Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Okula uyumu kolaylaştırmak için çocuğunuza gerçekleri anlatın

Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Pdr Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Berna Güloğlu, Bu Durumu Aşmanın En Önemli Ve En Temel Yolunun Anne Babaların Çocuklarini Girecekleri Bu Yeni Ortam Hakkında En Doğru Şekilde Bilgilendirerek Sürece Hazırlamaları Gerektiğine Dikkat Çekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2016 12:13
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2016 12:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Okula uyumu kolaylaştırmak için çocuğunuza gerçekleri anlatın
Okulların açılmasına çok az kaldı. Bu yıl Türkiye’de 1,5 milyona yakın çocuk heyecanla birinci sınıfa başlayacak. Bu süreç anne baba açısından olduğu kadar çocuk açısından da büyük önem taşıyor. Nasıl yetişkinler yeni bir yaşantıya adım atarken korku ve kaygı duyuyorsa aynı durum çocuklar içinde geçerli oluyor.
Okula gitmeyi heyecanla bekleyen çocuklar bile, aile yanından ilk defa ayrılmanın karşısında korku belirtileri gösterebilirler. Bu dönemde okula iyi bir başlangıç yapmak, çocuğun endişelerini azaltmakla kalmayacak kendine olan güveninin de gelişmesini sağlayacaktır. Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi PDR Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Berna Güloğlu, bu durumu aşmanın en önemli ve en temel yolunun anne babaların çocuklarını girecekleri bu yeni ortam hakkında en doğru şekilde bilgilendirerek sürece hazırlamaları gerektiğine dikkat çekiyor.
Bu süreci kolaylaştıracak unsurlar şunlar:
"• Mümkünse çocuğunuzu başlayacağı okula önceden götürün, okulu birlikte gezin, öğretmeniyle tanıştırın. Böylece okula olan güveni artacaktır.
• Çocuğunuz artık sadece eğlenmeye, oynamaya değil, öğrenmeye gidiyor. Öğretmenin sınıftaki öğrencilere çeşitli bilgiler vereceğini ve bunları öğrenmesi gerektiğini korkutmalardan uzak durarak ona anlatın.
• Okulu heyecan verici hale getirmek için okul malzemelerini birlikte alın ve onun seçmesine izin verin.
• Evde bir günü okul günü yapın. Okulda bir günün nasıl geçeceğine dair bir oyun oynayabilirsiniz. Hatta rolleri değişebilirsiniz. Siz öğrenci olun, onun öğretmen olmasına izin verin.
• Yaz mevsiminin yarattığı rahatlıktan çıkmak hem siz hem de çocuğunuz için zor olacak. Bu nedenle okul günü gelmeden 15 gün önce uyku saatlerini geriye çekin.
• Okul gününe sakin başlamak önemlidir. Çocuğunuzu öperek, şarkı söyleyerek, dans ederek kaldırın.
• Çocuğunuzdan “Okula gitmek istemiyorum.” cümlesini duyduğunuzda, yumuşak ama kesin ve net bir dille okula gitmesi gerektiğini belirtin. Net olmanız son derece önemlidir.
• En sık karşılaşılan sorun okulun ilk günü çocuğun annesinden ayrılmak istememesidir. Bu durumu bir haftadan uzun tutmayın.
• Çocukların diğer aile bireylerinin de bu hayatta bir görevi olduğunu bilirse okula adaptasyonu kolaylaşır. Bu nedenle o okuldayken sizin de nerede olduğunuzu, ne yaptığınızı bilmeli. Onu okuldan almaya kimin, ne zaman geleceği söylemeyi unutmayın.
Ve en önemlisi çocuğunuzun okula uyum sağlamakta zorlanmayacağına dair ona güvenin. Çocuğunuz ona güvendiğinizi hissedecektir".
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.