Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uçak: “Eğitimde yapılan yanlışın telafisi yoktur”

Memur-Sen İl Başkanı ve Eğitim Bir-Sen Muğla Şube Başkanı Önder Uçak, eğitim sistemindeki sınav sistemindeki belirsizliğin kaosa dönüştüğünü belirterek, eğitimde yapılan yanlışlığın telafisinin mümkün olmadığını açıkladı.“Eğitimcilere...

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2017 12:05
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2017 12:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uçak: “Eğitimde yapılan yanlışın telafisi yoktur”

Memur-Sen İl Başkanı ve Eğitim Bir-Sen Muğla Şube Başkanı Önder Uçak, eğitim sistemindeki sınav sistemindeki belirsizliğin kaosa dönüştüğünü belirterek, eğitimde yapılan yanlışlığın telafisinin mümkün olmadığını açıkladı.

“Eğitimcilere kulak tıkanıyor”

Uçak yaptığı açıklamada, “Söz konusu eğitim olunca, herkes konuşuyor, kararlar alınıyor, ancak eğitimcilere kulaklar tıkanıyor. Ortaöğretim ve üniversiteye geçişte milyonlarca öğrenciyi ve aileleri stresten kurtarmak adına sınavlar kaldırıldı. Kaldırıldığı andan itibaren belirsizlikle birlikte stres katlanarak arttı. Paydaşlara danışılmadan, tartışılmadan, altyapı oluşturulmadan ‘yaptım oldu’ mantığıyla hareket edilerek yanlışa düşülmüştür. Hedefleri olan, aylardır sınavlara hazırlanan gençlerin kafası karışmış, neredeyse bütün emekler heba olmuştur. Sınava girecek 8. ve 12. sınıf öğrencileri ile aileleri psikolojik çöküş içerisine girmiş, içinde bulundukları belirsizlik adeta kaosa dönüşmüştür” dedi.

“Hedef yanlışsa sonu da yanlış olacaktır”

Uçak dershanelerin temel liselere ve etüt merkezlerine dönüştürüldüğünü belirterek, “Etüt merkezlerini de kişisel gelişim merkezleri yaparak, sınavlara hazırlanmanın önünü adeta kapattık. Velilere ve öğrencilere tek çare olarak özel okulları adres gösterdik. Özel okul öğrenim desteği ile de bu durumu teşvik ettik. Sorun ortada; Ancak, hedef yanlışsa, sonu da yanlış olacaktır. Yıllarca öğrencilere, müfredat dışında sorular soruldu, daha açık ifade ile okullarda verilen bilgi sınavlar için yeterli değildi. Bunun çözümü ise kaynak kitaplar ve bu işin olmazsa olmazı dershaneler oldu. Dershaneler eğitimi dizayn etmeye başladığında ise çözüm olarak dershanelerin kapatılması, bu ihtiyacın, okullarda sınavlara hazırlama kursları ile giderilmesi düşünüldü. Sorunun kaynağı görüldüğünde ise, müfredata uygun sorularla ve okullarında kendi sıralarında yapılan sınav sistemi getirildi. TEOG bu anlamda müfredata en uygun sınavdı, daha net ifade ile “en masum sınav TEOG’dur” Ancak tüm öğrencileri sınava zorlamak ve tüm öğrencileri aldıkları sınav sonucuna göre yerleştirmek bu masumiyete gölge düşürmüştür” dedi.

“YKS ve MİS sınavı sorunların reçetesi olur mu?”

Sınav esnasında hiçbir sorun yaşamayan öğrenciler ve velilerin yerleştirme sürecinde yaşadıkları soruna çözüm bulamaz, evinin karşısındaki meslek lisesine bile kayıt yaptıramaz hale geldiğini açıklayan Uçak, “Çözüm olarak ise TEOG’un kaldırılmasına karar verildi. Kördüğüme dönen sınav sistemimiz ve bu sisteme bağlı olarak geliştirilen sınav odaklı eğitim. Sürece baktığımızda ise SBS, OKS, OGS, TEOG; ÖSS, ÖYS, LYS sıralanıyor. Şimdi nur topu gibi yeni doğan YKS, bir de MİS sınavı bütün sorunların çözüm reçetesi olarak karşımızda duruyor. İçeriği hala tartışma konusu olan sınavların, uygulama sonrasında tartışmaları daha da büyüyecek ve yeni arayışlar devam ederek, eski sınavlara özlem sözleri sık sık duyulacaktır. Eğitimin malzemesi çocuklarımız! Çocuklarımız geleceğimiz. Onları, hayata ve geleceğe hazırlama, gelişen, değişen dünyadaki yeni sorunlarla başa çıkacakları bilgi ve becerilerle donatma sorumluluğumuz var. Eğitim uzun soluklu bir süreçtir acelecilik ve acemilikle bir yere varılmaz. Eğitimde yapılan yanlışın telafisi yoktur” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.