Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şermin Çarkacı’ya Antalyalılardan Yoğun İlgi

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Mutlu Oyunlar Mutlu Çocuklar’ etkinliğinde yazar Şermin Çarkacı, Antalyalılarla buluştu.Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Müzeler Daire Başkanlığı’na bağlı Oyuncak Müzesi tarafından AKM’de...

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2016 11:54
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2016 11:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Mutlu Oyunlar Mutlu Çocuklar’ etkinliğinde yazar Şermin Çarkacı, Antalyalılarla buluştu.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Müzeler Daire Başkanlığı’na bağlı Oyuncak Müzesi tarafından AKM’de ‘Mutlu Oyunlar, Mutlu Çocuklar’ semineri düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan yazar Şermin Çarkacı, çocuklarla ilgili deneyimlerini anlattı. Seminere Antalyalılar özellikle anne ve anne adayları yoğun ilgi gösterdi.
OYUN ÖNEMLİ
Çocuklarla oyun oymayı sevdiği için kendisine ‘Oyuncu Anne’ adını takan ve çocuklarıyla nitelikli zaman geçirmek isteyen annelere rehberlik edecek bir de kitap yazan üç çocuk annesi Şermin Çarkacı, iki saat süren konuşmasında çocukların zihinsel, fiziksel gelişiminde ve anne ile olan iletişiminde oyunun önemine dikkat çekti.
KENDİ ÇOCUKLUĞUNUZU HATIRLAYIN
Çarkacı, konuşmasında yetişkinlerden kendi çocukluklarını hatırlamalarını isteyerek “Sizler nelerin yapılmasından hoşlanırdınız, nelerden hoşlanmazdınız. Hangi anları, hangi kişileri nasıl anımsıyorsunuz. Geçmişe dönüp bir bakın. Çok eski değil, hepiniz 20-25 yıl önce birer çocuktunuz. Bu bilmediğiniz ya da şu an unutmuş olduğunuz bir şey değil. Sizler birer çocukken size nasıl davranılmasından hoşlanıyorsanız, çocuklarınıza öyle davranın lütfen” dedi.
KARAKTER OLUŞUMU 42 YAŞINDA TAMAMLANIYOR
Yazar Şermin Çarkacı, insanın zihinsel gelişim sürecine değinerek, “Bir insanın zihinsel gelişiminin yüzde 90’ı 0-6 yaş arasında tamamlanır. Kişilik oturma yaşımız 42’dir. Bu altı yılı çok verimli, sağlıklı geçirirseniz eğer bu süreci kısaltabiliyorsunuz. Bu altı yıl toplamda 2 bin 190 günümüzü alıyor. Aslında bakarsanız bir insan hayatı için kısa bir süre. Ama biz bu süreyi acaba çocuk doydu mu? Uykusunu uydu mu? Yaşıtları kadar büyüdü mü? gibi şeylere takılarak geçirerek asıl önemli olan şeyleri atlıyoruz. 0-6 yaş için özellikle 2 bin 190 gün çok önemli “diye konuştu.
TV YERİNE KİTAP
Yazar Şermin Çarkacı, çocukların zihinsel gelişim sürecinde ilgi alanlarına göre aktivitelere yönlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Zihinsel gelişim sürecinde çocukların çok fazla kurs ve aktivitelere gitmesi çocuk için verimli olamayabilir. İlgi alanı tespit edilip ona göre birkaç tane kursa gönderilmesi daha faydalı olacaktır” dedi.
Çocuklara televizyon yerine kitap okunmasını tavsiye eden Çarkacı, bazı annelerin televizyonu eğitici araç olarak kullanmasının yanlış olduğunu ifade etti.
DİKKAT VE KONSANTRASYON GEREKEN HAREKETLER YAPTIRIN
Çarkacı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Çocuğunuzun ne zaman konuştuğunu, ya da yürüdüğünü biliyor ve hemen fotoğraflıyorsunuz. Ama biliyor musunuz? ki parmaklarını kullanma becerisini ne zaman kazandı? Mesela el ve parmaklarındaki küçük kas gruplarını kullandığı, kalem ya da fırça tutmak, makasla kesmek, fermuar açmak, ayakkabı bağını bağlamak, düğme iliklemek, çatal bıçakla yemeye çalışmak onun gelecek tüm yaşamını etkileyecek davranışlardan. Ona bu ve benzer motor hareketleri öğrenebileceği etkinlikler yaptırın. Mesela ben çocuklarıma evde pirinç ve mercimekleri bir tepsiye koyarım, oyunla karışık ayıklarlar. Sizlerde yapabilirsiniz. Düğmeleri yere döküp, renklerine göre toplamalarını isteyebilir ya da boncuk dizdirebilirsiniz. Genelde dikkat ve konsantrasyon gerektiren hareketlerdir. İnce motor hareketler, el-göz koordinasyonu için çok önemli. Biliyor musunuz, ABD’de silikon vadisinde tüm o büyük bilişim devlerinin CEO’larının çocuklarının gittiği kolejde hiç bilgisayar ya da tabletle etkinlik yok. Onlar işte tam burada saydığım işleri etkinlik olarak yapıyorlar.”
Çarkacı seminerin ardından AKM fuayesinde ailelerle sohbet ederek aynı zamanda kitaplarını imzaladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.