Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TED Üniversitesi İlk Mezunlarını Verdi

Ankara’da 2009 yılında kurulan TED Üniversitesi (TEDÜ), ilk mezunlarını coşkulu bir törenle uğurladı. Mezun olan 18 lisans ve yükseklisans öğrencisi, aileleriyle birlikte mezuniyet heyecanını yaşadı.TEDÜ Amfi Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen...

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2016 11:41
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2016 11:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ankara’da 2009 yılında kurulan TED Üniversitesi (TEDÜ), ilk mezunlarını coşkulu bir törenle uğurladı. Mezun olan 18 lisans ve yükseklisans öğrencisi, aileleriyle birlikte mezuniyet heyecanını yaşadı.
TEDÜ Amfi Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen mezuniyet törenine, TEDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, TEDÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Tarımcılar, TEDÜ Kurucu Rektörü ve TEDÜ Mütevelli Heyeti Üyesi Öktem Vardar, TEDÜ Mütevelli Heyeti Üyesi Filiz Akın, öğretim üyeleri, öğrenciler ve aileleri katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan TEDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Pehlivanoğlu, TED’lilerin hayaller kurduğunu ve bu hayallerinin peşinden koştuklarını belirterek, hayalleri olanların her zaman anıları olanların önünde olduğunu söyledi. Pehlivanoğlu, “Biz TED’liler olarak hayaller kurduk, bu ülkenin her tarafında 88 yıl önce yüklenilmiş vizyonu götürmemiz lazımdır dedik. Bugün Türkiye’nin her tarafında okullar açıyoruz. Biz TED’liler olarak hayaller kurduk, sadece bizim çocuklarımızın iyi olması yetmez, bu ülkenin kalkınması için her evladımızın eğitim hakkına sahip olması lazım, özellikle yoksulların sahip olması lazım dedik. Türkiye’nin her tarafındaki yoksul evlatlarımıza el uzatmaya çalışıyoruz” dedi.
“BUGÜN BİZİM İÇİN BİR BAYRAM GÜNÜ”
TED Üniversitesi olarak başka bir hayallerinin daha olduğunu belirten Pehlivanoğlu şunları söyledi:
“TED’de bir üniversite kurmak bizim hayalimizdi. Bu hayal aslında çok tartışıldı. Paneller yapıldı, fikirler tartışıldı ama bir adım gerekiyordu. Bu adım belki de bir cesaret gerektiriyordu, ciddi riskler taşıyordu. Ama biz ben ve çalışma arkadaşlarım ağabeylerimizin ve büyüklerimizin destekleriyle buna karar verdik. Tabiiki sadece karar vermek gerekmiyordu, bir kaptan gerekiyordu. Ne kadar mutluyum ki Öktem Vardar hocamız gibi bir kaptan bulduk ve onla ilk adımı attık. Bugün bu üniversiteyi kurarken bir ilhamı olan bir üniversite kurmaya çalıştık. Tutkusu olmadan maaşla hocalık yapan birinin verimli olamayacağını bilerek tutkulu hocalarla çalıştık. Biz TED’liler bugün hayallerimizin meyvelerini topluyoruz. Bugün bizim için bir bayram günü. İlk mezunlarımızı veriyoruz. Kaliteye önem veren, 21. yüzyılın nesillerini yetiştirmeye çalışan bir üniversitede ilk mezunlarımız az oluyor ama onlar bizim gurur kaynağımız, onurumuz, bu üniversitenin şerefi.”
TEDÜ Rektörü Prof. Dr. Tarımcılar ise, düzenlenen mezuniyet töreninde genç, çağdaş ve istisna bir üniversitenin, genç, çağdaş ve istisna öğrencilerini mezun verdiklerini belirterek, “Sizler istisna öğrencilersiniz, çünkü daha bu üniversite bir fikirken buraya güvendiniz. Siz bu üniversitenin vizyonuna öncü bir düşünceyle kapılarından içeri girdiniz. İnisiyatif aldınız, risk aldınız ve bu nedenle sizler bizim kurucu mezunlarımızsınız. Her neslin kahramanları vardır, tarihe geçerler bunlar. Kişilikleri, düşleri şekillendirir toplumların bireylerini. Atatürk’tür bunlar, Nazım Hikmetler, Pablo Nerudalar, Ingrid Bergmanlar. Bunlar benim kahramanlarım, sizinki farklı olabilir” ifadelerini kullandı.
