Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TEOG Öncesi Uzman Psikiyatristten Öğrencilere Kritik Uyarılar

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı(TEOG) 27-28 Nisan’da, 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilecek. Sınav öncesi öğrencilere oluşabilecek kaygı ve strese karşı tavsiyelerde bulunan Turgut Özal Üniversitesi...

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2016 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2016 11:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı(TEOG) 27-28 Nisan’da, 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilecek. Sınav öncesi öğrencilere oluşabilecek kaygı ve strese karşı tavsiyelerde bulunan Turgut Özal Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı uzmanlarından Prof. Dr. Pınar Yurtbaşı, "Sınava hazırlanırken ve sınava girerken heyecanlanmak son derece doğaldır. Bu heyecanın çok fazla olması, sınav kaygısı olarak adlandırılır ve öğrenciler arasında oldukça yaygındır. Sınav kaygısı çalışmayı engelleyebilir, öğrenmeyi ve hatırlamayı zorlaştırabilir" dedi.
"Sınav kaygısı üstesinden gelinebilir ve düzeltilebilir bir sorundur" diyen Yurtbaşı, sorunun bilinmesi halinde daha kolay baş edilebileceğini belirtti.
Yurtbaşı sözlerini şöyle sürdürdü: "Sınav öncesi ve sınav sırasındaki fiziksel gerginliğin üstesinden gelmek için odaklanmış solunum, rahatlamanıza ve enerjinizi artırmanıza yardımcı olur. Ciğerlerinizdeki tüm havayı boşaltmakla başlayın. On saniyede yavaşça nefes verin. Akciğerlerinizin tamamıyla boşaldığını hissedene kadar, nefes vermeye devam edin. Sekize kadar sayarak burnunuzdan nefes alın. Omuzlarınızı aşağıya indirin ve göğüs kafesini doldurmaya odaklanın. Genişlediğini hissettiğinizde, karnınızı içine doğru itmeye başlayın. Göğüs kafesiniz aşağıya indikçe ve aşağı taraftaki basınç arttıkça vücudunuzun alt tarafının da genişlediğini hissedeceksiniz. Yavaşça nefes verin, sanki bir muma üflermiş gibi. Solunuma bu şekilde odaklanmak zihnin odaklanmasına da yardımcı olur."
-SINAV BOYUNCA OLUMLU TAVRINIZI KORUYUN
Prof. Dr. Yurtbaşı sınavlarda stres ve kaygı gibi olumsuz sonuç doğurabilecek psikolojik durumları ortadan kaldırmak noktasında genel önerilerini şu başlıklarda sıraladı:"Hazırlanarak gelin, geç kalmayın, zamanından önce sınav yerine varmış olun. Tüm test boyunca olumlu tavrınızı koruyun. Kaygılı hissetmeye başlarsanız rahatlamak için birkaç kez derin nefes alıp verin. Dikkatinizi kendi kağıdınıza verin. Sınav sorularını ilk gördüğünüzde, tüm sorulara çabucak bir göz atın ki zamanınızı daha etkin bir şekilde kullanabilesiniz. kolay soruları cevaplayarak sınava başlayın. Bu, size güven verir ve sınavın geri kalanı için zaman kazandırır. Tek bir soru için çok fazla zaman harcamamaya çalışın. Acele etmeden hızınızı kendinize göre ayarlayın. Sorunun tamamını okuyun ve anahtar kelimeleri arayın. Zor sorulara geri dönün. Kolay soruları yaparken, bilinçaltınız zor soruları bir yandan cevaplamaya çalışıyor olacaktır. Ayrıca, sonraki sorularda, öncekileri çözmenize yarayacak faydalı ve gerekli bilgiler olabilir. Sizden önce bitiren olursa endişelenmeyin. Kendi sınavınıza odaklanın.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.