Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üniversite Gözlemevleri Sempoyumu İAÜ’de Gerçekleşti

Gökbilimi konusundaki bilgilerin teoriden pratiğe dönüştürülmesini amaçlayan gözlemevlerinden birine sahip olan İstanbul Aydın Üniversitesi, hem açtıkları gözlemevini tanıtmak hem de gökbilimi alanında uzman isimlerin bilgilerinden faydalanmak...

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2016 16:18
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2016 16:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gökbilimi konusundaki bilgilerin teoriden pratiğe dönüştürülmesini amaçlayan gözlemevlerinden birine sahip olan İstanbul Aydın Üniversitesi, hem açtıkları gözlemevini tanıtmak hem de gökbilimi alanında uzman isimlerin bilgilerinden faydalanmak amacıyla ’’Üniversite Gözlemevleri’’ sempozyumu düzenledi.
Ev sahipliğini İstanbul Aydın Üniversitesi’nin yaptığı ‘’Üniversite Gözlemevleri’’ sempozyumuna hem üniversite hem de lise öğrencileri katıldı. Sempozyumda, İstanbul Aydın Üniversitesi Çocuk Üniversitesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle Kasım ayında açılan ve bu zamana kadar 3 farklı teleskopla tüm okullara ücretsiz hizmet sunan İstanbul Aydın Üniversitesi Gözlemevi’nin tanıtımı da gerçekleşti. Etkinliğin düzenleyicisi İstanbul Aydın Üniversitesi Gökbilimleri Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Orhan Gölbaşı olurken, sempozyumun konuşmaları; TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TUG Eski Müdürü Prof. Dr. Zeynel Tunca, İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tansel Ak tarafından gerçekleştirildi.
HERKESE AÇIK BİR GÖZLEMEVİ
Üniversitelerinde bulunan Gök Bilimleri Araştırma Merkezi ve Gözlemevinin, liselere, diğer üniversitelerde gök bilimine ilgi duyan ve bu alanda çalışmalar yapan herkese açık olduğunu vurgulayan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, ‘’Burayı değerli bir hocamızın önderliğinde kurduk. Artık uzay çağında yaşıyoruz sürekli, bunu telaffuz ediyoruz. Uzay çağı ne demek ve Türkiye uzay çağını yakalamak için ne yapıyor sorusunu sormak lazım. Biz üniversite olarak bu soruyu kendimize sorduk’’ dedi. Bir üniversitenin toplumu ve toprağı ile bütünleşmiş olması gerektiğine dikkat çeken Aydın, ‘’İçerisinde üretmiş olduğu enerjiyi, sinerjiyi, bilgiyi toplumla insanlıkla paylaşıyorsa eğer üniversiteler görevini başarıyla yerine getiriyor demektir. Yoksa etrafı duvarla çevrili, hapishane gibi, toplumdan kopuk olan üniversiteler bir anlam ifade etmez. Biz hem ülkemize hem insanlığa bu anlamda nasıl hizmet verebiliriz, gerçekten uzay çağını yakalayabilmek adına denizde bir damla misali nasıl katkı sağlayabiliriz diye düşünerek bu merkezi kurduk’’ ifadelerinde bulundu.
‘’ARAŞTIRMACILARIMLA GURUR DUYUYORUM’’
Antalya Saklıkent’te yer alan ve Türkiye’deki tüm astronomlara hizmet veren TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık ise şunları söyledi: ‘’Ulusal gözlemevi dünya çapında çok önemli araştırmaların çıktığı bir yer. Araştırmacılarımız, gururla söyleyebiliriz ki diğer araştırmacılarla yarışır vaziyette araştırma eseleri ortaya çıkarıyor. Yıldızlarla ilgili çalışmalarımız var. Milyarlarca yıldızın oluşturduğu gök adalarımızla ilgili çalışanlar var. Birçok galaksinin merkezinde olduğu düşünülen ve evrenin en ilginç cisimleri arasında yer alan kara deliklerle ilgili gözlemler de yapılıyor. Bunun dışında galaksileri, galaksi kümelerini, evrenin en uç noktalarına kadar gök cisimlerini gözlemleyebiliyoruz ve yeni keşifler yapan araştırmalar ortaya çıkarıyoruz. Bu açıdan araştırmacılarımla gurur duyuyorum.’’
‘’AMACIMIZ TEORİ EĞİTİMİNİ PRATİĞE DÖNÜŞTÜRMEK’’
Sempozyumun ve açılan merkez ile gözlemevinin amaçları hakkında konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Gök Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, ‘’Gözlemevimizi hem gökbilim dünyasına tanıtmak hem de kendi öğrencilerimiz ve çocuk üniversitemizin öğrencilerinde gök bilimleri farkındalığı oluşturmak için bu sempozyumu düzenledik. Okulumuzda 37 bin öğrenci ve çok aktif çalışan bir çocuk üniversitemiz var. Onlara astronomiyi anlatıyoruz fakat anlattıklarımız genellikle havada kalıyor. Şuanda ise 3 tane teleskopumuz var ve gözlemevimiz kuruldu. Bu sayede teorik olarak dersleri anlatıyoruz bunun yanı sıra da gecenin açık olduğu havalarda gözlem desteği veriyoruz. Gözlem kesinlikle çok daha farklı. Bir kere gözlemevine çıkan öğrenci anlatılan teorik dersleri daha fazla sindirebiliyor ve öğrenci üniversiteyi daha iyi bir şekilde benimseyebiliyor. O açıdan merkezin önemli bir işlevi söz konusu’’ diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.