“ÜNİVERSİTEDE ALDIĞINIZ YETKİNLİK, BECERİ VE BİLGİLER SİZLERİ BİR DÜNYA ŞAMPİYONUNUN MEYDAN OKUMASINA ORTAK EDEBİLİYOR”
Konuşmasına Muhammet Ali’nin ‘Nereye gittiğimi biliyorum ve doğrunun ne olduğunu da biliyorum. Ben senin istediğin birisi olmak zorunda değilim, ben benim istediğim kişi olma özgürlüğüm var’ sözleriyle devam eden Tarımcılar, şunları kaydetti:
“Bu söylem biraz iddialı bir söylem. Bunu yapabilmek için arkanızda dayanağınız olması gerekiyor. Muhammet Ali’nin bir dayanağı yoktu eğitiminden dolayı. Ama o bir dünya şampiyonuydu. Bu ona bu söylemi yapabilme hakkını verdi. Benim de iddiam şudur ki; bir TED Üniversitesi mezunu olarak aynı şekilde aynı rahatlıkta bu söylemi yapma hakkınız vardır. Çünkü sizler istedikten sonra gideceğiniz yeri seçebilecek, doğruyu bulacak, en azından onu araştırma yetilerine sahip kişilersiniz. Çünkü bu üniversite sizlere kendinizi tanımayı, doğruyu bulma alışkanlıklarını verdi. Üniversitede aldığınız bu yetkinlik, beceri ve bilgiler sizleri bir dünya şampiyonunun meydan okumasına ortak edebiliyor. En azından o özgüveni sizlere verebiliyor olmalı. Sizlerden hedefinizin ne olduğunu bilmenizi, gerçeğin ne olduğunu bilmenizi istemiyoruz. Çoğumuz bunu bilmiyor, halen biz de onu arıyoruz. Ancak sizler bir üniversite mezunu olarak bu sorulara cevap arama, araştırma, keşfetme ve düşündüklerinizi ifade edebilme yetilerine sahipsiniz. Sizlerin artık başkalarının size ne olmanız gerektiğini söylemenize ihtiyacınız yok, siz ne yapmak istediğinizi biliyorsunuz, bunu öğrendiniz.”
“ÇOĞU ÜNİVERSİTE GİBİ ÖĞRENCİ ALMADA ACELECİ OLMADIK”
TEDÜ Kurucu Rektörü ve TEDÜ Mütevelli Heyeti Üyesi Vardar, yola TED Üniversitesi’ne ilk giren lisans öğrencileriyle beraber çıktıklarını ve üniversiteyi onlarla kurduklarını dile getirdi. Vardar, “Ben göreve 1 Haziran 2011’de başlarken, ilk öğrencilerimizi almadan önce mümkün olduğunca hazırlanmamız gerektiğini söyledim. Kendimize bir buçuk yıl zaman tanıdık. Çoğu üniversite gibi öğrenci almada aceleci olmadık. Benim dönemimdeki öğrencilere hep kurucu öğrenciler dedim” şeklinde konuştu.
"Eğitim-öğretim ve onun sonucu olan mezuniyet töreni ve diploma verilmesi üniversitenin tartışılmaz, ön önemli görevidir” diyen Vardar, “2012 yılında siz daha yeni girdiğiniz de akademik takvime o yıl için mezuniyet tarihi koymuştuk. Tabi o yıl mezun olan olmayacaktı ama biz bu alışkanlığı yani mezuniyet olayına hazırlanmayı en baştan gündeme koyalım istedik. Ne mutlu ki şimdi o an geldi” dedi.
“TÜRK YÜKSEK ÖĞRENİM SİSTEMİNİ GENELDE BAŞARILI BULMUYORUM”
Türk yüksek öğrenim sistemini genelde başarılı bulmadığını vurgulayan Vardak, “Zaten küresel rekabet endeksinde ülke olarak 140 rakip arasında son dört yılda 43-51 bandında iken, yüksek öğretimin kalitesi alanında 95’inci sıradayız. Reklam ve algı yönetimi kargaşasında, derslerin içeriği, bilginin uygulanabilmesi ve değerlendirme sistemi hep ikinci planda kalıyor. Mezun profilleri genelde eksik ama görmezden geliniyor. Bu nedenle bilgi, beceri, davranış kazanımları dışındaki unsurlar işe almada devreye girebiliyor. Size tavsiyem her zaman uluslararası başarı endekslerine göre pozisyon alın, kendinizi dünya vatandaşı olarak görün. Sizler iyi eğitim aldınız, kendinize güvenin ve kendinizi sürekli geliştirin. Öğrenmenin yaşı yok, eğer bu yarışmacı dünyada kendinize yer açmak istiyorsanız kendinizi sürekli geliştirmek zorundasınız” değerlendirmesinde bulundu.
Protokol konuşmalarının ardından üniversiteyi birincilikle bitiren Mimarlık Fakültesi öğrencisi Çağrı Koçer’e hediyesi takdim edildi ve ardından mezun olan öğrencilere diplomaları verildi. Hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından mezuniyet töreni sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.