Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye Yabancı Öğrenciler İçin Çekim Merkezi

Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, “yabancı Öğrenci Seçme Sınavı’nın (yös) Kaldırması, Batı’nın Siyasal Gelişmeler Neticesinde Tercih Edilir Olmaktan Çikmasi, Türkiye’nin Kendi Tanıtımını İyi Yapıyor Olması Ve Türk Hava Yolları’nın Uçuş Ağını Genişletmesi Gibi Gelişmeler Türkiye’yi Yabancı Öğrenci Konusunda Listenin Üst Sıralarına Yükseltti” Dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2016 11:21
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2016 11:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Yabancı Öğrenciler İçin Çekim Merkezi
Eğitimin ekonomideki payı her geçen gün büyürken son yıllarda Türkiye’deki üniversiteler de uluslararası öğrenciler için cazibe merkezi haline gelmeye devam ediyor.
Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, “Yabancı Öğrenci Seçme Sınavı’nın (YÖS) kaldırması, Batı’nın siyasal gelişmeler neticesinde tercih edilir olmaktan çıkması, Türkiye’nin kendi tanıtımını iyi yapıyor olması ve Türk Hava Yolları’nın uçuş ağını genişletmesi gibi gelişmeler Türkiye’yi yabancı öğrenci konusunda listenin üst sıralarına yükseltti” dedi.
Akademik havasıyla bir öğrenci kenti olarak anılan Ankara da son yıllarda uluslararası eğitim piyasasında yıldızı parlayan şehirlerden biri oldu. Yabancı öğrencilerin yanı sıra yabancı öğretim üyelerinin de rotasını çevirdiği Ankara’da bulunan Atılım Üniversitesi’ni 45 farklı ülkeden gelen yabancı öğrenci tercih ediyor. Uluslararası öğrenci ağında Türkiye isminin popüler hale gelmeye başlamasının sebeplerine değinen Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, “Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 2010 yılında yabancı öğrencileri merkezi sınava tabi tutan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’nı (YÖS) kaldırması, yaşanan siyasal olaylar neticesinde özellikle Müslüman ülkelerden gelen gençlerin Batı ülkelerine olan gidişleri büyük ölçüde kısıtlanmasıyla beraber Batı’nın tercih edilir olmaktan çıkması, Türkiye’nin kendi tanıtımını çok iyi yapıyor olması ve Türk Hava Yolları’nın uçuş ağını genişletmesi gibi gelişmeler Türkiye’nin hinterlandı denebilecek Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika’nın tamamında okuyan lise öğrencileri için Türkiye’nin cazibe merkezi haline gelmesine olanak sağladı” açıklamalarında bulundu.
45 FARKLI ÜLKEDEN ÖĞRENCİ ATILIM ÜNİVERSİTESİ’NDE ÖĞRENİM GÖRÜYOR
Atılım Üniversitesi’nde hem öğrencisiyle hem de akademik kadrosuyla uluslararası bir üniversite olmayı hedeflediklerini de belirten Prof. Dr. Üçtuğ, “Yabancı öğrenci oranımız okulun yüzde 10’u civarında. Hedefimiz bunu yüzde 15’lere taşımak. Çünkü hem öğrencisiyle hem akademik kadrosuyla uluslararası bir üniversite olmayı hedefliyoruz. Yurtdışından öğretim elemanı kazanmak için çaba sarf ediyoruz. Yabancı öğrencimizin çoğunluğu yükseklisans ve doktora programlarına kayıtlılar. Şuan itibariyle 45 farklı ülkeden öğrenci öğrenim görüyor” dedi.
