Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

UAÜ Rektörü Prof. Dr. Yüksek, "Önceliğimiz üniversite üzerindeki algıdan kurtulmak"

Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, "10 bin öğrencisinden, 2 bin 500’ü yabancı, meslek yüksek okulu, tıp fakültesi, hastanesi saygın olan bir üniversite oluşturmak ilk hedefimiz. Üzerimizde geçmiş dönemden kalan bir algı var bunun farkındayız. Ancak UAÜ şu anda devlet kontrolünde, kadrosu yenilenmiş pırıl pırıl bir üniversitedir. Yaptığımız çalışmalarla üzerimizdeki algıdan zaman içinde sıyrılıp kurtulacağız" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2017 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2017 13:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, "10 bin öğrencisinden, 2 bin 500’ü yabancı, meslek yüksek okulu, tıp fakültesi, hastanesi saygın olan bir üniversite oluşturmak ilk hedefimiz. Üzerimizde geçmiş dönemden kalan bir algı var bunun farkındayız. Ancak UAÜ şu anda devlet kontrolünde, kadrosu yenilenmiş pırıl pırıl bir üniversitedir. Yaptığımız çalışmalarla üzerimizdeki algıdan zaman içinde sıyrılıp kurtulacağız" dedi.

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, üniversitenin Markantalya kampüsünde basın mensupları ile bir araya geldi. Başarının en önemli sırrının sevgi olduğunu vurgulayan Yüksek, ülkede kaybedilen en önemli öğelerden birinin de sevgi olduğunu belirtti.

"Sadece bilgi yüklememeliyiz"

Yetiştirilen kaliteli, bilgili insanların meclisi bombaladığını hatırlatan Yüksek, "Halkımıza ateş ettiler, bunların hepsi bilgiliydi. Bilgiden önemli şeyler de varmış. Vatan sevgisi, ülke sevgisi, insan sevgisi, demokrasi anlayışı gibi bir çok şey var. Bizim çocuklarımıza bunları vermemiz gerekir. Sadece bilgi yüklemememiz gerekir" dedi.

"Makam ve mevki için yayın yapıldı"

19’uncu yüzyılın üniversite anlayışında öğretmek, 20’inci yüzyılda ise arge, inavosyan ve yayın anlayışı olduğunu aktara Yüksek, "Biz Türkiye olarak 20’inci yüzyılı hiç yaşamadık. Biz yayın yapmayı, kendi bilgimizi, tüm dünyaya açmak için değil makam mevki yapmak için yaptık. Üçüncü nesil üniversite anlayışında dijital dünyada ürün odaklı üniversiteler ortaya çıkmaya başladı. Yaptığınız yayınla bir ürün üretmiyorsanız yaptığınız işin anlamı yoktur" diye konuştu.

"300-400 bin yabancı öğrenci"

Türkiye’nin çevresindeki ülkelerde sürekli ölümlerin yaşandığına değinen Prof. Dr. Yüksek, "Güçlü bir Türkiye ile çevremizdeki ülkelerle barış içinde bu işi yürütmeliyiz. Bu işin de yolu bizim çevremizdeki ülkelerden 300-400 bin öğrenci getirmemiz gerekir. Bir şeye, dokunmak onunla yaşamak insanların fikirlerini, görüşlerini değiştirebiliyor. Biz bu ülkeye 300-400 bin yabancı öğrenci çekebilirsek, o çocuklar ülkelerine döndüklerinde, bizim dostumuz olurlar, bizimle ilgili olumsuz şeylere müdahil olurlar. İstanbul, İzmir ve Antalya bu proje için başı çeken kentler olabilir. Ticaretimiz gelişir" ifadelerini kaydetti.

"Geçmişle vakit harcamayıp önümüze bakacağız"

Geçmişle vakit harcamayı düşünmediklerinin altını çizen Prof. Dr. Yüksek, "Güçlü bir kadro kuralım, 10 bin öğrenciye sayısına ulaşalım. Akdeniz Üniversitesi var. 10 üniversiteyi kaldıracak potansiyel var Antalya’da. Yabancı öğrencilerin tercih edeceği bir coğrafya var. Yüzde 25 öğrencisi yabancı olan, yüzde 25 eğitim kadrosu yabancı olan bir ortam oluşturalım. Bu üniversite eğitim yaptığı gibi arge inovasyon da yapsın. Toplumun, belediyelerin, STK’ların ihtiyacı olanlarda da eğitim veren, güçlü bir üniversite hedefliyoruz" dedi.

