Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Geylan: “Eğitimde reforma ehil yöneticiler iş başına getirilerek başlanmalıdır"

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Türk eğitim sisteminde yaşanan başarı tablosuna dikkat çekerek, başarısızlığın nedenlerini sıraladı.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2020 23:00
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2020 23:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Türk eğitim sisteminde yaşanan başarı tablosuna dikkat çekerek, başarısızlığın nedenlerini sıraladı.

2002 yılından bu yana geçen süreçte 18 yıldır tek başına iktidar olan AK Parti’nin eğitim sistemine yaptığı katkılardan bahseden Geylan, buna rağmen yaşanan başarısızlığa dikkat çekti. Okul müdürlüğünden, MEB üst düzey bürokrasisine kadar tüm eğitim yönetiminin, sadece liyakat esasına göre ve adalet üzere kurgulanmış bir sistemle tayin edildiğini dile getiren Geylan, durumun elzem olduğunu aktardı. Geylan, 2019-2020 eğitim öğretim yılı içerisinde Türk Eğitim Sen’in tespitlerine göre elde edilen verileri de açıkladı. Bu veriler ışığında; ülke genelinde vekaleten görev yapan 185 ilçe milli eğitim müdürünün 148 tanesinin bir sendika üyesi olduğunu, geçici görevli 534 şube müdürünün 434’ünün, 940 proje okulu müdürünün 829’unun yine aynı sendikanın üyesi olduğunu, son iki yıl içerisinde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un eğitim kurumu yöneticileri için yazılı sınav uygulaması getirmesinden önce Türkiye genelindeki okul yöneticilerinin yüzde 75’inden fazlasının da yine aynı sendikanın üyesi olduğunu bildiren Geylan, “Siz eğitim yönetimini sendika/vakıf/cemiyet görünümlü paralel yapılara mahkum bırakırsanız, eğitimi yönetemezsiniz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği, “18 yılda her alanda tarihi eserlere ve hizmetlere imza attığımızı ama eğitim ve öğretimde arzu ettiğimiz ilerlemeyi sağlayamadığımızı düşünüyorum" tespitinin temel nedenlerini oluşturduğunu söyleyen Geylan, Sayıştay’ın raporunu da değerlendirdi.

Türkiye’nin eğitim alanında hak ettiği başarıyı yakalayabilmek için ilk düğmeyi doğru iliklemesi gerektiğini söyleyen Geylan, “İlk düğme ise liyakat esasına göre ve adaletle tanzim edilmiş yönetici atama sisteminin ihdas edilmesi ve eğitim yönetiminin paralel yapıların tahakkümünden kurtarılmasıdır. Yani reform, ehil yöneticileri işbaşına getirerek başlamalıdır. Türkiye bunu hak ediyor” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.