Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel Haber) LYS Öncesi Öğrencilere Önemli Tavsiyeler

Öğrencilere üniversitelerin kapılarını açacak Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) sayılı günler kala, Eğitimci Yazar Nesibe Aydın velilere, "Sınav günü kendi gerginliklerini ve streslerini çocuklarına yansıtmasınlar" tavsiyesinde...

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2016 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2016 15:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Öğrencilere üniversitelerin kapılarını açacak Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) sayılı günler kala, Eğitimci Yazar Nesibe Aydın velilere, "Sınav günü kendi gerginliklerini ve streslerini çocuklarına yansıtmasınlar" tavsiyesinde bulundu.
LYS 18-19 Haziran’da yapılacak oturumlarla başlayıp 25-26 Haziran’daki oturumlarla son bulacak. Sınava sayılı günler kala öğrencilere tavsiyelerde bulunan Eğitimci Yazar Nesibe Aydın, öncelikli olarak çocukların sağlıklarına ve beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Sınava girecek öğrencilerin aynı zamanda uyku düzenlerine de dikkat etmeleri tavsiyesinde bulunan Aydın, "Tehlikeli aktivite ve sporlardan uzak durmaları gerekiyor. Öğrencilerimizin her sabah kuvvetli bir kahvaltı yapmaları gerekmektedir. Kahvaltıda özellikle taze sıkılmış portakal suyu veya süt içmelerini öneriyorum. Akşam 23.00-23.30 gibi yatmaları ve sabah 07.00-07.30’da kalkmaları gerekmektedir. Sınava girecek öğrencilerimizin güneşli havalarda dışarıda fazla kalmamalarını istiyoruz" diye konuştu.
ÖĞRENCİLER LYS’YE SAYILI GÜNLER KALA DERS ÇALIŞMAYA DEVAM ETMELİ Mİ?
Çocukların sınav gününden bir önceki güne kadar ders çalışmayı bırakmamaları gerektiğini kaydeden Aydın, "Günde 4-5 saat çalışmaya devam edebilirler. Bu çalışmalarında hiç bilmedikleri bir konuyu öğrenmeye çalışmasınlar. Ancak bildikleri ve eksik oldukları konulara yoğunlaşsınlar. Deneme çözerek eksiklerini tespit edebilirler. Son gün ise çok önemlidir. O gün de yine sabah kalktıklarında her zamanki kahvaltılarını yapsınlar. Eğer ders çalışmak istemiyorlarsa çalışmasınlar. Gazete, dergi okuyabilir, çok fazla televizyonun karşısında kalmamak kaydıyla sevdikleri bir programı izleyebilirler. Bunun dışında ise 40-45 dakikalık yürüyüş yapabilirler. Ancak akşam en geç 20.30-21.00 civarında evde olmaları gerekmektedir. Son gün ve ondan önceki günlerde çocuklarımızın dışarıda yemek yememelerini tavsiye ediyoruz. Hiç yemedikleri bir yemeği yememeleri, hiç içmedikleri bir içeceği içmemeleri gerekmektedir. Son gün de saat 23.00-23.30 gibi yatmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
"STRES YAPMAMAK İÇİN NEFES EGZERSİZİ YAPIN"
Öğrencilerin ders çalışırken veya dinlenirken çok fazla gerildiklerinde temiz havaya çıkmalarını öneren Aydın, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Ekşi elma, erik, ayva gibi yiyeceklerden tüketsinler. Bu onların rahatlamalarını sağlayacaktır. Bunun dışında en önemli faktör ise nefes egzersizidir. İster otururken, ister ayakta burnundan karnı şişene kadar derin nefes alacak ve sonra ağzından yavaş yavaş aldığı nefesi verecek. Bu durumda öğrencilerimiz büyük ölçüde rahatlayacaktır."
"BÜTÜN AİLE SINAV YERİNE GİTMESİN"
Sınavdan önceki gece öğrencilerin sınava götürecekleri evrakları hazırlamaları ve görebilecekleri bir yere koymaları gerektiğini söyleyen Aydın, "Velilerimizin de hassas ve duyarlı olmalarını istiyoruz. Lütfen hem sınav öncesi günlerde hem de sınav günü kendi gerginliklerini ve streslerini çocuklarına yansıtmasınlar. Son derece normal davranmaya çalışsınlar. Bütün aile cümbür cemaat sınav yerine gitmesin. Sınav yerine en geç 09.30’da ulaşmaları gerekmektedir. Sınav öncesinde oradaki gözetmenler tarafından bilgi verilecek. Eğer heyecan düzeyi çok yüksekse nefes alıp verme egzersizi yaparak rahatlasınlar" dedi.
"ZOR SORUYU YAPAN DEĞİL ÇOK SORU YAPAN KAZANACAK"
Öğrencileri, sınav anında yapamadıkları soruların üzerinde fazla durmamaları noktasında uyaran Aydın, şunları söyledi:
"Her bölümün sınavı ayrıdır. Süre konusunda çok sıkıntı yaşamayacaklardır. LYS’de süre problemi yok. Örneğin matematik sınavında her bir soruya 1.5 dakika, geometrik sınavında ise her bir soruya 2 dakika süre düşüyor. Bunun için normal zamandaki hızları nasılsa aynı hızla çözmeleri gerekmektedir. Öğrencilerimizin yavaş çözeyim, hızlı çözeyim gibi bir psikoloji içine girmemeleri gerekir. Eğer sınavın ortasında veya sonuna doğru soruyu okuduğunda algılayamadığını fark ederse bu durumda hemen kağıdı kalemi bıraksın, arkasına yaslansın, gözlerini kapatsın ve nefes alıp verme egzersizini yapsın. Bu en fazla zaten 1-2 dakika sürecektir. Sınav anında turlama tekniğini kullanmalarını öneriyoruz. Yani yapamadıkları sorulara fazla takılmasınlar, uğraşmasınlar. O sorulara işaret koyup yapabildiklerini yapıp garantiye alsınlar. Çünkü zor soruyu yapan değil çok soru yapan kazanacak."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.