Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uğur Okulları Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil: ‘’2016 YGS Son 5 Yılın En İyisi’’

Üniversiteye girmek isteyen adaylar için sınavın ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları bugün açıklandı. Sınav sonuçlarını değerlendiren ve LYS için önerilerde bulunan Uğur Okulları Kariyer Merkezi Direktörü...

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2016 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2016 17:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Üniversiteye girmek isteyen adaylar için sınavın ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları bugün açıklandı. Sınav sonuçlarını değerlendiren ve LYS için önerilerde bulunan Uğur Okulları Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil, ‘’2016 YGS son 5 yılın en iyisi’’ dedi.
13 Mart’ta gerçekleşen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları bugün açıklandı. Toplamda 2 milyon 117 bin 77 adayın katıldığı sınavın sonuçlarını değerlendiren Uğur Okulları Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil, üniversiteye girişin ikinci basamağı olan LYS için de önerilerde bulundu. Öğrencilerin 2016 YGS’den çıktığında sınavın kolaylığından söz ettiklerini belirten Kösegil, ‘’Çoğu öğrenci başarılı sonuçlar elde edeceğini söylemişti. Sınav sonuçları da öğrencilerin bu sözlerini doğruladı. Netlerin ortalamaları ve barajı geçen öğrencilerin sayılarına bakıldığında son 5 yılın en başarılı sınavı olduğunu görüyoruz. Özellikle sınava giren öğrenci sayısının artmasına rağmen 180 barajı oranlarının arttığını görmek sınavın öğrencilerin söylediği gibi kolay olduğunu gösteriyor’’ dedi.
‘’TÜRKÇE VE MATEMATİK NETLERİ SON 5 YILA ORANLA YÜKSELDİ’’
Türkçe netlerinde 2010 yılı itibariyle düşüş yaşandığını dile getiren Nazik Kösegil, ‘’Bu yıl ise bu düşmenin toparlandığını ve Türkçe netlerinin 19 net ile son 5 yılın en yüksek netleri olduğunu görüyoruz. Aynı durum Matematik için de geçerli. Matematik’te de geçen yıllarda ortalamalarda ciddi düşüşler yaşanmıştı ama bu yıl Matematik ortalaması yine yükselerek geçmiş yılların önüne geçmiş oldu. Geçmiş yıllarda hiç değişmeyen Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri netleri mevcut. Bu da biraz Türkçe ve Matematik’in ortak alan olmasından ve tüm öğrencilerin bu soruları yanıtlamasından kaynaklanıyor. Bu artış bize gösteriyor ki geçmiş yıllarda Türkçe ve Matematik testleri öğrencileri çok zorluyordu ve ortalamaları çok düşük geliyordu. Bu yıl ise bu zorlama ortadan kalktı ve hem Türkçe için hem de Matematik için ciddi bir artış meydana geldi. Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler ise aynı düzeyde devam ediyor’’ dedi.
BARAJ PUANIN YÜKSELMESİ ÖĞRENCİLER NASIL ETKİLEDİ?
2015 yılında 140 barajı altında kalan öğrenci sayısının daha az olduğunu söyleyen Kösegil, 2016 yılında 150 barajının altında kalan öğrenci sayısının arttığına dikkat çekti. Yüzde 1’lik bir oran değişikliğinin görüldüğünü ifade eden Kösegil, ‘’2016 yılında daha fazla öğrenci sınava girdi ve aslında daha fazla öğrenci 140 ve 150 barajlarının altında kaldı. Bu da geçen yıla göre bu alanda bir başarı düşmesini gösteriyor ama tam tersi açıdan bakıldığında 180 barajını aşan öğrenci sayısı 2015’e oranla daha fazla’’ diyerek sözlerini sürdürdü.
ÜNİVERSİTEYE GİRİŞİN ANAHTARI LYS
‘’YGS ve LYS arasında toplamda her netin bir yüzdesi var ve bu yüzdeler bir araya gelerek öğrencinin yükseköğretim programlarını tercih edeceği puan türlerini oluşturuyor. YGS netlerinin bu puan içerisinde yaklaşık yüzde 25 ile yüzde 35-40 aralığında etkisi var ve bu puan türlerine göre değişiyor. Bu da üniversiteye giriş yolunun yüzde 60-70’inin hala LYS’den geçtiğini gösteriyor ‘’ diyen Kösegil, öğrencilerin doğru bir çalışma yoluyla rahat bir şekilde sıralamalarını istediklerini düzeye çıkarabileceğini ve hedeflerini yakalayabileceklerini vurguladı.
LYS ‘YE GİRMEYE HAK KAZANAN ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER
Ailelere, öğrencilerin ellerindeki somut verilere dikkat etmelerini ve YGS’nin toparlanabilir bir sınav olduğuna inanmalarını tavsiye eden Nazik Kösegil, ‘’Çünkü önümüzde LYS için çok fazla vakit kalmadı. Havalar değişecek daha da ısınacak bu da öğrencilerin motivasyonunu etkileyecek. YGS’den gelen puan durumu ve öğrencinin bundan memnun olmaması LYS’yi etkileyecek. Öğrencilerin tek tek bu olumsuzluklarla mücadele ederken bir yandan da ders çalışması gerekecek. Bunun için öğrencinin yapması gereken hedefini belirlemek ve hangi alanlarda sınava gireceğine karar vermek. Öğrenci, sınava gireceği alanda konu eksiklikleri, çözmesi gereken testler, denemeler, soruları belirlediği bir program yapsın. Bu programı sağlıklı bir şekilde uygulayan hiçbir öğrenci LYS’de başarısız olmaz. Öğrenciler hangi derse nasıl çalışmaları gerektiği, 3 ay içinde konuların ve derslerin nasıl toparlanıp başarıya ulaşabilecekleri hakkında öğretmenlerinde de destek alabilirler. Bu konuda tek başlarına mücadele etmek yerine öğretmenleri ve aileleri ile birlikte kendilerine 3 aylık bir süreç hazırlayabilirler’’ diyerek konuşmasını noktaladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.