Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(Özel) Gönül elçileri Türkiye’den aldıkları eğitimi ülkelerine aktarmak istiyor

Anadolu Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama Ve Araştırma Merkezi (tömer) Öğrencileri, Yaklaşık Bir Yıldır Aldıkları Türkçe Eğitimlerin Ardından Bölümlerine Geçmenin Mutluluğunu Yaşıyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2019 09:53
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2019 09:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
(Özel) Gönül elçileri Türkiye’den aldıkları eğitimi ülkelerine aktarmak istiyor

Anadolu Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) öğrencileri, yaklaşık bir yıldır aldıkları Türkçe eğitimin ardından bölümlerine geçmenin mutluluğunu yaşıyor. Yurt dışından Türkiye’ye gelen gönül elçileri, alacakları lisans ve yüksek lisans eğitimlerinin ardından ülkelerine hizmet etmenin yanında öğrendikleri Türk eğitimini ve kültürünü kendi ülkelerine aktarmak istiyor.

Tanzanya, Sudan, Afganistan, Filistin, Etiyopya, Irak, Kazakistan ve Özbekistan gibi dünyanın farklı ülkelerinden Türkiye’ye eğitim için gelen öğrenciler, Anadolu Üniversitesi TÖMER’den aldıkları Türkçe hazırlık derslerini başarıyla tamamladı. Gönül elçileri, bölümlerine geçmenin haklı mutluluğunu yaşarken, ilerisi için da planlamalarını yaptı. Yabancı uyruklu gençlerin gelecek hedefleri ise, Türkiye’de aldıkları eğitim ve edindikleri bilgi birikimleri ülkelerine dönerek buradaki öğrencilere aktarmak. Türkiye’de kalmak istemeyen gençler, ülkelerine faydalı bir birey olmak için yoğun çaba gösteriyor.

“Yüksek lisans bittikten sonra ülkeme dönüp hizmet edeceğim”

Afganistan’dan eğitim için Türkiye’ye gelen Muhammed Asıf, “Bir yıl önce Türkiye’ye geldim, sonra TÖMER’e girdim. Gelecek sene inşallah TÖMER bittikten sonra yüksek lisansıma başlayacağım. Buraya gelmeden önce düşünüyordum Türkiye nasıl bir ülke diye. Daha sonra başvurumu yaptım, burs kazandım buraya geldim. Türkler genelde hepsi misafirperver ama Eskişehir ahalisinin hepsi çok misafirperver. Türkiye’de kalmayı düşünmüyorum, çünkü ben ülkeme hizmet etmek istiyorum. Yüksek lisans bittikten sonra ülkeme dönüp hizmet edeceğim” ifadelerini kullandı.

“Gelip burada öğrendiklerimizi ülkemizdeki halklara öğretmemiz gerekiyor”

İnşaat Mühendisliği Bölümünde yüksek lisans yapmak için Kerkük’ten Türkiye’ye gelen Yousra Bayati, yaklaşık 10 ay önce Türkiye’ye geldiğini belirterek, “TÖMER’de çok şey öğrendik, hocalarımız bizimle çok ilgilendiler. Türk kültürünü, yemeklerini ve tarihini tanıdık ve öğrendik. Hocalarımız bize çok iyi davrandı, her şeyi de bize öğrettiler. Türkçe’yi de bize çok iyi öğrettiler. Hepsi hocalarımız sayesinde. Kalmak istemiyorum, çünkü biz buraya eğitim almaya geldik. Türkiye’nin eğitiminin nasıl olduğunu ve aldığımız eğitimleri ülkemize taşıyacağız. Burada öğrendiğimizi oradaki insanlara da öğretmemiz gerekiyor. O yüzden bizim görevimiz budur. Gelip burada öğrendiklerimizi ülkemizdeki halklara öğretmemiz gerekiyor. Doktora için tekrar gelmeyi düşünüyorum ama kalmak istemiyorum” şeklinde konuştu.

“Okulum bitince ülkeme döneceğim, çünkü ülkemde farklı hastalıklar var”

Tanzanya’dan Türkiye’ye gelen Rahim Nditi, TÖMER yardımıyla Türkçe öğrendiğini dile getirerek, “Türkçe eğitim çok iyi ve Türkçe hazırlık kursunun benim için yardımı oldu. Çünkü Türkçe öğrendim ve daha önce hiçbir şey bilmiyordum. Çok zor durumla karşılaşmadım. Burada misafirperver insanlar olduğu için bana çok yardım oldu. Ben Eczacılık Bölümünü okuyacağım ve okulum bitince ülkeme döneceğim. Çünkü ülkemde farklı hastalıklar var. Yani böyle bir şey olduğu için bakacağım yardımım olabilirse göstereceğim” dedi.

“Buradan öğrendiğim şeyleri Afganistan’daki öğrencilere öğreteceğim”

Afganistan’dan Eskişehir’e gelen Kimya Bölümü yüksek lisans öğrencisi Abdull Manan Zahır, Türkiye’de sadece Türkçe öğrenmediklerini belirterek, “Burada biz sadece Türkçe dili öğrenmedik. Burada Türk geleneklerini ve kültürünü de öğrendik. Farklı öğrencilerle tanıştık, onlardan birçok şey gördük ve öğrendik. Türkiye’de kalmayı düşünmüyorum. Çünkü ben Afganistan’da Gıda Mühendisliği Bölümünde asistan olarak çalışıyorum. Ben yüksek lisansı bitirdikten sonra Afganistan’a döneceğim ve buradan öğrendiğim şeyleri Afganistan’daki öğrencilere öğreteceğim” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.