Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ulcay’dan meslektaşına ‘Öğrencilerinizi Avrupa’ya kaptırmayın’ uyarısı

Uludağ Üniversitesi (uü) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Kosovalı Meslektaşına Yetişmiş Beyinlerin Avrupa’ya Kaptırılmaması Uyarısında Bulunarak, “öğrenciyi Doktorası Da DÂhil Olmak Üzere Bizler Okutuyoruz. Fakat Memleketinde Yeterli İmkâni Bulamayan Gençler Avrupa’ya Gidiyor. Eğitimimiz Ve Geleceğimiz İçin Çok Kötü Bir Durum. Buna Bir An Evvel Son Vermeliyiz” Dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2016 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2016 11:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ulcay’dan meslektaşına ‘Öğrencilerinizi Avrupa’ya kaptırmayın’ uyarısı
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Kosovalı meslektaşına yetişmiş beyinlerin Avrupa’ya kaptırılmaması uyarısında bulunarak, “Öğrenciyi doktorası da dâhil olmak üzere bizler okutuyoruz. Fakat memleketinde yeterli imkânı bulamayan gençler Avrupa’ya gidiyor. Eğitimimiz ve geleceğimiz için çok kötü bir durum. Buna bir an evvel son vermeliyiz” dedi.
Prizren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. RameVataj ile Kosova Radyo ve Televizyon Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Elif Tokmak, UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay’ı ziyaret etti. Kosovalı heyetin UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay’a gerçekleştirdiği işbirliği ziyaretine sanayici ve Kosova’nın Bursa Fahri Konsolosu Fahrettin Gülener de eşlik etti. Türk üniversitelerinin her zaman kardeş olarak gördükleri Kosova üniversiteleri ile ikili işbirliklerine hazır olduklarını vurgulayan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Uludağ Üniversitesi’nde de çok sayıda Kosovalı öğrenciye eğitim verdiklerinin altını çizdi. Bursa’da eğitim alan Kosovalı öğrencilere öncelikle Türkçe öğrettiklerini hatırlatan Rektör Ulcay, “Gönül isterdi ki Türkiye’den Kosova’ya eğitim almak için giden öğrenciler oranın da dilini öğrensinler. Ancak ağırlıklı olarak İngilizce eğitim aldıkları için yerel dili öğrenmekte yetersiz kalınıyor. Bu aramızdaki yüzyıllardır süren gönül bağlarını geliştirmekten uzak bir yöntem. Fakat burada Türkçe öğrettiğimiz Kosovalı gençlerin memleketlerine döndükleri zaman birer kültür elçisi gibi çalıştıklarını duyduğumuz zaman da çok mutlu oluyoruz. Bu uygulamanın mutlaka ama mutlaka Kosova’da da hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
Uludağ Üniversitesi’nde okuyan Balkan kökenli öğrencilerin tahsillerini bitirmelerinin ardından ülkelerine geri dönerek ülkelerinin üretimine ve gelişmesine katkı koymalarını arzu ettiklerinin altını çizen Ulcay, Türkiye’de eğitim gören Balkan kökenli öğrencilerin çalışmak için Avrupa ülkelerine gittiğini tespit ettiklerini kaydetti. YÖK heyeti ile birlikte ilgili bakanlıklarla yaptıkları toplantılarda bu konuyu gündeme getirdiklerini ve tedbir alınmasını arz ettiklerini aktaran Ulcay, “Ülkemizde okuyan öğrencilere burs veren ülke Türkiye olduğu için Türkiye’de kalmama şartı koyabiliriz, ancak sizin ülkenizde çalışma şartını biz koyamayız. Buradan mezun olan arkadaşlar geri döndüklerinde hangi görevlerde çalışırlarsa çalışsınlar ama sizin ülkenizde çalışsınlar istiyoruz. Böylece hem ülkenizin gelişmesine katkı koyacaklar, hem de ülkeler arasındaki kardeşliğin gelişmesine köprü görevi görecekler. Sizden beklentimiz bu öğrencileri yabancı ülkelere çalışmaya gitmeye özendirmemenizdir. Onları ülkenizde tutacak mekanizmalar ve uygulamalar geliştirmek zorundasınız. Bakanlarımız ile yaptığımız görüşmelerde bu konu üzerine çalışma yapmalarını arz ettik. Öğrenciyi doktorası da dâhil olmak üzere bizler okutuyoruz. Fakat memleketinde yeterli çalışma ortamı ve imkânı bulamayan gençler Avrupa’ya gidiyor. İlkokuldan başlayarak doktorasını bile kendi ülkesinde yapmış biri, Avrupa için bedava yetişmiş beyin demek. Eğitimimiz ve geleceğimiz için çok kötü bir durum. Buna bir an evvel son vermeliyiz. Ancak bizim böyle bir çalışmayı empoze etme hakkımız yok. Sadece fikir vermek adına bunu dile getirdik. Eğer sizler kendi ülkenizde öğrencilerinizin kalması ve ekonomik değer sağlamasını istiyorsanız, dışarıda okuyan öğrenciler için çıkaracağınız bir yasa ile ülkenizde belli bir süre çalışmalarını mecburi hale getirebilirsiniz” dedi.
Rektör Ulcay’ın son derece haklı olduğunu kaydeden Prizren Üniversitesi Rektörü Rame Vataj da, kendilerinin de aynı kaygıları taşıdığını aktardı. Bu meselenin devletin ilgili makamlarına iletildiğini ve kanuni bir düzenleme yapılmasını beklediklerini söyleyen Prizren Rektörü Vataj, bunun yapılması halinde Kosova’nın kendi yetiştirdiği genç beyinler sayesinde kalkınmasının daha kolay hale geleceğinin altını çizdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.