci olmasına rağmen diplomasını alamadan kürsüden indirilen Behiye Abla ile sohbet etmiş, onun davalarına katılmış birisi olarak karşınızdayım. Altı yıl Cumhuriyet Üniversitesi’nde okuyup da ön lisans diploması verilen Hatice Abla’nın anne babası kendisini evlatlıktan reddettiği için kırk gün boyunca yerde onun yanında yatmış birisi olarak karşınızdayım" ifadelerini kaydetti. Koç, yasak sürecinde kendisi ve ailesinin yaşadıkları dışında da tanıklıkları bulunduğunu belirtti.
Koç, "Sırf inancımızın bir gereğini yerine getirelim diye bizim neslin maruz kaldığı bu tür yasakları Rabbim bir daha kimseye göstermesin" diyerek sözlerini tamamladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.