Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’de İlk Defa Çocukların Gözünden Dünya

Gazi Üniversitesi Görme Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selda Özdemir, "Gazi Üniversitesi’nde ilk defa artık klinikte yapılan çocuk ve genç değerlendirmelerinde göz izleme teknolojilerini kullanıma merkezimizde açıyoruz"...

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2016 16:18
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2016 16:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gazi Üniversitesi Görme Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selda Özdemir, "Gazi Üniversitesi’nde ilk defa artık klinikte yapılan çocuk ve genç değerlendirmelerinde göz izleme teknolojilerini kullanıma merkezimizde açıyoruz" dedi.
Gazi Üniversitesi Öğrenme, Gelişim, Eğitim, Uygulama Araştırma Merkezi’nin açılışı, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber ve Görme Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç Dr. Selda Özdemir’in katılımıyla gerçekleşti.
Gençlerin ve çocukların öğrenme ve gelişimlerinin değerlendirilmesi amaçlanan İleri Göz İzleme Teknolojileri kullanıma açıldı.
Görme Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özdemir, Merkezde Türkiye’de ilk defa ileri göz izleme teknolojilerini çocukların, gençlerin öğrenme ve gelişimlerini değerlendirmede kullanıma açtıklarının altını çizerek, "Günümüzde çok ileri teknolojileri temsil ediyor göz izleme teknolojileri artık biz çocukların gözlerinden dünyayı takip edebiliyoruz tam anlamıyla. Nasıl öğrendiklerini, nelere dikkat ettiklerini bu sistem aracılığıyla artık birebir çocuklardan aldığımız bilgiyle anlayabiliyoruz, değerlendirebiliyoruz. Türkiye’de sayılı üniversitede göz ve izleme laboratuvarları var ve genel anlamda deneysel çalışmalar için kullanılıyor bu laboratuvarlar ama biz Gazi Üniversitesi’nde ilk defa artık klinikte yapılan çocuk ve genç değerlendirmelerinde göz izleme teknolojilerini kullanıma merkezimizde açıyoruz. Bir yandan da ileri bilimsel araştırmalarımıza merkezimizde devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
"Düzen, tasarım çok amaçlı olarak yapılmıştır, çocukların amaçlı iletişim becerileri olup olmadığını özellikler değerlendirmek için gerçekleştirilmiştir" diyen Doç. Dr. Özdemir şöyle devam etti:
"Renkli oyuncaklar özellikle küçük yaş grubu çocuklar için tercih edilen aynı zamanda bilişsel becerilerinin değerlendirildiği oyuncaklar yani burası sadece bir oyun odası değil. Oyun bağlamında çocukların hangi kavramları, hangi bilişsel becerileri, hangi dil konuşma, problem çözme becerilerine sahip oldukları burada doğal bir ortamda çocuklarla gözleme şansımız var. Aynı zamanda gözlem ünitesine bağlı burası kameralarımız yakında döşendiği zamanda bu sistemlerle kayıt altına alınan çocukların tüm iletişim davranışlarının kodlanması, bilimsel araştırmalarda veri olarak kullanılması mümkün olacak. Burayla beraber yan tarafta gözlem ünitesi ve göz izleme laboratuvarlarımız var. Göz izleme laboratuvarlarımız daha küçükten büyük yaş grubuna kadar çok daha geniş bir yaş skalasında çocukların öğrenme, gelişim, iletişim, sosyal ilgi becerilerini değerlendirebileceğimiz laboratuvarlar ve klinikte biz her iki laboratuvarı da eş güdümlü olarak çocukların değerlendirilmesinde Türkiye’de bir ilk olarak başladık."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.