Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TİKA’dan Kamerun’un Eğitim Altyapısına Teknik Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kamerun’da lise bitirme ve üniversite sınavlarını düzenleyen Bakalorya Ofisinin altyapısının güçlendirilmesi amacıyla teknik ekipman yardımı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 06.07.2020 16:43
Haber Güncellenme Tarihi: 06.07.2020 16:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kamerun’da lise bitirme ve üniversite sınavlarını düzenleyen Bakalorya Ofisinin altyapısının güçlendirilmesi amacıyla teknik ekipman yardımı yapıldı.

TİKA Yaoundé Ofisi tarafından, Kamerun Bakalorya Ofisinin teknik altyapısının güçlendirilmesi amacıyla 15 adet bilgisayar, 15 adet yazıcı, 15 adet invertör (Onduleur) ve 1 adet taşınabilir bilgisayar ve 2 adet tarayıcıdan oluşan teknik ekipman yardımı yapıldı. Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında sosyal mesafe kuralına uyularak Bakalorya Ofisi bahçesinde gerçekleştirilen teslim törenine Türkiye’nin Yaounde Büyükelçisi Ayşe Saraç, Kamerun Orta Öğretim Bakanı Prof. Pauline Nalova Lyonga, Bakalorya Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı Mme Catherine Ndoumbe Manga, Ofis Direktörü Minkoulou Etienne ve TİKA Yaounde Koordinatörü Dr. Mehmet Yazgan katıldı.

Kamerun Orta Öğretim Bakanı Prof. Pauline Nalova Lyonga, törende yaptığı konuşmada Kamerun ve Türkiye arasında 2010 yılında cumhurbaşkanları düzeyinde karşılıklı ziyaretlerle başlayan stratejik ortaklığın özellikle eğitim camiasında bu tür desteklerle somut örneğini görmekten mutlu olduklarını ifade etti. Bakan Lyonga, eğitim alanında Türkiye’nin Kamerun’da gerçekleştirdiği faaliyetleri yakından takip ettiğini belirterek, bu desteğin kendileri için önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin Yaounde Büyükelçisi Ayşe Saraç da Türkiye’nin insani yardımlarda dünyanın en cömert ülkesi olduğunu vurgularken, TİKA Yaoundé Program Koordinasyon Ofisinin 2010 yılından bu yana eğitim, sağlık, tarım ve hayvancılık, kadın istihdamı, su sanitasyonu ve insani yardımlar gibi alanlarda örnek projelere imza attığını belirtti. Büyükelçi Saraç, Bakalorya ofisinin modernizasyonu projesi ile Kamerun’daki öğrencilerin nitelikli eğitim olanaklarına ulaşımının kolaylaşacağını söyledi.

Kamerun’da başta eğitim olmak üzere sağlık, tarım, hayvancılık ve insani yardım alanlarında projeler gerçekleştirdiklerini belirten TİKA Yaounde Program Koordinatörü Dr. Mehmet Yazgan Bakalorya Ofisi’nin teknik altyapısının güçlendirilmesinin üniversiteye giriş sınavları öncesinde kurumun hizmetlerinin daha etkin ve verimli şekilde sürdürülmesine katkı sağlayacağına dikkat çekti.

Bakalorya Ofisi, Kamerun’un ÖSYM’si

1994 yılından beri faaliyet gösteren ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) muadili olan Kamerun Bakalorya Ofisi, Kamerun’daki frankofon okulların sınav organizasyonlarının düzenlenmesi, öğrenci belge ve diplomalarının hazırlanıp dağıtımı, eğitim sisteminin seviye değerlendirmesinin yapılması gibi işlevleri üstleniyor. Her yıl yaklaşık 400 bin üniversite adayı lise öğrencisinin bitirme sınavlarını (bakalorya) ve üniversiteye girişleri ile ilgili işlemleri takip eden kurum, ayrıca her yıl yaklaşık 200 bin adayın katıldığı çıraklık eğitimi sertifikası verilmesi ile ilgili işlemleri de yürütüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.