Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uluslararası Türk Cezayir konferansı başladı

Sakarya Üniversitesi ve Cezayir Souk Ahras Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen “2. Uluslararası Türk Cezayir Konferansı” başladı.SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde 14-15 Kasım tarihlerinde yapılacak konferansın açılışına Sakarya Valisi...

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2017 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2017 13:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uluslararası Türk Cezayir konferansı başladı

Sakarya Üniversitesi ve Cezayir Souk Ahras Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen “2. Uluslararası Türk Cezayir Konferansı” başladı.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde 14-15 Kasım tarihlerinde yapılacak konferansın açılışına Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, SAÜ Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Şan, İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) Başkanı ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Uysal, Souk Ahras Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rida Selatnia ile araştırmacılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“SAÜ uluslararası bir üniversite”

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu yaptığı açılış konuşmasında Sakarya Üniversitesi’nin büyük ve köklü bir üniversite olma yolunda hızla ilerlediğini belirterek, birçok uluslararası öğrencinin eğitim gördüğü SAÜ’nün özellikle Afrika ve Balkan ülkelerinden gelen öğrenciler ile uluslararası bir üniversite olma kimliğini kazandığını söyledi. Uluslararası öğrenciler ile Türk öğrencilerin kaynaşması adına yapılan projeler ve çalışmaların kendileri açısından sevindirici olduğunu dile getiren Vali Balkanlıoğlu, “Bütün İslam alemi kardeşlik temelinde birlik ve beraberliğini sağlayabilse dünyanın süper gücü oluruz. İnşallah bu sayede hocalarımız, öğrencilerimiz bir araya gelir. Üniversiteden, gençlerden yayılan sinerji ile geleceğe umutla bakarız. İnşallah tekrar dünyanın en gür ve en güçlü sesi bizim sesimiz olur” dedi.

“İşbirliklerine önem veriyoruz”

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da konuşmasında ülkeler arasında eğitim alanında yapılan işbirliklerini önemsediklerini belirterek, “İslam ülkeleri arasında kalite, akreditasyon, eğitim-öğretim ve araştırma süreçlerinde işbirliği için adımların atılması gerekiyordu ve bu adım atıldı” dedi. İslam ülkeleri arasında farklılık olduğunun dile getirildiğini ve bu nedenle işbirliklerine çekinceyle bakıldığını ifade eden Rektör Elmas, “Müslüman olduğumuz halde hepimiz aynı hedefe maalesef gidemiyoruz. Ama eğitim alanında yapılan çalışmalar ve iş birlikleri bu farklılıkları da kolayca giderebilir. Bu yüzden bu konuya çok önem veriyoruz. İki ülke işbirliği yapacaksa, eğitim-öğretim ve araştırma süreçlerinin açık ve şeffaf bir şekilde yapılması gerekiyor” diye konuştu.

“Müslüman toplumlardan kopartıldık”

Prof. Dr. Mustafa Kemal Şan da konuşmasında düzenlenen konferans ile Cezayir ve Türk toplumları arasındaki kökü çok eski zamana dayanan ilişkilerin köprüsünü yeniden kurma fırsatını bulduklarını söyledi. Prof. Dr. Şan, “Ortak devletimiz olan Osmanlı Devletini kaybetmemizden sonra Türk ve Cezayir toplumları farklı deneyimler ve gelişmeler yaşayarak bugünlere geldiler. Biz Türkler yaşadığımız radikal modernleşme ve batılılaşma politikaları ile Osmanlı döneminde kardeşlik bağımızın olduğu Müslüman toplumlardan kopartıldık. Aynı medeniyeti birlikte yükselttiğimiz Arap ve Müslüman toplumları arasında aşılamaz duvarlar inşa ettik. Küresel emperyalizmin buyruğu altına giren Arap ve Müslüman devletlerde kendi toplumlarını biz Türklere kapattılar” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.