“ULUSLARARASI BİR ORTAM OLUŞTURDUK”
Bazı ülkelerden katılımın çoğunlukta olduğunu dile getiren Üçtuğ, “Ama birkaç ülkede yoğunluk çok fazla. Örneğin Libya, devlet burslusu olarak çok fazla öğrenci gönderiyor. Amacımız hem sayıyı artırmak hem de gelen öğrencilerin ülkelerini daha geniş bir yelpazeye taşımak. Bu anlamda tanıtım faaliyetlerimiz devam ediyor, arkadaşlarımız sürekli uluslararası fuarlara katılıyorlar. Atılım Üniversitesi’nin artılarından biri programların çoğunun İngilizce dilinde eğitim yapıyor olması. Bu uluslararası öğrencilerin gelmesini kolaylaştırıyor çünkü Türkçe bilmelerine gerek yok. Özellikle Orta Doğu’dan İngilizce bilmeden gelirlerse onları da İngilizce hazırlık programımıza kaydediyoruz. Aynı zamanda bir yandan da İngilizce öğrenmiş oluyorlar. Bu şekilde uluslararası bir ortam oluşturduk ve oluşturmaya da devam ediyoruz” diye konuştu.
Üniversite bünyesindeki yabancı öğrencilerin okul içinde ve dışında sorunlarını çözmek, sosyalleşmelerini sağlamak gibi amaçlarla kurulan Erasmus Student Network Atılım’ın Başkanı Uluslararası İlişkiler Bölüm öğrencisi Kerem Can Erikgenoğlu, “Atılım Üniversitesi Ankara’daki vakıf üniversiteleri arasında en çok tercih edilenlerden biri. Çünkü buradaki kampüs yaşamı bizim için çok iyi ve bütün öğrenciler bize istediğimiz zaman yardımcı oluyor. O yüzden yabancı öğrenciler arasında tercih sebebi olabiliyor. Akademisyenler açısından da gayet iyi olduğunu biliyoruz. Partilerin yanı sıra sosyal sorumluluk projelerimiz de oluyor. Örneğin down sendromlu öğrencilerin gittiği bir müzik okulunda birlikte eğlence yaptık. Okulumuzun kütüphanesiyle birlikte Sincan’da cezaevindeki çocuklar için kitap bağışında bulunduk. Huzurevi ziyaretlerimiz oldu, çocuk haklarını koruma gününde kreş ziyaretimiz oldu, öğrenciler çok mutlu oldu. Öğretmenler Günü’nde bir ilkokulu ziyaret ettik. Böyle günlerde kendilerinin unutulmadığını göstermek bizler için çok mutluluk verici oldu. Uluslararası öğrenciler için de çok farklı deneyimler oluyor” dedi.
Türkiye’yi tercih etme nedenlerini anlatan Atılım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Ellaha Saallehi, “Afgan’ım ama Almanya’da doğup büyüdüm. 6 aydır Türkiye’de yaşıyorum. Ağabeyim Türkiye’de yaşıyor o yüzden burayı tercih ettim. Ev bulma, birlikte yaşama gibi özellikle başka ülkede yaşayanlar için büyük problem olabilecek konuları aileyle çözmek daha kolay oluyor. Özellikle bayanlar için tek başına yaşamak zor. Ben yaşamak için ailesine ihtiyaç duyan bir insanım. Gelmeden önce Türkiye’yle ilgili biraz bilgim vardı. Mesela burada çok rahat edeceğimi düşünüyordum. Türk insanları hakkında çok açık görüşlü olduklarını ve Müslüman olduklarını biliyordum. Ben de Müslümanım. Okulda ESN Erasmus Kulübüne üyeyim. Onlarla birlikte birçok sosyal sorumluluk projesi ve eğlenceli etkinlikler yapıyoruz” diye konuştu.
Libya’dan gelen İşletme Bölümü öğrencisi Abdul Samad Jalal ise “Türkiye’de yaşamak benim için çok farklı bir deneyim oldu, bu deneyimi yaşamak için 3 senem daha var. Çünkü Türkiye bizim kültürümüze çok daha yakın. Buraya ailemle birlikte geldim. Türkiye’de insanlar senin dilini anlamasa bile sana bir şekilde yardımcı olmaya çalışıyorlar. O yüzden burada mutluyum ve ailemle beraber okul bittikten sonra da burada yaşamak için plan yapıyoruz. ESN Grubundaki arkadaşlar bize çok yardımcı oluyor. Kreş ziyaretleri, müze ziyaretleri yapıyoruz, birbirimizin evlerinde toplanıyoruz. Bunlar bizim için güzel faaliyetler” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.