"Şuan 2 bin 500 öğrencisi var"

Üniversite hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Yüksek, "5 fakülte, 2 yüksek okul ve 11 bölüm var. Bu yıl makine ve gastrononomi bölümleri açılacak. 2 bin 500 öğrencimiz var. 380 yabancı, 80 ülkeden yabancı öğrenci var. Bunu sürdürebilmemiz gerekir. Bir çoğu da örgütün okullarından gelen öğrenciler. Bundan sonra yeniden bu ülkelerden nasıl öğrenci getirebiliriz. Tüm bölümlerde İngilizce eğitim yapılıyor, yabancı 30 hoca var. Yabancı hocada seçici davranıyoruz. İtalya, Amerika Polonya’dan hoca var. Suriye ve Libya gibi önemli bilim adamları var. Onları buraya çekip bu süreç içine katmak istiyoruz. 150 kişilik eğitim öğretim kadrosu var. 200’ün üzerinde çalışanı var. 300 dönümlük arazi üzerine kurulu Anadolu Selçuklu mimarisi ile yapılmış. İki yurdumuz var. 60’a yakın öğrenciyi yurtta burslu olarak okutuyoruz. Markantalya binasında 5 kat bize ait tapulu mülkü. Bir ipoteği var, mütevelli heyeti, başkanı onu ödüyor. Her yıl 1 milyon dolara yakın para ödüyor. Üniversiteye bağış yapılmış ama bir tarafa ipotek edilmiş" ifadelerine yer verdi.

"Marka şehir Antalya" diye bir proje yapmak istediklerini kaydeden Yüksek, Antalya’nın tüm tarihi ve doğal güzelliklerinin kente gelen turistlere tanıtımının yapılması yönünde çalışma yapacaklarını belirtti.

"UAÜ Hastanesi"

Tıp fakültesinin yanında bir hastaneyi de bir yıl içinde açmak istediklerini ifade eden Yüksek, lisans ve doktora bölümlerinde büyüme hedeflediklerini vurguladı. Prof. Dr. Yüksek, Tıp Fakültesinde 60 kadar yüksek puanlı, başarılı ve burslu öğrenci almayı ve burayı kanser, organ nakli gibi alanlarda Türkiye’nin bir numarası yapmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

"10 bin öğrenci hedefi"

Öncelikli olarak 3 yıllık hedefleri olduğunu belirten Yüksek, "10 bin öğrencisi, bunun 2 bin 500’ü yabancı öğrencisi olan, meslek yüksek okulu, tıp fakültesi, hastanesi saygın olan bir üniversite oluşturmak ve üzerimizdeki algıyı atmak gibi hedeflerimiz var. Burası devletin kontrolünde olan bir üniversitedir. Bu hedeflere ulaşabiliriz" dedi.

"Büyük bir kan bağışı kampanyası"

Sosyal sorumluluk projelerinde aktif bir şekilde yeralmak istediklerini vurgulayan Yüksek, "18 Mart’ta bir kan bağış kampanyası yapmayı planlıyoruz. Bir de maddi durumu yetersiz bölgelerdeki öğrencilerin giyimini sağlayabilmek hem de onlara üniversitemize tanıtmak amacıyla giyim bölümü açmayı planlıyoruz" diye konuştu.

"FETÖ algısı değişmeli"

Üniversitenin bir FETÖ algısının olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yüksek, "Algı doğru, gözaltına alınan insanlar var. Üniversitenin böyle bir algısı var, kuruluşunda böyleydi. Burası onların kurduğu, organize ettiği, eğitim kadrosunu kurduğu ekipten oluşuyordu. Onların getirdiği öğrenciler vardı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarını üniversiteye davet ederek, sanayicilerin öğrencilerini alarak, el birliği ile bu algıyı kırabiliriz. Çocukların suçu yoktur. Nereye kanalize edilirse oraya giderler. Çocuklara gerçekleri gösterirseniz, onlar inanır onları kazanmamız gerekir. Onları vatan haini yapamayız. Onları zaman zaman paneller ve toplantılarla doğruyu anlatacağız. O gençleri kazanmamız gerekiyor. Biz onları kazanmaktan yanayız. Yabancı öğrencilerden bu örgütün evlerine giden var mı? Yurtlarda kalanları kontrol altında tutuyoruz. Dışarıda bağlantıları var mı? Tespit ettiklerimiz var. Olanı elimizden geldiği kadar çekip yeni öğrenci gelişiyle öğrenci içinde eriyecektir. O çocukları okuldan atamayız. Onları atmak değil, kazanmak çözümdür" açıklamasında bulundu.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından, 5 Ağustos 2016 tarihinde Uluslararası Antalya Üniversitesinde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) operasyonunda, Rektör Prof. Dr. Cihat Göktepe’nin de aralarında bulunduğu 49 kişi gözaltına alınmıştı. Uluslararası Antalya Üniversitesi’ni kuran Gaye Vakfı ise darbe girişiminin ardından kapatılmış daha sonra KHK ile yeniden açılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörlüğüne, Anayasa’nın 130’uncu ve 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddeleri uyarınca mütevelli heyetinin teklifi ve Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü üzerine, 22 Aralık tarihinde Prof. Dr. İsmail Yüksek’i atamıştı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.